Началото на органичното производство на вино в САЩ поставят двама души, израснали в панелен блок в Бруклин. Това са Маргарет и Пол, които прекарват всяко лято в планините, бягайки от жегата в Ню Йорк, и мечтаят да се преселят на село завинаги.
Двамата се записват в медицинския университет, където най-накрая се срещат, харесват се и създават семейство.
В началото на 60-те години семейство Фрай се преселва в Северна Калифорния и избира окончателното бягство от градската суматоха. По-късно фамилията поставя началото на свое лозе – първите насаждения са от сортовете "Каберне Совиньон" и "Ризлинг", а първото грозде се продава на съседните винарни.
След десетилетие те вече произвеждат собствени марки вина. Развитието продължава и през 1980 година винарна "Фрай" получава първия сертификат за органично производство на вино в САЩ. Всъщност традицията за органично отглеждане на грозде в региона е дошла с италианските имигранти още в началото на 1800 година.
И днес производството на органично вино във винарна "Фрай" остава в ръцете на семейството.
Органични техники се прилагат при отглеждането на всички растения и не се използват химикали за обработка на лозята. Почвите не се третират с хербициди и всичко се върши механично, гарантират собствениците.
Сред използваните е и техниката "зелено наторяване", при която почвата се аерира, предпазва от ерозия и обогатява с помощта на различни растения.
Така винарната произвежда множество органични и биодинамични вина, както и други селскостопански продукти със органичен сертификат.