30 лева миза за купен глас

Нарушенията - 2 пъти по-малко

по статията работи: iNews | 27.05.2019 | 10:30
30 лева миза за купен глас
БТВ

Рекордно ниската активност докара цената на гласа за евроизборите у нас средно до около 30 лева в неделя. В същото време сигналите за нарушения до прокуратурата са близо 2 пъти по-малко от тези, регистрирани на последния евровот през 2014 година. Това показват данните на разследващите за изборния ден, пише "Монитор".

По работещите към неделя 18 производства няма привлечени обвиняеми лица. Те са образувани в районните прокуратури в Бургас, Сливен, Елена, Павликени, Провадия, Търговище, Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен, Монтана, Тетевен, Кюстендил и Берковица.

Образувани са и 2 досъдебни производства с предмет чл. 216 от Наказателния кодекс в Стара Загора и Добрич, които касаят повреждане на чуждо имущество.

По досъдебните производства са привлечени към наказателна отговорност 3 лица – от прокуратурите в Елена, Търговище и Тетевен, като спрямо обвиняемия в Тетевен е постановено задържането му до 72 часа.

Разследват се основно посегателства върху помещения, ползвани от политически партии, като в Добрич районната прокуратура е внесла обвинителен акт след проведено бързо производство. Обвинението е за умишлено счупване на витринни стъкла на партиен клуб.

Прокурорските преписки за проверка по сигнали за извършени престъпления против политическите права са 237. От тях по 172 е постановен отказ за образуване на наказателно производство, а по 65 продължава извършването на проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт, което означава, че прокурорът сам е решил да извърши проверки. За сравнение при предишните избори за Европейски парламент през 2014 година образуваните досъдебни производства са били 21, а преписките за проверки по сигнали – 535.

В цялата страна до късно вечерта продължи и дежурството във всички прокуратури, както и в 11-те териториални отделения на районни прокуратури. В 12 часа в неделя се проведе и координационно съвещание на Националното междуведомствено звено, създадено от прокуратурата на Република България, МВР и ДАНС, в което участваха обвинител номер едно Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Данните към вечерта в неделя сочеха още, че само два часа след старта на изборния ден вече имаше арестуван за купуване на гласове.

Перничанин е прибран от полицията за купуване на гласове в село Мещица. Новината съобщи сайтът zaPernik.com. Срещу арестувания е заведено досъдебно производство. По непотвърдена информация задържаният е животновъд и е зет в селото. В Мещица хора били свикнали да гласуват по списък с плащане. Полицията и прокуратурата отказаха по-подробна информация до края на изборния ден.

Според закона наказанието за купуване на гласове е лишаване от свобода от една до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

За склоняване да се гласува в полза на определен кандидат или партия също се предвижда лишаване от свобода от една до шест години и глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.

Организаторът на купен вот може да отнесе от една до седем години в затвора и глоба от десет хиляди до двадесет и пет хиляди лева, а ако той е служебно лице, наказанието е лишаване от свобода от две до седем години и глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева.

"Колеги" на задържания животновъд от Кюстендил пък прибирали до 20 лв. за ромски глас, установи репортерска проверка на медията. Един от ромските тартори масово е агитирал да се гласува от страна на ромите, и то конкретно за едно лице с преференция. "Парите ги даваха по обяд на центъра. До вечерта може да стигнат и 30 лв. Въпреки това обаче нашите хора вече не искат да гласуват. Не ги блазнят и почерпките. Искат по-добър живот и работа", коментира в неделя жител на ромския квартал, пожелал анонимност.

За пореден път ромите в Кюстендил нямаха възможността да гласуват в квартал "Изток". Те пускаха бюлетини в градските смесени секции, които се намират в Професионалната гимназия по лека промишленост "Владимир Димитров - Майстора" и ССТ в Кюстендил. По този начин беше сведено до минимум купуването на гласове.

Не по-различно беше положението и в миньорския град Бобов дол. Още преди 3 дни на голяма част от миньорите били преведени допълнителни 50 лв. с уговорката също да гласуват за определен кандидат за евродепутат.

"Началниците на смяната обикаляха и ни казваха за кого да гласуваме. Бяхме взели аванс миналата седмица и сега в петък имахме превод от нови 50 лв. Без да кажат за какво са, но на нас ни е ясно. Авансът мина, за заплата е рано", коментира работещ в мините в Бобов дол. В крайна сметка официално сигнали за купуване на гласове в региона нямаше. Вяла беше и избирателната активност, като в късния следобед тя достигна до 13,05%.

127 членове на СИК в Пловдив се успаха

 За пет получени в Районната избирателна комисия Пловдив-град сигнала за нарушения информира нейният председател Илиян Иванов. Той уточни, че нито един от тях не е свързан с купуване на гласове.

Един от сигналите, който е получен, е бил устен и е бил, че жена от секционната комисия си е изцапала с мастило ръцете при ваденето на печата. Това е станало в секция в училище "Найден Геров” в "Столипиново”. Жената много се притеснила и се опитала да си измие ръцете с хипохлорид. Били й дадени и ръкавици, за да може да продължи работата си в комисията. Проверката на 16-а РИК на място установила, че жената стояла настрана от комисията си и нищо не правела заради мастилото по ръцете си.

"Това е нормално и не е умишлено действие. И аз самият си изцапах ръцете, когато вадех нашия печат”, коментира Иванов. Вторият сигнал е за 42-ра секция в район "Тракия” и е бил за една от машините за гласуване. Двама души са упражнили правото си на вот, след което машината се развалила. На място бил повикан техник, за да отстрани дефекта. Той направил опит да я пусне отново, но не успял.

