Постижения в медицината през 2013 г.

Сред най-големите успехи бе отглеждането на органи и тъкани от стволови клетки

по статията работи: Кремена Бедерева | 27.12.2013 | 08:50

Сред най-големите успехи в медицината през тази година беше отглеждането на органи и тъкани въз основа на използването на стволови клетки.

В началото на годината обаче вниманието бе приковано от вестта за излекувано бебе, появило се на бял свят с вируса ХИВ. Момиченцето, родено в САЩ, бе подложено много рано на стандартна терапия. Сега то е на три годинки и от повече от година не приема лекарства.

Става въпрос за първия случай на т.нар. функционално оздравяване на малко дете, при което се стига до ремисия, и за едва втория случай на излекуван човек с ХИВ в света. Кръвните изследвания не показаха признаци вирусът да се реплицира. Майката на детето е носител на ХИВ и не е получавала лекарства преди раждането. 30 часа след като момиченцето се роди, му бе приложена терапия с коктейл от лекарства срещу ХИВ. Резултатите показаха, че тя е унищожила вируса ХИВ.

Американски биолози за пръв път в света създадоха изкуствено сърце въз основа на човешки препрограмирани стволови клетки. За целта очистено от клетки сърце на мишка бе ползвано като "скелет" за бъдещия орган. Лей Ян и колегите му от университета в Питсбърг създадоха "заготовки" от MCP клетки, които могат да се превърнат в сърдечна мускулна тъкан.

За целта бе ползвано сърце, чиито клетки са били унощожени с химикали, за да остане само съединяващият ги "скелет". Полученият по този начин "шаблон" бе запълнен с MCP клетки. 20 дни по-късно "скелетът" се превърна в пълноценно сърце. Шведски учени заключиха, че е възможно клетки да бъдат директно препрограмирани в неврони.

Преди две години учени от университета в Лунд препрограмираха човешки кожни клетки в произвеждащи допамин неврони, без да прибягват до стволови клетки. Сега същите учени стигнаха още по-далеч, след като разкриха, че кожни и шванови клетки могат директно да се препрограмират в неврони. В рамките на изследването гени, които са били модифицирани, за да се активират и дезактивират с помощта на лекарства, бяха вкарани в шванови клетки.

Учените присадиха тези клетки в мозъците на плъхове. След като гените бяха активирани чрез лекарства в питейната вода на гризачите, клетките започнаха да се трансформират в неврони. Тази технология ще позволи нови неврони да заменят увредените.

Японски учени за пръв път в света създадоха бъбречна тъкан на базата на индуцирани плурипотентни стволови клетки. Екипът на проф. Кенджи Осафуне от университета на Киото отгледа култура от тъкани като онези в бъбреците. Успехът на метода е над 90-процентен след 11-дневно отглеждане на подобна култура. Проф. Осафуне и колегите му освен това установиха, че с помощта на същия метод може да се отгледа култура от надбъбречни клетки.

Японски биолози за пръв път в света отгледаха слюнчени и слъзни жлези и ги имплантираха в тялото на мишки. Екипът на Такаши Цуджи от университета Кейо в Токио проследи процеса на формиране на слюнчени и слъзни жлези в миши зародиши. Учените изолираха протеини и сигнални молекули, които командват развитието на тези органи.

След това за 4-5 дни отгледаха слюнчени и слъзни жлези в епруветка, преди да ги присадят у мишки. Няколко дни по-късно присадките започнаха да функционират. Двегодишно момиченце, появило се на бял свят без гръклян, се сдоби с липсващия му орган, като за целта бяха използвани негови стволови клетки. Става въпрос за най-младия в света пациент, подложил се на подобна експериментална терапия. Хана Уорън не можеше сама да диша, да яде, да пие и да преглъща, след като се роди в Южна Корея през 2010 г. До оперирането й в болница в Илинойс тя прекара целия си живот в лечебно заведение в Сеул.

