"Държавата е над всички" - без полицаи, лекари и учители?

Три съсловия, които постоянно ги противопоставят, а са с една участ

по статията работи: Елена Коцева | 24.09.2012 | 17:50

За втори ден, за втори път в последните 10-тина години служителите в МВР излизат на протест.

Преди четири години за първи път полицаи излязоха и поискаха увеличение на заплатите си и достойно възнаграждение.

Подчертавам, че такива протести е имало изключително рядко в съвременната българска история (според някои политолози и историци преходът е свършил, според други - не). Изключително редки са протестите и стачките на полицаи, лекари и учители.

Да ги припомним: през 2010 година личните лекари протестираха, през 2008 година медицинските сестри, а година по-рано протестът тръгна от "Пирогов". И дори не прерасна в национален. Най-големият лекарски протест всъщност беше през 2006 година и то с основно искане не за заплати, а за увеличение на процента от БВП, който се отделя за здравеопазване.

Учителска стачка имаше през 2007 година.

Полицаите протестираха за първи път през 2008 година, като от тогава досега глас надигнаха от Синдиката на служителите в затворите. И днес отново.

Защо правя аналогия между трите съсловия и трите вълни на протести?

Не, защото протестите са редки, не, защото рядко се чува гласът на полицая, лекаря, учителя. Едновременно с това няма по-обругавани съсловия.

Някога да сте чували ваш съсед да се оплаква и възмущава от професионализма на продавачката в кварталната бакалия. Или от пилотите, или от инженерите. Въпреки че ни се продават некачествени храни, губят ни багажа по летищата и язовирни стени се късат.

Полицаи, лекари и учители отнасят най-много от общественото негодувание и то срещу недъзите на системата. Не отричам в никакъв случаи – има подкупни полицаи, има и честни и почтени полицаи. Точно както има добри лекари и лоши лекари, както има добри учители и лоши учители.

Правя аналогия между протестите на трите съсловия, защото всеки един път протестиращите се противопоставят на останалите две. И то в думите на управляващите в момент. Ако протестират учители, им се обяснява, че пари за тях няма, защото се дават за здравеопазване и полиция. Ако протестират лекари и медицински лица, на тях им се противопоставят учители и отново полицаите.

Днес в отказа на премиера Бойко Борисов да изслуша и удовлетвори исканията на полицаите, събрали се на втори протест, се открои това, че правителството смята да вдига пенсиите, заплатите на учителите и на лекарите. Затова няма да има за полицаите.

"При първа възможност ще бъдат увеличени заплатите на полицаите, но.... " Това няма да е сега. Това е чувано и друг път – от другите съсловия, в обратен ред или разбъркан.

И в случая можем да вярваме, че думата на премиера ще е последна и няма да промени решението си и съответно курса на държавата и теченията в бюджета.

Но има и още нещо - премиерът Борисов: "Държавата няма да отстъпи пред исканията на униформените, тъй като държавата е над всички."

Така вдигането на заплащането на полицаите се проектира като възможност за нарушаване на стабилността на самата държава. На държавността!

Стабилна държавност обаче може да има само над едно стабилно общество.

А полицията се грижи за реда и спокойствието на това общество, лекарите се грижат за здравето му, учителите - за образованието му.

Въпрос и на избор на самото общество...  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


