По-безопасни ли са електронните цигари?

От това, което се знае до момента, по-скоро "да"

по статията работи: Кирил Русев | 18.03.2014 | 12:08

Ако зададете този въпрос на някого, който търгува с електронни цигари, ще получите такъв отговор, че дори и въобще да не пушите, ще ви се прииска да започнете. Да, обаче едно време и конвенционалните цигари са се рекламирали като здравословно средство за отслабване и лек против болно гърло, а днес знаем, че причиняват рак.

Подобно на тях и електронните цигари съдържат никотин. Разликата е там, че при модерния вариант имаме изпаряване на никотинова течност чрез нагревател (пара), докато при конвенционалните цигари освобождаването на този наркотик става чрез горене (пушек). Тук се крие и основното предимство на електрониката - при нея липсват много от вторичните продукти на горенето като катрани, въглероден моноксид и други вредни химикали. Липсата на горене предопределя и сравнително ниския риск от възникването на пожари и изгаряния, а споделянето на изпаренията от цигарата с околните (т.нар. пасивно пушене) е редуцирано до минимум.

За сравнително краткия период на съществуване на електронните цигари (около шест години) са проведени и сравнително малко научни изследвания за тяхната безопасност. И докато би било наивно и прибързано да заключим, че те са безобидни, проведената досега изследователска работа подсказва, че те са значително по-безопасни от конвенционалните си аналози.

Проучването на електронните цигари до настоящия момент основно се фокусира върху два вида химикали - тютюн-специфични нитрозамини (т.нар. TSNAs, доказани карциногени) и диетилен гликол (DEG, силно токсични). Установено е, че съдържанието на TSNAs при тях е между 500 и 1400 пъти по-малко в сравнение с традиционните цигари, а наличието на DEG е идентифицирано само в един от 19-те разновидности на тествани пълнители.

Един обзор от 2010 година установява наличието само на "следи" от типичните за цигарения дим карциногени както в никотиновата течност, така и в парите на електронните цигари. Засега обаче няма установен безопасен минимум на карциногени, затова дори и следите се разглеждат като потенциално рискови.

Макар и не толкова вредно, колкото вдишването на дим, . Едно изследване установява, че в рамките само на пет минути то може затрудни дишането, а пропилен гликолът в никотиновата течност може да доведе до респираторни възпаления и да увеличи риска от астма.

Изследване на 35 никотинови течности с различен аромат открива, че някои от тях проявяват токсичност към човешки клетки, което се дължи основно на наличието на есенции. Друг тест открива, че самият атомайзер (нагряващият елемент) може да допринесе за замърсяването на парата с малки частици силикон и метали като калай, никел и хром. Девет от общо единайсет елемента, открити в парата на електронните цигари, са с еднаква или дори по-висока концентрация от тази в конвенционалния пушек, но изследването не коментира дали това би могло да доведе до здравословни усложнения от някакъв характер.

Когато говорим за електронни цигари обаче, не можем да се абстрахираме от техния основен ефект - способността им да елиминират или поне сериозно да редуцират тютюнопушенето, дори и сред хора, които не се опитват да се откажат от навика. Един екип от италиански учени набира група доброволци, ползващи електронни цигари, като целенасочено изключват онези от тях, които съзнателно се опитват да се откажат от тютюнопушенето. Въпреки това, в рамките на половин година 22 от 27-те участници намаляват консумацията си на конвенционални цигари поне наполовина, а 9 от тях направо спират да пушат.

Други изследвания откриват, че въпреки минималната доза никотин, която доставят, електронните цигари значително намаляват желанието за пушене. В сравнение с други популярни мерки като никотиновите лепенки, електронните цигари улесняват отказа от тютюнопушене, тъй като с тяхна помощ се съхраняват редица от "важните" за пушача ритуали. По мнение на колеги и познати пушачи, електронните цигари са приемлив заместител на "истинските" такива, въпреки че в напрегнати моменти нищо не може да се сравни с пушенето.

Предвид факта, че в световен план тютюнопушенето взима над 6 милиона жертви и това е един от най-упоритите навици (80 от "бившите" пушачи се връщат към пушенето в рамките на месец), вероятността електронните цигари да са по-вредни от конвенционалните е доста малка.