В САЩ хирурзи извлякоха стволови клетки от костния й мозък. Клетките бяха посадени върху пластмасово скеле в лабораторна среда и след по-малко от седмица започнаха да се делят. Така върху скелето се образува 76-милиметров гръклян, който бе имплантиран у момиченцето.

Учени от медицинския факултет на Колумбийския университет в Ню Йорк под ръководството на д-р Ерик Кандъл - един от лауреатите на Нобелова награда за физиология или медицина за 2000 г., установиха, че липсата на протеина RbAp48 в хипокампуса е важен фактор за свързаната със стареенето загуба на паметта. Изследването им с мишки и върху извлечени от човешки трупове мозъчни клетки даде ясни индикации, че загубата на паметта с възрастта и болестта на Алцхаймер са две различни неща. Загубата на паметта вследствие на стареенето е обратима посредством терапия срещу липсата на въпросния протеин, докато болестта на Алцхаймер е нелечима.

Смяташе се, че загубата на паметта е сред първите симптоми на болестта на Алцхаймер, но все повече индикации навеждат на мисълта, че става въпрос за феномен, който засяга част от хипокампуса. Учените извършиха генен анализ на мозъчни клетки, взети от 8 мъртъвци на възраст между 33 и 88 години, които не били засегнати от мозъчно заболяване.

При всички участници бе наблюдавано намалено функциониране на гена RbAp48, който е свързан с производството на едноименния протеин. След това същият ген бе изследван у мишки, за да се определи ролята му за загубата на паметта. Когато експресията на гена в мозъците на млади мишоци бе блокирана, гризачите имаха същите проблеми със запаметяването както по-възрастните им събратя при придвижването си в лабиринт. След като функционирането на гена бе възстановено, мишоците възвърнаха нормалната си памет. Учените освен това реактивираха гена RbAp48, за да увеличат експресията му в мозъците на възрастни мишки.

Така гризачите си възвърнаха паметта, която имаха на младини. Не липсваха и куриози. Жена, на която бяха извършени 5 трансплантации на органи, роди здраво бебе. Американски медици отбелязаха, че това е световна премиера. Фатима Ал Ансари бе на 19 години и живееше в Катар, когато лекари откриха съсиреци във вена, която отвежда кръв до червата й. През 2007 г. младата жена се подложи на операция в мемориалната болница "Джаксън" в Маями и й бяха присадени нов черен дроб, панкреас, стомах, тънко и дебело черво.

5 години по-късно тя роди момиченце. Бразилка проговори на 23-годишна възраст в резултат на дълга терапия срещу аглосия - вродена липса на език. "Става въпрос за аномалия, която води до смърт, заяви лицевият хирург д-р Фредерико Салеш. Тъй като не може да се храни, бебето обикновено умира, преди да му е била поставена диагноза."

През последните 16 години Ауристела Виана да Силва се подложила на лечение, защото било невъзможно да й се присади изкуствен език. "Открих начин да се справя с проблема - трябваше да разширя кост в челюстта й с помощта на оборудване, сходно с онова, което се използва при ампутиране на крайници", разказа д-р Салеш. Навремето майка й вливала мляко директно в гърлото й.

Днес Ауристела води нормален живот. Директорът на Центъра за нанобиотехнологични изследвания към университета на Алабама д-р Шри Сингх увери,че нанотехнологиите ще позволят да бъдат диагностицирани и дори лекувани редица болести, преди да са се появили симптомите им. Пробивът ще бъде направен до 4-5 години. Според Сингх в близко бъдеще ще са нужни само 10 минути, за да се диагностицират почти всички заболявания. С помощта на нанотехнологиите ще се унищожават ракови клетки, без да бъдат засегнати здравите.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


