НЗОК осигурява изцяло заплащането за родилната помощ

НЗОК напомня още, че всяко лечебно заведение е длъжно да осигурява спазването на правата на пациента

по статията работи: iNews.bg | 25.11.2011 | 14:27

Още една родилка почина в болница "Шейново" - тази новина разтресе България през последните дни.

35-годишната Надежда Узунова посещава болницата в неделя - 20 ноември, връщана е няколко пъти поради недостатъчни показатели за естествено раждане. В крайна сметка Надя умира, след като е приета в болницата, а бебето се ражда увредено и по-късно също почина.

Последваха коментарите - здравният министър д-р Стефан Константинов обвини "Шейново" за смъртта на родилката.

Премиерът Бойко Борисов поиска бързи наказания за виновните по повод зачестилите инциденти с родилки. Но в същото време призова да не се създава преса върху лекарското съсловие, информира bTV.

"Искам виновни, ако има такива - да бъдат намерени и уволнени. Това най-бързо ще стане, ако има виновни, защото и на здравния министър, и на кмета на София съм възложил чисто колегиално да направят тази проверка, но не бива така бързо да се издават присъди на лекарите”, заяви Борисов.

"Категорична съм, че всеки, който е проявил небрежност в тази ситуация, довела до смъртта на млада жена и на току-що родено бебе, трябва да си носи последствията", закани се пък столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Реакциите не закъсняха - ден по-късно, на 24 ноември, след среща с премиера Бойко Борисов и по негово лично настояване, директорът на болницата д-р Иван Костов подаде оставка и бе заменен от д-р Таня Андреева.

Днес - 25 ноември, от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) излязоха със съобщение, че Касата осигурява изцяло заплащането за родилната помощ чрез клинична пътека "Раждане, независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начинът на родоразрешение".

Това е и единствената клинична пътека, за която НЗОК заплаща безусловно за всеки отчетен случай. През 2011 г. финансирането на родилната помощ бе гарантирано с отделянето на средствата за нея в прогнозните бюджети на болниците, които НЗОК заплаща.

Директорите на специализираните акушеро-гинекологични болници бяха уведомени за това чрез съответните районни здравноосигурителни каси. Изключението беше направено още в началото на годината, с цел в засегнатите болници да бъдат осигурени по-спокойни и добри условия на работа.

Съгласно Закона за здравето, чрез отделно предвидени средства, НЗОК осигурява и акушерската помощ за всички здравно неосигурени жени.

В клиничната пътека са включени всички процедури и медикаменти, свързани с родоразрешението и периодите в него, а преценката как то да бъде извършено е само и единствено на лекарите.

НЗОК напомня още, че всяко лечебно заведение е длъжно да осигурява спазването на правата на пациента.

От своя страна здравният министър коментира днес сутринта в ефира на bTV, че "когато има такива трагични случаи, е много важно да кажем какъв е организационният проблем и след това каква е личностната грешка, ако има такава".

Според него е несериозно твърдението, че жената сама не е искала да остане в болницата, при положение, че е отишла с контракции и не е оставена в болница.

Той припомни, че има насрочени проверки, а след една седмица ще се знае какъв е финалният резултат и ще се знае защо жената е била интубирана, защо това се е наложило и е починала. "Аз мога да гарантиран, че ако има пропуски, лицата ще бъдат наказани", категоричен бе д-р Константинов.

Не закъсня и коментарът на Българския лекарски съюз (БЛС). "Починалата в "Шейново" родилка е имала астма и аденом на хипофизната жлеза, но не е предупредила лекарите за тези заболявания," коментира д-р Цветан Райчинов, цитиран от БТА.

При първия преглед жената не е носила медицинските си документи и не е предупредила, че е болна от астма. Ако лекарите тогава са били уведомени за заболяването й, тя е щяла да бъде хоспитализирана, въпреки че не е имало родова дейност, смята д-р Райчинов.

По думите му грешката в системата е нарушената връзка между доболничната и болничната помощ, тъй като преди време данните за бременните жени са постъпвали директно в АГ-болниците.

Информацията, че е приложена неправилна интубация, проф. Милан Миланов коментира така - "Ако не са били спазени изискванията за тази процедура, то детето е нямало да бъде живо". По думите му, ако има лекарски пропуски или грешки, то виновните ще си понесат наказанието.

iNews припомня, че 35-годишната Надежда Узунова е отишла в медицинското заведение в неделя, 20 ноември, сутринта и била прегледана. Нямало данни за започнало раждане и я върнали. По-късно обаче състоянието ѝ се е влошило и била приета в болницата, където за минути починала.

