С цели 32% е по-малък риска от инсулт при редовно ядене на природни продукти. Китайски специалисти, направили мащабен анализ на предишни проучвания, установили, че консумацията на повече плодове и зеленчуци намалява опасността от инсулт с над 30 процента, съобщава Ройтерс.
Резултатите от анализа потвърждават препоръките на водещи организации, диетолози, както и на американския Център за контрол и превенция на заболяванията, които призовават за включване на повече плодове и зеленчуци в менюто.
Авторите на настоящото изследване от Медицинския колеж към университета Циндао, Китай, са анализирали данни от последните десетилетия за хранителните навици и здравето на стотици хиляди мъже и жени по света. Така те проследили по-добре връзката между инсулта и хранителните продукти от растителен произход в диетата.
Анализът покрива общо 20 изследвания и 16 981 случая на инсулт сред 760 629 души.
Изследователите безусловно установили, че хората, които консумират повече плодове и зеленчуци, намаляват рискът си да получат инсулт с 21 процента, отколкото при тези, които включват в менюто си по-малки количества от даровете на природата.
Ползите нарастват с увеличаването на консумираните плодове и зеленчуци. Рискът от инсулт намалява с 32 процента за всеки 200 грама плодове на ден и с 11 процента за всеки 200 грама зеленчуци дневно.
Китайските специалисти са установили още, че най-голяма полза за превенцията на инсулт има от цитрусовите плодове, ябълките и крушите, и листните зеленчуци.