Ползите за здравето от яденето на тъмен шоколад са хиперболизирани в продължение на дълги години. Точната причина за това бе загадка. До сега. Изследователи са открили, че специфична бактерия в стомаха "яде" шоколада и го ферментира в противовъзпалителни съединения, които са полезни за сърцето.
"Открихме, че има два вида микроби в червата: "добри" и "лоши", обяснява студентката Мария Мур, изследовател от проучването.
"Добрите микроби, като бифидобактериум и млечно-киселите бактерии, се радват на шоколада", казва тя. "Когато ядем черен шоколад те растат и го ферментират за производството на съединения, които имат антивъзпалителни свойства". Другите бактерии, като клостридия, Е.коли и др., се свързват с възпаление на червата и могат да предизвикат газове, подуване на корема, диария и запек.
"Когато тези съединения се абсорбират от организма, те намаляват възпаленията в сърдечно-съдовата система и съдействат за намаляване на дългосрочния риск от инсулт ", казва д-р Джон Финли, ръководител на проекта. Той допълва, че това изследване е първото, фокусиращо се върху ефектите на тъмния шоколад върху различните видове бактерии в стомаха.
Какаото, основна съставка в шоколада, съдържа няколко антиоксидантни съединения като катехин и епикатехин и малко количество фибри. И двата компонента са трудно усвоими и не се абсорбират от стомаха, но когато достигнат дебелото черво, "добрите" микроби започват своето действие.
"Ние установихме, че фибрите ферментират и големите полифенолни полимери се разпадат до по-малки молекули, които се абсорбират по-лесно. Тези по-малки полимери имат противовъзпалително действие" казва той.
Финли добавя, че хората биха могли да имат повече ползи за здравето, ако комбинират тъмния шоколад с твърди ядки. В бъдеще проведем изследвания именно в тази посока, завършва преподавателя в държавния колеж на Луизиана.