Д-р Лина Димитрова е първата, която преглежда родилката в "Шейново” на 20 ноември – неделя сутрин. 

Според д-р Иван Костов, вече бивш директор на АГ "Шейново", тогава е било установено два сантиметра разкритие, добри тонове на сърцето и незапочнала родилна дейност. Затова на Надя е обяснено, че раждане не е започнало и по стандартите на една клинична пътека трябва да се изчака да започне активно раждане, информира bTV.

Надежда няма избран екип от "Шейново”, бременността е следена на друго място и не отговаря на формалните критерии за започнало раждане - няма над 4 сантиметра разкритие, контракции по три на 10 минути и изтекли води. Така, след като се разхожда, за да ускори процеса, Надежда се връща и отново не е приета.  

Според д-р Костов по принцип, ако жената бъде приета и не роди до един-два дни, никой не плаща на болницата престоя й там. Затова наистина се чака до последния момент – до започване на раждането.

"Вторият път ние й предложихме да остане, тя самата отказа да постъпи. Не е вярно, че сме я размотавали - каквото е трябвало, направих от себе си. Не мисля, че съм направила пропуск, защото това ни е редът на приемане”, обяснява д-р Лина Димитрова.

От "Шейново” обявиха, че ще предложат за наказание д-р Лина Димитрова. Тя трябвало да приеме Надежда, защото имала контракции. Лекарката обаче твърди, че не е направила грешка, тъй като е следвала стандартна процедура.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


7 Джеси Хюсеинов 26.11.2011 | 06:59
не е ли редно вече някой лекар да влезе в затвора или за небрежно убийство само уволнение
6 Ina Georgieva 25.11.2011 | 16:47
Само като слушам какво разказват жените, които са раждали в "Шейново" и буквално се погнусявам. Мизерните условия в които са попаднали са под всякаква критика и ако наистина е вярно защо до сега нищо не е направено? Абсурдите са много, но какво да се примирим ли с тях? И до кога, докато ние станем една от жените, които не можаха дори да си видят бебетата?
5 Ива Хинова 25.11.2011 | 15:34
Най-честата причина да не бъдеш хоспитализиран, или да не бъдеш хоспитализиран повторно, са прословутите пътеки, с които лекарите не спират да се оправдават! Редно е да има някакви промени в това отношение, сума хора си заминават заради подобно пестене на средства, което е жалко. Същото е й с направленията – имаш, нямаш нужда, като свършат стискаш зъби и чакаш, иначе си плащаш. Цинично е!
4 Стамена Георгиева Георгиева 25.11.2011 | 15:22
Хората ги е страх от самият факт дали ще излязат живи от болничните заведения, не толкова дали ще имат пари да си платят за престоя и лечението. Много подробна статия, но докато не си върнат лекарите нашето доверие, много трудно ще ни придумат да отидем при тях, ако ще и пари да ни дават.
3 Станимира Георгиева 25.11.2011 | 15:19
Хайде пък да видим дали наиситна ще е така или пак няма да се опре до прословутото избиране на екип?! Което е всъщност яко пари ще на ръка за да си сигурен, че няма да те убият или просто, че ще те вземат на сериозно. И това вече не е гаранция. Като цяло студенината и безразличието на повече лекари у нас наиситна са безкрайни и несравними с ничия друга от този бранш.
2 Ани Г. 25.11.2011 | 15:19
Ужасната трагедия става все по-ужасна и дори за мен оскверняваща паметта на починалите, когато започне да се изпада в такива ПУБЛИЧНИ подробности. Има си съд, има си закони съдете се и толкова. Крайния резултат ще се разбере публично така или иначе.
1 Силвия Димитрова 25.11.2011 | 15:10
Не толкова условията заложени в клиничните пътеки са причина за връщането на част от родилките и всички добре знаем това. Проблемът не е и във връщането на жената. Много жени са били връщани поради липса на отявлена детеродна активност. Проблемът е в компетентността и човещината на лекаря. Има случаи, в които жената може наистина да страда от много рядка болест и лекуващият да не знае как да реагира, но когато това незнание стане масова практика, става много тъжно.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /18 епизод/
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.2
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.2
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 1
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.