В проучване в САЩ се твърди, че орехите са най-здравословната храна, тъй като се борят със свободните радикали, които могат да повредят някои клетки в тялото ни и да ни разболеят, пише сайтът independent.co.uk.
В орехите се съдържат антиоксиданти и полифеноли, които се свързват със свободните радикали и ги стабилизират, като им пречат да повредят клетките ни.
Орехите имат почти два пъти повече антиоксиданти от бадемите, фъстъците, шамфъстъците, лешниците, кашуто, макадамията и други.
"Шепа орехи съдържа много повече полезни вещества от същото количество други ядки", смята американският професор по химия Джо Винсън в изявление. "За съжаление, обаче, хората не ядат много орехи."
Съветът на специалиста звучи съвсем приемливо за следване - трябва да ядем по седем ореха на ден. В тяхя освен антиоксидантите се съдържат още протеини, фибри, витамини и минерали.
В предишни изследвания се установи, че орехите са много полезни и за човешкия мозък.