Храната трябва много внимателно да се подбира, тъй като от нея зависи как ще се развие организмът на човек. За съжаление малко сме позабравили какво значи да се храним здравословно. В забързаното ежедневие често хапваме накрак и то не най-полезните неща. Лошото е, че тази практика освен при възрастните се предава и на децата. Ето защо не е изненада, че проблемът със затлъстяването при подрастващите все повече се разраства с всяка година.
Статистиката у нас сочи, че децата на България се нареждат сред първенците с проблемно тегло в Европейския съюз. Според специалисти в областта, това се отразява на тях не само физически, но и ментално.
Доказан факт е, че децата с наднормено тегло имат по-слаби оценки от връстниците си, а заседналият начин на живот, който водят пред телевизорите и компютрите, допринасят с негативен знак. Специалистите са единодушни, че сегашното поколение деца ще имат сравнително по-кратък живот от своите родители, а рискът за развитие на заболявания сред тях е с 70 % по-голям.
Международната компания е направила мащабно проучване. В него са взели участие 100 ученици, на възраст между 10 и 16 години. Оказва се, че децата ежедневно консумират, така наречената junk food (буквално преведено "храна-боклук"). Така сред най-предпочитаните храни на учениците са тестени изделия – пици, банички, сандвичи както и сладките изделия като вафли, кроасани, шоколад.
Приемът на плодове и зеленчуци е минимален е бил едва няколко пъти седмично. 75% от анкетираните деца заявяват, че са любители на тежки храни, а като начин на приготвяне предпочитат пърженето. Около 43% от тях хапват пържени картофки ежедневно и ги определят като любима храна. 7 ученици използват училищния стол, като правят това не заради готвените ястия, а заради финансови затруднения. Едва 11% от всички анкетирани си носят храна от вкъщи. Причината да го правят е заради настойчивост от страна на родителите за балансирано хранене в училище.
Един от начините за решаване на проблема с храненето сред подрастващите е децата да могат да си поръчват храна от платформи, разработени за съответното учебно заведение като храната е приготвена по всички стандарти за здравословен хранителен режим. Такава е практиката в доста колежи и училища в чужбина. Менютата са разнообразни всеки ден като включват ежедневен прием на плодове и зеленчуци.