22 petur petrov 02.10.2012 | 11:09
Разделяй и владей.. Противопоставят съсловие срещу съсловие. Няма червени, сини, лилави или жълти, подхода винаги е еднакъв. Ако слъчайно не заработи, започват и на етническа и на религиозна основа да ни делеят. Трябва да вземат повече пари и учителите и полицаите и лекарите и шофьорите и всички... Но ако се обединим за тях не е хубаво... По добре учителите да казват - ами тези корумпирани полицаи, те да отвръщат - тези некомпетентни и корумпирани лекари и така и така...
21 petur petrov 02.10.2012 | 11:02
Разделяй и владей :) Ако не ги настройват едни срещу други ще се обединят, ще говорят, ще мислят повече, а това няма да е хубаво... Ами ако се допълни от строителни работници, шофьори и тн? Много лошо.. Та така е по-добре за политиците, без значение дали са сини, червени, лилави или жълти. Ако не на съсловия, започват на етническа и религиозна основа да ни делят и пак да не сме обединени...
20 Не Сте Ми Приятели 01.10.2012 | 00:57
"Държавата няма да отстъпи пред исканията на униформените, тъй като държавата е над всички." ахахах ;дд Не държавата според мен е над всичко.. Ами Бойко капута е над всичко.. Помислил се е за безсмъртен ма ще се намери кой да го застреля най-скоро време........
19 Руми Стойкова 30.09.2012 | 04:48
Да права си за Б.Борисов,но най-тъпото е че сега го оплюваме,а я се замислите че точно хората го качиха там с вота си на доверие !!!:)
18 Руми Стойкова 30.09.2012 | 04:44
Какъв е смисъла от стачки,протести и т.н.?Като човека си го каза:"Държавата е над всички" С две-три думи:Пари няма да има!! Единствения начин нещо да се случи в полза на обществото е парламента да гръмне докато имат някакво заседание!!!!Това е моето виждане
17 Stoyan Yordanov 28.09.2012 | 20:29
Каква държава, какво общество ...... ?
16 Stoyan Yordanov 28.09.2012 | 20:28
Каква държава, какво общество ....... ?
15 Emil Karamfilov 27.09.2012 | 22:02
abe vie policai kvo pravite za bulgariq ne stiga che potkupi i o6te pari ot puti6tata vzimate kut spirate horata ta i uvelichenie na zaplatite iskate mi kvo pove4e ot lekarite li da vzimate nestava ne stiga cheste edni ot s nai visoki zaplati revete za o6te hahaha sme6nici takiva boiko vi go podade nali
14 Plamen Petkov 27.09.2012 | 10:05
Защо ли някак си ми напомня за приказката за неволята..? Всичко реално на тоя свят си има измерение и граници. Бюджетът на една държава също, та било то България, Германия или Албания. Страни като Испания, Гърция - също имат бюджет. и той има реално изражение и граници. Когато разходите на бюджета преминават границите на приходите му се получава картинката, която виждаме в момента. Когато разходите НЕ преминават границата на приходите, се получава нашата, милата родна картинка. И тук възниква въпроса, коя картинка е по-удачна? Това, което предстои на Испания и Гърция , ние го преживяхме вече. Въведохме валутен борд затънали в заем до шия. И не сам по себе си заемът е толкова страшна дума. Страшно е , когато взимаш заем, а нямаш представа как да го върнеш. Така бяхме ние 80-те и 90-те години. Големият въпрос е - в тази реална действителност - от къде могат да се вземат приходи ,за да се увеличат доходите ни ? Най- разумният вариант е от приходи . От икономиката ни . От БВП . Толкова обаче ни произвежда тя - за тия нива на заплати. Друг начин - е заем. Взимаме пари - изяждаме ги , и икономиката ни - все същата. Освен това което е във възможностите да произведе, на плещите и ляга и заемът - изяден от нас. За нея става все по трудно да просъществува и отново ще умре! Този втория вариант го гледахме и даже играхме вече. Наблюдаваме го у съседите и Испания. Остава ни първия вариант. А той е да увеличим заплатите си, като увеличим доходите на икономиката ни. А това сещате ли се как ще стане....? Друго не ни остава, или просто да се сетим за оная приказка за братята и неволята...!
13 ali ali 25.09.2012 | 20:17
