Фалстарт в първия ден от пускането на лифтовете на Витоша

Лифтовете от Драгалевци и Симеоново започнаха да работят от днес

по статията работи: Кремена Бедерева | 01.08.2012 | 09:45

Лифтовете от Драгалевци и Симеоново започват работа от днес - 1 август. Касите са отворени отрано, но посетители още няма, предаде bTV в директна връзка от Витоша.

Причината - една от станциите на лифта на Драгалевци е блокирана след снощната буря и трябва да бъде отстранена повредата. Все пак, се очаква до работното време - 9 часа, лифтът да бъде пуснат.

Лифтовете се пускат едва сега, тъй като на "Витоша ски" не бе разрешено да прочисти просеките, за което са имали предписание от Държавния технически надзор. Още през лятото на 2011 г. от компанията изпратиха писмо до всички отговорни институции за задаващия се проблем, но не са получили отговор дълго време.

В крайна сметка просеките бяха почистени от храсти и друга дребна растителност. Горското стопанство бе натоварено с разчистването след среща между "Витоша ски" и столичния кмет Йорданка Фандъкова, на която фирмата склони да пусне лифтовете след 8-месечно прекъсване.

Под въпрос е обаче е новият зимен сезон на Витоша - по документи просто няма писти.

Но все пак, след 8-месечно спиране, двата лифта на Драгалевци и Симеоново тръгват от днес. Те ще работят уикендите и през почивните дни от 9 до 16 ч. Билетът за лифтовете на Витоша ще струва 8 лв. в едната посока и 10 лв. - отиване и връщане.

Проблемът с пускането на лифта на Драгалевци днес (1 август) пък е в едно изгоряло реле, обясни представителят на "Витоша ски" Радослав Пеев.  Въпреки че и двата лифта са доста стари, заключението на Държавната агенция за технически надзор е, че за момента са изправни, увери още представителят на "Витоша ски".

Пеев каза, че съоръженията са от 50-те години на миналия век и заради това "Витоша ски" настоява те да бъдат подменени. По думите му лифтовете не отговарят на стандарта на живот в България. "Витоша ски" има идея да бъдат сменени 9 лифта, като инвестицията ще бъде на стойност около 70 млн.евро.

Всички просеки, които пречат на лифтовете, са прочистени и софиянци могат да бъдат спокойни, увери Пеев.

"Поддръжката обаче е изключително сложна и скъпоструваща. Това значи, че въпреки пускането на Драгалевския и Симеоновския лифт, не е сигурно, че ски сезонът ще се състои. "Тези съоръжения се поддържат с много усилия и пари, защото са много стари. Това не отговаря на стандарта, в който живеем, належаща е тяхната подмяна, защото не се знае докога ще издържат. Те трябва да бъдат подменени", продължи Пеев. "Идеята на "Витоша ски" е лифтовете на Витоша да бъдат обновени и заменени с нови."

"Ние не сме концесионери на пистите, ние сме собственици на съоръжения, бихме могли да ги поддържаме и да се занимаваме с тях. Ние искаме, но нямаме правната възможност – реално Витоша няма устройствено планиране, по силата на Закон за горите само държавата може да управлява пистите", обясни от своя страна юристът на "Витоша ски" Петър Петров, който бе в студиото на телевизията заедно с Жана Петрова, директор на дирекция Природен парк "Витоша".

"Ние сме собственици на съоръженията и тях трябва да поддържаме", заяви още Петров. "Ние бихме могли да поддържаме писти, но не можем да ги извадим от държавния горски фонд". Това се оказва, че е неизгодно за дружеството, защото няма гаранции, че като инвестира в съоръженията, след това ще подпише договор за наем на пистите.

"Имаме защитена територия, оттам идват нещата, които създават проблеми, тъй като действат няколко закона", смята пък Петрова.

"Почистването на просеките е регламентирано в Закона за горите, но в случая няма никакъв проблем – косенето на тревата, почистването на пистите, въпросът е кой ще го прави това нещо. Собственикът е този, който трябва да извършва тези дейности. Тук идват проблемите – те ("Витоша ски", бел. ред.) са собственици на съоръжения, но не и на самата територия под тях", уточни още Жана Петрова.

Според нея те попадат в Параграф 22 – те са собственици на съоръженията, но за да ползват пистите, трябва да имат гаранция, че ще сключат наем, за да инвестират.

По думите й собственик на терена под съоръженията е и държавата, и общината или частна собственост. "Този, който ползва пистите, който ги е взел под наем, трябва да поддържа пистите", смята Петрова.

Управителят на сдружение "Витошки ски и сноуборд училища" Аспарух Мачирски пък смята, че "има законовата възможност и никой няма да попречи на "Витоша ски" да си категоризира пистата".