20 Mary Alice 27.12.2013 | 14:58
"През 2007 г. младата жена се подложи на операция в мемориалната болница "Джаксън" в Маями и й бяха присадени нов черен дроб, панкреас, стомах, тънко и дебело черво." - това е сериозна операция. Най-важното е че е била успешна,. Цялата тази информация доста ме обнадеждава.
19 deja vu 27.12.2013 | 14:53
"В началото на годината обаче вниманието бе приковано от вестта за излекувано бебе, появило се на бял свят с вируса ХИВ" - на това му казва аз добра новина и да се надяваме че медицина все повече ще напредва и ще намира лекове за най-тежките болести.
18 Ape Ptero 27.12.2013 | 14:23
Хубаво е, че учените продължават да работят в насока на това да се намират лекове за много страшни и коварни заболявания, които убиват толкова хора всяка година.
17 Баба Пъша 27.12.2013 | 14:03
Надявам се много скоро, с напредването на медицината, учените да измислят лек и срещу спинът , защото той взема хиляди жертви по целият свят всяка година .
16 Vanya Black 27.12.2013 | 13:43
С колко страшни болести трябва да се пребори медицината днес и колко от тях вече се срещат и при по-млади хора, не е истина просто.
15 Старата Госпожа 27.12.2013 | 13:20
Представяте ли си какво е било преди време, когато медицината не е била толкова развита..? Смъртността при хората е била доста висока . Можело е да умреш от една проста не лекувана настинка .
14 чичо съби 27.12.2013 | 12:43
Радвам се, че медицината напредва толкова бързо . Хубаво е, че и в България вече има уреди за ранна диагностика на коварните заболявания, това може би ще намали смъртността .
13 Marti Aleksieva 27.12.2013 | 12:41
Браво, много се радвам, че има напредък и все повече хора получават шанс за втори живот и са излекувани, надявам се след време да се намери лекарство и за рак и останалите неизлечими болести.
12 Лола Стефанова 27.12.2013 | 11:49
Това с излекуваните от ХИВ болни е наистина добра новина, но те си остават по-скоро нещо като изключение, а не някакъв сериозен успех, който са постигнали медиците.
11 vasko vasilev 27.12.2013 | 11:31
Все така успешно да се развива медицината и за в бъдеще, това е много важно за всички нас и тази тенденция ще трябва да продължи и да има все повече добри резултати.
10 нелепо съвпадение 27.12.2013 | 11:00
Не мога да си спомня точно за някое постижение на медицината през 2013 година, но със сигурност тя върви по прав път и се надявам скоро да постигне големи резултати .
9 Krist Novoselic 27.12.2013 | 10:43
"Сред най-големите успехи бе отглеждането на органи и тъкани от стволови клетки" - Това наистина е много голяма крачка за медицината . Дано дано добра тенденция продължи .
8 qnko qnev 27.12.2013 | 10:19
Това е много хубаво, че наблюдаваме напредък в медицината и аз мисля, че ще има още постижения в тази област.
7 tiha paranoq 27.12.2013 | 10:18
Мисля, че медицината се развива много добре и много се надявам след няколко години вече да измислят лекарства за най - лошите болести като СПИН и Рак .
6 крива вежда 27.12.2013 | 09:59
Мисля, че трябва да сме радостни за напредването на медицината, защото се забелязва, че през последните 2,3 години , там отчитаме голям растеж .
5 empty world 27.12.2013 | 09:30
Каквото и да си говорим, медицината постигна доста добри резултати през 2013 година . Бяха направени не малко успешни операции, които се правят за пръв път .
4 Марго Хворева 27.12.2013 | 09:28
В бъдеще със сигурност лечението със стволови клетки ще става все по-популярно, тъй като се смята, че биха могли да се лекуват заболявания от кариес до ракови такива, което би било сериозна стъпка.
3 Janeta Ivanova 27.12.2013 | 09:21
Много добри успехи в медицината, радвам се, че заразеното с ХИВ детенце се е оправило, а работата със стволовите клетки наистина отбеляза успех.
2 Ния Кралева 27.12.2013 | 09:06
Това е страхотно !Надявам се през новата година да има още повече постижения .
1 Пламена Христова 27.12.2013 | 09:01
Много се радвам за всички постижения, надявам се и за напред да има все по-големи и един ден да се открие лекарство за ракът. Радвам се за всички тези хора.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БНТ представя Проф. Асен Златаров:...
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /23 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.8
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.8
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.