учителите без възможност за подкуп?????ти имаш ли дете на което се налага да взима частни уроци защото иначе ще получи ниска оценка за срока?явно не.полицаи,учители,лекари най-слабите и облагодетелствани звена.аз работя и празник и делник без летни ваканции,компенсации и социални превилегии за една четвърт от тяхното възнаграждение.относно това как изпълняват служебните си задължения няма да ги коментирам потърпевша съм от всичките
12 Angel Dimitrov 25.09.2012 | 16:03
"Държавата е над всички!"Кой е държавата?Всички ние, или "Нарциса"ББ?Тези думи важат ли,когато произнеслия ги и неговата кохорта продават и малкото останали проценти държавна собственост от икономиката ни?Противопоставянето на полицай срещу учители,лекари или пенсионери е доста изтъркан политико-пропаганден трик,но за съжаление при нашия народ още сработва /особености на българския геном/.Въпроси,въпроси....ще си отговорим ли правилно на тях ще се разбере след няколко месеца!
11 Софи Марсо 25.09.2012 | 10:30
А всъщност държавата, това сме ние, народа. така, че ние сме над всички:) Всъщност истината е, че Закона трябва да бъде над всички, над държавата, над нас и над управниците. Но това у нас, отдавна е химера.
10 Софи Марсо 25.09.2012 | 10:27
Еми да излязат да стачкуват и тия хора бе Марусия?! Защо мълчат? Само смелите и нахалните успяват в тоя живот, а не вечно мрънкащите скрити мишки! Който иска да протестира, негово право е!
9 miglen cholakov 25.09.2012 | 09:55
Не ми се мисли какво ще е след няколко години - ще има още по-недоволни служители с мащабни стачки .
8 nedostapnata moma 25.09.2012 | 09:37
Само със стачки не става !
7 atanas angelov 25.09.2012 | 09:23
така е , много си права !
6 Marusq Laleva 25.09.2012 | 09:16
Точно пък лекарите, учителите и полицаите, вземат най-високи заплати у нас и имат най-много отпуски, така че не разбирам защо протестират на фона на всеобщата криза.Но както има една приказка :Ситият на гладния не вярва.Така и те не разбират, че има хора, които живеят на и под прага на бедността, но нали са нахални и алчни-стачкуват.
5 sexapilnata pichka 25.09.2012 | 09:09
три съсловия , ама много важни за съществуването на едно нормално общество .
4 Златко Койчев 24.09.2012 | 20:08
И като протестират какво,се променя!? Да променя се,всъщност нещо-на полицаите започват да им правят всякакъв вид проверки,започват да ги предупреждават,че няма да им дадат атестациите с необходимия брой точки.Същата е картинката в пожарната,при служителите на затворите,арестите,пробационните служби,съдебната охрана,учителите,та и при лекарите които не са на частна практика. В един момент на трибуната излиза някакъв "разбирач",обикновено последният е човек който не е вършил подобна работа и приключва с лаконичната реплика-ПАРИ НЯМА,КРИЗА Е. Та в тоя ред на мисли предлагам,всички българи да излезем на протест,да сформираме една тимуровска команда,да се откажем от заплатите и пенсиите си и да даваме поне за половин година парите си за парламента и депутатите.Само така,някои от тях биха могли да се замислят за това на което се подписват всеки месец служителите от визираните ведомства. В противен случай,отделни единици хора от ведомствата,ще продължават да съдят самосиндикално министерства и дирекции,ще продължават да печелят заведените дела,и ще продължават да ощетяват бюджетите,на ведомствата в които работят.
3 maria stamatova 24.09.2012 | 19:57
"Държавата няма да отстъпи пред исканията на униформените, тъй като държавата е над всички." !!! Размислете над тази много умна фраза. Държавата е над всички! Доста е дъвкан този въпрос през вековете (. Кой е над всички? Кралят? Държавата? Народът?) Е, като се размислим, стигаме до извода, че Б. Борисов е над всички, защото в момента Б.Б. е държавата. Некомпетентна, но симпатична държава! Яка ни душа – както преди години се казваше...
2 Полицейска палка 24.09.2012 | 19:30
без полицаи, лекари и учители?и трите съсловия са бедни, като учителите остават и без възможността за подкуп
1 мая анкова 24.09.2012 | 18:34
няма да се противопоставят съсловията, това е тъпо, всеки заслужава, всеки работи, не това е пътят, не трябва да се взема от едните, за да се дава на другите

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /24,...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.