Целувки и безпрецедентни мерки за сигурност на 70-ия фестивал в Кан (СНИМКИ)

по статията работи: iNews.bg | 18.05.2017 | 17:20
Целувки и безпрецедентни мерки за сигурност на 70-ия фестивал в Кан (СНИМКИ)

Започна фестивалът в Кан. Юбилейното 70-то издание беше открито на 17 май с първата прожекция и гала вечер и ще продължи до 28 май. Тази година фестивалът е подкрепен с безпрецедентна охрана заради заплахата от терористични атаки. На официалния плакат на фестивала е снимка на Клаудия Кардинале, танцуваща на покрив в Рим през 1959 г. Зорки очи забелязаха, че Кардинале е вталена с фотошоп в сравнение с оригинала, но актрисата защити публично плаката.

Наградата "Златна палма", която тази година е украсена със 167 диаманта, ще бъде присъдена на 28 май.

 

Младата актриса Лили-Роуз Деп и иранският режисьор Асгар Фархади откриха 70-тото издание на кинофестивала. Двамата пожелаха на участниците и зрителите "12 дни, пълни с ентусиазъм и диалог, но и 12 дни, за да открият филмите, които да ги накарат да се замислят за човешкото съществуване днес".

Иранският режисьор е носител на най-престижната статуетка в света на киното – "Оскар", връчена му от Американската филмова академия през 2012г. за филма "Раздяла", както и "Златна мечка" за най-добър филм, "Сребърна мечка" за най-добър актьор и най-добра актриса.

Младата актриса Лили-Роуз Деп е дъщеря на холивудската звезда Джони Деп и френската актриса и певица Ванеса Паради.

Страстната целувка на Белучи и "Привиденията на Исмаел"

Водеща на церемонията за откриването на фестивала е символът на женственосттта и страстта - неустоимата италианска актриса Моника Белучи. "Киното няма нито пол, нито знаме, нито граница", заяви тя.

1914285

По време на откриването 52-годишната красавица и френският актьор Алекс Луц разиграха кратък сюжет, в който се целунаха страстно, което разгорещи цялата обстановка. 

Кинофестивалът в Кан започна с прожекция на френската драма "Привиденията на Исмаел" с участието на две от най-известните френски актриси, а режисьорът на филма Арно Деплешен изрази надежда, че няма да бъде разкъсан от прочутите с враждебността си критици на събитието, предаде Ройтерс. 

Продукцията е смесица от жанрове, като в нея има шпионски елементи, страст и хумор. Една от рецензиите на филма го нарече "вълнуващ" и "освободен".

1914284

Марион Котияр и Шарлот Генсбур са в главни роли, заедно с Матийо Амалрик - злодея от филма за Джеймс Бонд от 2008 г. "Спектър на утехата". Сюжетът на "Привиденията на Исмаел" разказва за режисьор, чиято жена изчезва преди 20 години.

Безпрецедентна охрана на червения килим

Международният кинофестивал в Кан се открива при безпрецедентни мерки за сигурност. Кметът на града Давид Лиснар обясни необходимостта от такива мерки с това, че заплахата за сигурността никога не е била толкова голяма. Той припомни трагедията в Ница от миналия юли, когато при терористичен атентат загинаха 86 души, а стотици бяха ранени.

От съображения за сигурност не се съобщава броят на военните, полицията и жандармеристите, които са мобилизирани да осигуряват реда и безопасността на фестивала през следващите две седмици. Охраната се осигурява не само от наземни, но и от морски подразделения. В града са поставени 550 камери за видеонаблюдение.

Два български филма 

От почти 2000 пълнометражни филма фестивалната комисия е подбрала за конкурсната програма около 50 филма. Но както казва директорът на фестивала Тиери Фремо, вече само поканата за участие е високо признание за кинематографите.

Тазгодишното издание ще бъде особено вълнуващо за нас, защото ще имаме две български участия - пълнометражният филм на Стефан Командарев "Посоки" и копродукцията "Уестърн" с участие от българска страна на продуцентското студио на братя Чучкови - копродукция на Германия, България и Австрия.

Първите филми от селекцията ще бъдат показани днес. Конкуренти за голямата награда "Златна палма", която ще бъде връчена на 28 май, са "Wonderstruck" на Тод Хейнс, лентата на Андрей Звягинцев "Нелюбов" и още 17 филма.

Звездното жури

"Обещавам да бъда субективен, страстен и гъвкав", обеща председателят на журито - испанският кинорежисьор Педро Алмодовар.

1914288

Журито за основната селекция, от която ще се излъчи "Златната палма", е председателствано от испанския режисьор Педро Алмодовар - един от любимците на Кан, печелил награди от фестивала в различни секции, както и член на журито в предишни издания.

Още на конференцията по откриването между него и друг член - американският актьор Уил Смит, прехвърчаха искри по повод телевизионната мрежа Netflix. Тази година Netflix са с два филма, но от догодина от управата на фестивала няма да допуснат за селекция филми, които не са минали на широк екран във Франция. 

Останалите членове на юбилейюното 70-то издание на фестивала в Кан са: германската режисьорка Марен Аде, която миналата година прослави българските кукери с филма си "Тони Ердман"; актрисите Джесика Частейн; Фан Бинбин; Аниес Жауи; Уил Смит; режисьорите Парк Чан Уук и Паоло Сорентино; композиторът Габриел Яред.

1914291

Жури за секцията Късометражно кино е румънският режисьор Кристиан Мунджиу, за "Златна камера" е актрисата Сандрин Киберлен, а за "Специален поглед" (където се състезава "Посоки") е актрисата Ума Търман.

Филмите-фаворити

Програмата тази година е много разнообразна и богата, но с особено вълнение се чакат новите филми на Михаел Ханеке, София Копола, Йоргос Лантимос, Тод Хейнс и Тайлър Шеридън. В секцията с късометражните филми предизвикват интерес режисьорските дебюти на актрисите Кристен Стюарт, Ванеса Редгрейв и Робин Райт.

Режисьорът с общо 4 "Оскара" (по два за режисура и за най-добър филм) Алехандро Иняриту и неговият дългогодишен оператор Емануел Любезки - с три "Оскара", ще представят своя инсталация с виртуална реалност. 

Два сериала за пръв път в историята на фестивала ще дебютират с новите си сезони - това са култовият сериал "Туин Пийкс" - трети сезон, и страхотният "Върхът на езерото" - втори сезон. Но това не е случайно, тъй като техните режисьори - съответно Дейвид Линч и Джейн Кемпиън, вече са печелили "Златна палма". 

Наскоро Линч обяви, че се оттегля от киното и сериалът ще е последното, което ще видим от него, а Джейн Кемпиън остава единствената жена с голямата награда на фестивала за филма си "Пианото". 

1914281

1914283

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.