Кръвта и млякото - основа за електрониката на бъдещето

Израелски учени създадоха гъвкави биоразградими транзистори, базирани на протеини, изграждащи телата ни

по статията работи: Георги Георгиев | 08.03.2012 | 13:38

Полупроводниковият елемент силиций е в основата на повечето съвременни технологии, в които влизат клетъчните телефони и компютрите. Според изследователи от Университета в Тел Авив (TAU) обаче, този материал скоро ще изчерпи капацитета си с оглед на все по-смаляващата се електроника и екологичните проблеми, възникващи при неговото използване, съобщава PhysOrg.com.

В опит да променят хода на развитието на електрониката, израелските учени използвали последните достиженията в няколко различни научни области. С тяхна помощ те създали първите в света транзистори, базирани на протеините – сложни органични съединения, изграждащи организмите на животните, в т.ч. и нашите тела.

Ако се окаже успешна, тази технология ще позволи създаването на наноелектроника от нов тип, която ще бъде същевременно гъвкава и биоразградима, обясняват специалистите.

За да постигнат успех, учените работили с протеини, съдържащи се в кръвта, млякото и мускуса и притежаващи свойството да се самосглобяват. На базата на това им качество изследователите успели да създадат полупроводников филм, който е първата стъпка към направата на биоразградими дисплеи и изцяло нов клас електронни устройства.

Освен това новият метод решава една от сериозните пречки пред създаването на по-миниатюрни и съвършени чипове от силициевите, при които се използва подхода "отгоре надолу". При стандартния метод на обработка производителите взимат лист силиций и го гравират в определена форма подобно на каменоделец. Този метод обаче ограничава възможностите на силициевите чипове по отношение на големината и гъвкавостта им.

Специалистите от TAU са подходили "отдолу нагоре". Те поставили различни комбининации от протеини на млякото, кръвта и мускуса върху подложка. Оказало се, че когато се разстелят върху тънък слой, белтъците се самоподреждат, оформяйки милиарди нанотранзистори.

В случая с кръвните протеини дебелината на слоя била едва четири нанометра. За сравнение, най-напредналата силициева технология в момента предлага чипове с дебелина от 18 нанометра.

В комбинация трите вида протеини създават затворена електрическа верига с определени електронни и оптични свойства, като всеки протеин в нея добавя уникални качества.

Така например протеинът на кръвта може да абсорбира кислород. Това ще позволи на учените да добавят различни химикали към транзисторите, придавайки им най-различни нови свойства.

Протеините в млякото пък са известни с физическата си здравина, което ще ги направи структуроопределящи за бъдещата гъвкава електроника. И накрая идват белтъците от мускуса, които са способни да държат червеното, зеленото и синьото флуоресцентно багрило разделени едно от друго. С тяхна помощ ще се образува бялата светлина, необходима за съвременните оптични устройства.

В обобщение можем да кажем, че естествените способности на всеки вид протеин позволяват учените да правят фини настройки върху проводимостта, способността за съхраняване на информация и флуоресценцията на бъдещите транзистори.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


8 Петър Евтимов 09.03.2012 | 09:20
А протеините от пържола ще действат стимулиращо на следовите кучета които пренасят информацията между транзисторите!
7 Mariusz Ilijew 09.03.2012 | 08:26
За подобни открития се иска дързост и много пари с обещанието, че шансът да се върнат е едно на милиард... Чест им прави, че се хвърлят с такъв ентусиазъм, буквално създавайки нови насоки в науката! Нека не се самозаблуждаваме, силицият ще се ползва още дълги години, тук също има оике за развитие, особено в силовата електроника...
6 Nikolay Dzhenkov 08.03.2012 | 17:40
Бъдещето е на масивната паралелна обработка. Хиляди и дори милиони едновременно работещи независими един от друг физически процеса, а не както е в момента, най-много 8 или 16 в персоналните компютри. Ето защо тези протеинови компютри ще бъдат огромна революция.
5 Бисер Сурджийски 08.03.2012 | 14:37
Направо не мога да си представя докъде ще стигне
4 Бисер Сурджийски 08.03.2012 | 14:34
Какви са тия вашите мозъци,бе....как ги измисляте тия работи..?!
3 plevenska rusoglava 08.03.2012 | 14:24
Науката се развива постоянно
2 Svetlin Rusev 08.03.2012 | 14:10
Нащите учени от БАН,дали са чували за тези нови технолигии или те още не са разбрали за силиция,а ние говорим за новите технолигии :)
1 hubava jena 08.03.2012 | 13:53
Интересно ...

ТВ програма

Кино

  • Сега Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • Сега Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.