"През 2005 година е приета наредба за категоризиране към Закона за туризма. Там ясно пише, че собственикът на съоръжението трябва да категоризира земята под него”, обясни Мачирски. Така били направили и всички по-малки инвеститори. Той обвини "Витоша ски", че не са си "направили труда да обособят тези терени със скици проекти, да си ги подадат в горското, както сме направили всички малки инвеститори".

"Няма проблем със сезона, това е манипулация. Алеко е 12 месеца в годината туризъм и три месеца ски", смята Мачирски. Според адвоката на "Витоша ски" обаче дружеството не може да представи скици.

"Пистата е един строеж, тя има външна граница. Това става въз основа на планиране от компетентен проектант", твърди Петър Петров.

"Аз лично съм си подал за категоризация на пистите и има решение на нещата, а не както ги представя г-н Петров", обърна се Мачирски към Петър Петров. "Не бих могъл да използвам услугите на един бивш офицер", апострофира Петров. "Надявам се, че всички компетентни институции ще се включат да се разреши въпроса ще има ли ски условия през зимата на Витоша."


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


9 Никола Любомиров 01.08.2012 | 16:33
Браво биби (биляна)!! Ето на това се казва отношение към Витоша, а не хранене и хулене! Вяра пасти да яде задето така се нахвърля безпричинно...то явно и живота я е отракал и за това е така...
8 bilyanka razpilyanka 01.08.2012 | 13:52
Дори и гръмотевиците не попречиха на пускането на лифта! ;) Най-накрая това удобство за всички любители на планината, което бе работило без прекъсване от 1950 и някоя годино отново е в действие.
7 blue aquamarine 01.08.2012 | 12:56
Всичките тези "еколози" и зелени са ми доста смешни и прозрачни да ти кажа - всичко беше като под команда. Някой им каза и плати да се вдигнат и ето че го направиха. До скоро обаче никакви ги нямаше. Къде бяха преди години, когато се застрояваше българското Черноморие? Нямаше ги, а нима то не е част от националното ни природно богатство!? Не, просто тогава имаше кой да им плаща и да си мълчат.
6 Никола Любомиров 01.08.2012 | 12:49
Абе вяра, ти май наистина не знаеш кой кого извива ръцете!! Пожелавам ти да излезе документален филм как Тома Белев лъже най-нагло и мами с неговите идеи за своя собствена угода. Когато прочетеш и се позаинтересуваш малко повече, ще разбереш какво имам предвид! А зелените вече напълниха гащите и сега не знаят какво да правят!!! Рано или късно истината ще излезе наяве!
5 Вени Горска 01.08.2012 | 11:03
Какво излъга Витоша ски, че не ми е ясно? Това, че с приетите нови поправки в закона изобщо няма писти, а ливадки? Знаеха ли го това, онези, които скачаха по Орлов мост или само си скачаха подстрекавани от Това Белев. Точно той е псевдоеколог. Остави вековна иглолисна гора да бъде изядена от бръбмъри. Участва в 7, да 7 екологични организации, които източват милиони. Съпругата му също е в управителния съвет на някои от тях. Много добър бизнес си е намерил човекът, жалко че използва емоциите и недомислието на много млади хора, които се подвеждат без да мислят.
4 Вени Горска 01.08.2012 | 11:00
Пускат лифтовете! Още тази събота и неделя сме на Витоша. 10 лв. отиване и връщане е добра цена особено за кабинковия. Него най-често го ползвам. Зимата много ме беше яд на зелените, които с безкрайните си протести провалиха сезона. Май сега пак те са виновни за това, че няма да се кара. Защо изобщо беше нужно да излизат на протести, когато сега напълно оплескаха нещата. Прави са си хората да не се занимават с пистите, когато не са тяхна собственост. И аз няма да искам да се грижа за апартамента на съседа. Хайде да видим държавата и общината дали ще се размърдат и ще узаконят пистите.
3 Силви Милви 01.08.2012 | 10:42
Всичко в тая държава все с фал стартове започва...голяма битка и спор беше, а природата накрая ни се изсмя в лицата.
2 Жулиета Асенова 01.08.2012 | 10:04
И все пак мисля, че предстоящия сезон ще го бъде. Никой няма полза да се пропусне, заради неуредици; просто не е в интерес на никого, затова от сега се приготвям зимата да ходя на Витоша и да се возя на лифта.
1 vyara dimova 01.08.2012 | 09:57
"Витоша ски" ужасно дълго време извиваха ръце, а Фандъкова беше безгласна булва. Сега, най-накрая, успя да заеме по-твърда позиция и, виж ти, нямало проблем лифтовете да работат. А "Витоша ски" и Цеко Минев пак лъжат и заблуждават гражданите. Трябва да си признаем, че,ако не бяха "еколозите" и Тома Белев, нямаше да има такава добра развръзка.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.