И все пак, докато не станем свидетели на първите изследвания на тяхното дългосрочно влияние върху човешкото здраве, не бихме могли да се изкажем по въпроса със сигурност. При всички положения тоталният отказ е най-доброто решение, но замяната на старомодните цигари с електронни такива засега изглежда като по-малкото зло.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


20 отминало бъдеще 18.03.2014 | 18:11
По-безопасни ли са електронните цигари? - В електронните цигари също има никотин, така че в никакъв случай е са вредни, единственият позитив от тях е че не пречат на другите и са добре дошли покрай забраните да се пуши на обществени места. колкото до здравето на пушача - имат все съшия увреждащ ефект както истинските цигари, затова най-добре е изобщо да не се лоши.
19 reni angelova 18.03.2014 | 16:22
Аналоговите цигари са голям враг, така че наистина по - добрият вариант и по - малкото зло са електронните цигари.
18 Галена Богданка 18.03.2014 | 16:16
"Предвид факта, че в световен план тютюнопушенето взима над 6 милиона жертви и това е един от най-упоритите навици (80 от "бившите" пушачи се връщат към пушенето в рамките на месец), вероятността електронните цигари да са по-вредни от конвенционалните е доста малка." - Хмм, малко популистко ми звучи това изказване честно казано ;)
17 Kremena kremi 18.03.2014 | 15:48
Ей, не знам за мен всичко това си е пак тютюн и си е начин да се прави бизнес за пореден път от този голям контингетн потребители.
16 otec natanail 18.03.2014 | 15:18
"Подобно на тях и електронните цигари съдържат никотин" - Да, но никотинът се изпарява, а не гори и от там идва голямата разлика между тях .
15 kristian balev 18.03.2014 | 15:03
Кой да ти каже, колкото хора толкова и мнения, но след като толкова страни я забраняват, то едва ли това е случайно.
14 Голем Капацитет 18.03.2014 | 14:48
"Разликата е там, че при модерния вариант имаме изпаряване на никотинова течност чрез нагревател (пара), докато при конвенционалните цигари освобождаването на този наркотик става чрез горене (пушек). ' -Много правилно се е изразил автора - "НАРКОТИК", това са цигарите.
13 meden rudnik 18.03.2014 | 14:36
Със сигурност е много по - безопасна от другите цигари , аз затова си я пуша предимно нея . Не забелязвам да кашлям от нея и нещо да пие от енергията ми , както действат аналоговите цигари .
12 Radin Dimitrov 18.03.2014 | 14:30
Най-добре е нищо да не се пуши, но уви,след като сега са по-малкото зло лошо няма.
11 Рени Чен 18.03.2014 | 14:27
Всичко си е право на избор, всеки решава как и с какво да се трови, но въпросът е, че при електронните цигари не се изтъкват вредностите, които съдържат.
10 набръчкан мозък 18.03.2014 | 14:09
Изчел съм доста статии по темата и мога да кажа, че наистина е в пъти по - безвредна, като в нея има само 4,5 съставки, чието вредно действие , все още дори не е доказано, като изключим това на никотина, който обаче влиза в организма под доста нисък градус и това намалява доста неговата вреда . А иначе цигарените холдинги си правят черна ПР кампания срещу тях, защото продажбите им от както съществуват електронните цигари, са намалели доста .
9 Krum Palov 18.03.2014 | 14:07
така или иначе,засега са по-малкото зло,така че са за предпочитане.
8 кученцето пиджи 18.03.2014 | 13:49
Електронната цигара има много предимства пред аналоговата . Като започнем от евтината поддръжка и свършим с това, че може да се пуши навсякъде .
7 gospoja jeleva 18.03.2014 | 13:42
И двата вида са все едно и също, но става много лошо, когато пушите и електронна и обикновена, защото се получава пренасищане на организмът с никотин и от там много сериозни проблеми с белите дробове или едното или другото, не и двете.
6 дрезгав глас 18.03.2014 | 13:29
Със сигурност електронните цигари са доста по безопасни за всеки един орган от организма . Кой, каквото ще да казва, това си е самата истина .
5 крива отвертка 18.03.2014 | 13:06
не са по-безопасни, защото все пак става дума за цигари, а не за кокичета. не трявба да се пушат каквито и да било цигари, защото това влияе много сериозно на здравето на човек.
4 безкомпромисната кирка 18.03.2014 | 13:05
смятам, че електронните цигари не са по-безопасни и дори смятам, че са още по-опасни от истинските цигари. затова тези, които искат да спрат цигарите, не трябва да пушат и електронни цигари.
3 Milica Georg 18.03.2014 | 12:51
Всичко е въпрос на гледна точка, но определено накрая може да не се окажат чак толкова добра алтернатива на тютюна. Няколко провинции в Германия вече са ги забранили, Норвегия, Швайцария и Турция също не ги допускат. Странен парадокс е, че и в Китай, където всъщност са "открили" електронните цигари също са забранени. В много други страни са на специален режим, а у нас естествено никаква информация и грижа за здравето на хората. Да, не съдържат катрани, ама имат сума химии, в това число антифриз и кое му е полезното. Един порок се замества с друг и то няма гаранции, че е безопасен.
2 Фанка Василева 18.03.2014 | 12:31
Колко са безопасни не може да се каже, все пак и те имат някакво влияние и то негативно върху организмът ни и не трябва да се прекалява.
1 Никол Георгиева 18.03.2014 | 12:23
За мен не са по-безопасни, всичко е отрова, все пак и в тях има никотин, за да може организмът ни да се насити и електронни и други са вредни.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /24,...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.