"Двата гласа остават на флашката, но проблемът е, че машината няма как да извади окончателния протокол и секционната комисия няма да може да обобщи резултатите”, каза председателят на 16-а РИК. Другият сигнал бил за агресивен мъж без бадж, който нахлул в друга секция в Пловдив. Той искал от членовете на СИК да покажат баджовете си, а когато те поискали неговия, се развикал. Така и не било установено дали мъжът е застъпник или наблюдател, защото си тръгнал. Другите два сигнала били за агитационни материали в близост до училище в "Столипиново” и за агитация на чужд език в школо, близо до "Аджисан махала" в центъра на Пловдив. И двата сигнала били проверени и била установена липса на нарушения. При първия материалите били залепени не в изборния ден, а при втория мъж обяснил на своя родственица къде е избирателната й секция.

127 членове на секционни комисии от общо 4137 не отишли за началото на изборния ден в Пловдив, съобщи още Илиян Иванов. По думите му причините тези хора да не се явят не са ясни. Предполага се, че са се успали. Те обаче веднага били заменени с други и това не се е отразило на началото на изборния ден в Пловдив.

Трима-четирима секретари от секционни комисии декларирали, че не желаят да носят материалите в РИК. Било им обяснено, че няма как да откажат, тъй като са длъжностни лица и най-малкото, което може да им се случи при такъв отказ, е глоба от 1500 лева. Хората обаче били непреклонни и не искали да висят с часове пред РИК – Пловдив.

Партии се надцакват с оплаквания за нарушения

Двете основни партии – ГЕРБ и БСП, се надцакваха за оплаквания за нарушения още ден преди вота. Сигнал за купуване на гласове подаде общинският ръководител на ГЕРБ в Троян Иван Миховски. Той гласи, че на 25.5 в предизборния щаб на ГЕРБ получили информация, че Лалка Маринова Колева, която живее в кв. Велчевски, обикаля свои близки и познати и раздава пари, за да гласуват за БСП.

"Ако имате нужда от допълнителна информация, можете да се обърнете към мен или хората от щаба на ПП ГЕРБ", пише в жалбата до институциите.

ГЕРБ-Разград сезира Районната избирателна комисия за нарушение в изборния ден. В избирателна секция в село Ясеновец около 14,00 часа е констатирано, че масово гласоподаватели заснемат с мобилен телефон бюлетината си. А пред въпросната избирателна секция стоят хора, които са на разстояние по-малко от 50 метра от входа й, извършват агитация и проверяват вота върху заснетите бюлетини. Посочените обстоятелства представляват нарушение на чл.182, ал.4 и чл.227, ал.1 от Изборния кодекс.

БСП-Добрич сигнализира за купуване на вот в изборния ден от регистрираните в секция 83 и 84 представители на ГЕРБ в училище "Йордан Йовков”.

Председателят на БСП-Габрово Николай Григоров подаде сигнал за нарушения в деня за размисъл - кметът на с. Шумата Байкал Тодоров купувал гласове за ДПС. Председателят на БСП-Плевен Диана Ботева подаде сигнал за получена информация за предстоящо купуване на гласове от Пламен Радков Янев, Николай Иванов Гаврилов и Иван Петров Илиев в нощта на 25 срещу 26 май 2019 г. в полза на ГЕРБ.

Сигнал до Районната избирателна комисия в Перник за купуване на гласове в град Брезник изпратиха от областния предизборен щаб на "БСП за България". Според данни, изпратени до социалистите, в СИК 1, 2 и 3 в Брезник група младежи обикалят около трите секции и предлагат банкноти по 20 лв. на хора от ромски произход, за да продадат гласа си. В сигнала си социалистите искат РИК да направи незабавна проверка, за да предотврати нарушаване на изборните правила.

Броят избиратели като картофи

МВР започна претърсвания на няколко адреса в Монтанско след журналистическо разследване за купуване на гласове, излъчено по bTV. Там скрита камера заснема как дилъри на гласове броят купените гласоподаватели като картофи.

Това е и кодовото им наименование. Всеки килограм е един глас. Основните обиски се извършват в село Лехчево. Там гласовете се спазарявали в местна дискотека, а един от шофьорите на ученическия автобус бил от основните дилъри. От кадрите става ясно, че репортер под прикритие успява да спазари 90 гласа, прикрити като 90 килограма картофи. Цената, която се плаща на глас, е около 50 лева - 30 отиват за този, които продава гласа си, а останалите 20 са за дилъра.

Отстраниха пияна жена, член на СИК в Баланово

И докато вървеше надцакване между партиите за евровота, в дупнишкото село Баланово успяха да спипат мъртвопияна жена, член на СИК. Наложило се на място да пристигне полицейски екип, който да усмири разгневената жена. "Тестът с дрегер е отчел 1,5 промила алкохол, което си алкохолно опиянение. Отделно от това тя е пречила на хората да гласуват, крещяла и обиждала. Наложило се с решение на СИК жената да бъде отстранена", коментираха от Районната избирателна комисия в Кюстендил.

Жалят се от агитация с шоколади

Сигнал за политическа агитация с шоколади е постъпил в РИК в Смолян, става ясно от решение на комисията по казуса. Сигналът идва от наблюдател от Института за социална интеграция. В него той твърди, че в една от секциите в града се раздавали шоколадови изделия с лика на политическа партия, което представлява непозволена агитация.

В тази връзка от РИК извършили непосредствена проверка на място в секцията, която се намирала във филиала на детска градина "Зорница". При нея обаче установяват, че твърденията в сигнала не отговарят на действителната фактическа обстановка и няма наличие на непозволена агитация.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.