Българските производители на храни: Глад категорично няма да има

Презапасяването ще се отрази на семейните ви бюджети, предупреди Танева

по статията работи: iNews.bg | 13.03.2020 | 18:15
Българските производители на храни: Глад категорично няма да има
МЗХГ

Храна и то българска, има достатъчно. Нашите производители са готови да посрещнат всички заявки. Всяка паника и презапасяване би могло основно да повлияе върху финансовия бюджет на домакинствата. Това е излишно. Българска храна има, за да посрещне всички нужди. Няма никакво основание за притеснение.

Това заяви земеделският министър Десислава Танева на извънреден брифинг заедно с представители на хранителната индустрия в България, цитирана от БГНЕС.

България е основен производител, основен търговец в света по експорт на пшеница. Наличността, която имаме в момента, може да ни задоволи повече от 1 година за всички нужди. Над 2 млн. тона е наличността на царевица – за вътрешни нужди ние може да издържим дори две години ако няма реколта. Слънчоглед – има налична суровина за минимум три месеца производство на олио, изброи Танева.

Хранителната индустрия има ресурси, не е необходимо запасяване, каза тя и даде думата на представителите на няколко сектора, които да успокоят населението след въвеждането на извънредно положение заради коронавируса.

Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, заяви, че в бранша хлебопроизводство и мелничарство няма никаква паника. Има по-голямо търсене на хляб, което за нас е добра новина. Няма колега в бранша, който да е притеснен от липсата на зърно. Възможностите да издържим са около 2 години без наличие на нова реколта, каза Кукушева.

Димитър Зоров от сектор Мляко и млечни продукти посочи, че място за притеснение за изхранването на българските граждани няма. Той призова медиите към отговорност в материалите си по отразяване на извънредното положение.

Дамян Вътов от името на месопреработвателната промишленост подчерта, че секторът е нормално запасен.

Йордан Господинов от сектор рибарство заяви, че консумацията на риба в България е сравнително малка, но "може да спрем да ловим риба и да храним България в продължение на една година без да извършваме друга дейност”. Той съобщи, че проблемът е, че българинът консумира малко риба.

Антоанета Божинова, която представлява консервната индустрия у нас, заяви, че има достатъчно произведени и консервирани храни у нас, както и такива преминали термична обработка.

Българската консервна промишленост произвежда два пъти повече отколкото е необходимостта на пазара, съобщи тя.

Жана Величкова, която представлява сектора на напитки и води увери потребителите, че няма нужда от паника.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.8...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.61
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.