Трябва или не трябва да ядем сол? Учените не могат да се разберат

Специалисти оспорват необходимостта всички хора да ограничават приема на сол

по статията работи: Кремена Бедерева | 14.08.2014 | 16:01
Трябва или не трябва да ядем сол? Учените не могат да се разберат
Thinkstock / Guliver
Повече за:

Противоречиви изследвания подлагат под въпрос широко разпространеното схващане за необходимостта повечето хора да ограничават консумацията на сол.

Според резултатите от тях количеството, употребявано масово от населението, е приемливо за добро сърдечно здраве. Оказва се също, че твърде малкото количество може да също толкова опасно, колкото прекомерното, съобщават световните информационни агенции, позовавайки се на публикации в "New England Journal of Medicine".

Ограничаването на солта остава важно за хората с високо кръвно налягане. Едно от настоящите изследвания установява, че прекомерното количество натрий допринася за до 1,65 милиона смъртни случая от сърдечносъдови заболявания годишно.

Ръководителят на първото изследване, д-р Салим Юсуф от университета "Макмастър", Канада, смята, че вместо да се съобразяват с крайни препоръки и да се фокусират върху един аспект - в случая количеството на солта, хората е по-добре да се придържат към здравословен начин на живот и балансирано хранене.

"Това не е разрешение за консумацията на повече сол. Просто не е необходимо повечето хора да променят сегашните си навици", казва д-р Юсуф.

Изследването на неговия екип е по-скоро обсервационно, отколкото стриктно експериментално, но е най-мащабното по темата и е обхванало над 100 000 души в 17 страни. Проучването освен това касае общото население, а не само хората, изложени на повишен риск от сърдечносъдови заболявания, на които са посветени много предишни изследвания.

Авторите му са установили, че съществува зависимост между нивата на натрий и риска от високо кръвно налягане. Връзката обаче е най-ясно изразена, когато приемът на натрий е висок, и не се наблюдава при ниски нива. Друг елемент - калият, съдържащ се в плодовете и зеленчуците, понижава кръвното налягане и риска от сърдечносъдови заболявания, и противодейства на ефекта на натрия.

За хората, които консумират между 3 и 6 грама натрий дневно (еквивалент на между 8 и 15 грама сол), рискът от сърдечносъдови проблеми или смърт по каквато и да е причина в последвал 4-годишен период е най-малък. По-високите, както и по-ниските от оптималната доза количества, увеличават риска. Около три четвърти от глобалното население попада в "идеалния обхват".

Американците например консумират около 4 грама дневно. За превенция на сърдечносъдовите заболявания Световната здравна организация препоръчва между 1,5 и 2,4 грама натрий дневно. Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания съветва хората да не надвишават количеството от 1,5 грама дневно.

"Прекомерното количество натрий е вредно. Твърде ниското също може да навреди. Най-добре е хората да бъдат умерени", казва д-р Брайън Стром, ръководител на експертна комисия, която миналата година не откри достатъчно доказателства в подкрепа на прекомерното ограничаване на натрия.

Друго изследване, посветено на връзката между натрия и смъртността от сърдечносъдови заболявания, е направено от д-р Дариуш Моцафарян и колегите му от университета "Тъфтс" и Харвардския колеж по обществено здравеопазване. Авторите му са анализирали данните от 107 изследвания от 66 страни.

Изследователите са установили, че 1,65 милиона смъртни случая от сърдечносъдови болести са свързани с приема на над 2 грама натрий дневно, половин милион от които - с настоящата глобална консумация на около 4 грама дневно.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.