Бъчварова: Нарушението на зам.-шефа на Гранична полиция е драстично и неморално, затова го понижих леко

Обществената поръчка на Йотко Андреев може да е срамна, но е законна, заяви вицепремиерът

по статията работи: iNews.bg | 16.09.2016 | 11:38

Зам.-шефът на Гранична полиция Йотко Андреев, който трябваше да бъде уволнен заедно с цялото ръководство по разпореждане на премиера Бойко Борисов заради скандалната обществена поръчка за превозване на незаконни мигранти, възложена на каналджия с обвинение от прокуратурата, всъщност се оказа понижен с решение на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Като причина в парламента тя посочи, че Андреев е ценен кадър с добър опит и понижението му е достатъчно наказание за нарушението (поръчката – бел.ред.), което по думите й било "драстично и противоречащо на морала".

"Има различни възможности за наказания. Спрямо него е понижаване в длъжност и той в момента е на ниво началник отдел. Все още не е комплектован този отдел към "Миграция", понеже той има много добър опит в "Миграция". Такава е преценката. Наказанието само в много тежки случаи е уволнение, освобождаване. По този случай – да, имаше драстично решение (за обществената поръчка бел. ред.), което противоречи на морала, но самата процедура не е незаконна. Затова преценихме и аз мисля, че трябва много внимателно с наказанията по отношение на служителите, защото всеки може да направи грешна, да не съобрази една или друга ситуация. Трябва да дадем възможност всички хора, които имат професионален опит да останат в системата, за да работят за нея”, обясни вицепремиерът и шеф на МВР пред депутатите по време на петъчния парламентарен контрол.

Актуалният въпрос към нея бе за преназначаването на Андреев на нова ръководна длъжност, след като той вече бе свободен след скандала с обществената поръчка за превоз на мигранти, възложена на арестуван за трафик на хора, предаде БГНЕС.

Според Бъчварова обаче самата процедура по обществената поръчка "не била незаконна". Депутати пък й напомниха, че "самата процедура може и да не е незаконна, но премиерът Бойко Борисов я определи като "срам" и поиска отстраняване на цялото ръковоство на Гланична полиция.

"Тя може да е срамна и да е законна. За съжаление така се оказва. Законът няма ограничение, на което те са използвали, за да спрат тази процедура. Не са съобразили, не са докладвали и това не е правилно поведение. Затова са отстранени от ръководни позиции. Има 4 нива в МВР”, аргументира се министърът. И допълни, че "самото понижаване в по-ниска позиция също е доста силно наказание".

На напомнянето, че всъщност шеф на отдел пак си е ръководна длъжност, Бъчварова отвърна, че "в случая нямало функции, свързани с важни за управлението на системата задължения, а ставало въпрос за координация на усилията в центровете извън София”.

Бъчварова потвърди, че самата процедура за превозване на мигранти е прекратена. "Трябваше да се изчака една седмица срок, който имаме по закон и така е направен договорът, който между другото дава възможност във всеки един момент да бъде прекратен. И сега търсим възможност, всъщност вече сме ги намерили, Гранична полиция сама да превозва мигрантите. Осигурили сме автобуси и те ще имат отговорността за това”, заяви Бъчварова.

Така тя потвърди, че Йотко Андреев ще продължи да работи в МВР в дирекция "Миграция”.

Припомняме, че бившият зам.-директор на "Гранична полиция” Йотко Андреев бе свободен след скандала с обществената поръчка за превоз на мигранти, възложена на бизнесмен, арестуван ип обвинен от поркуратурата за трафик на хора. Сега Андреев е назначен като началник на отдел в дирекция "Миграция” в МВР.

Дирекция "Миграция" е структура на МВР за регулиране на миграционните процеси и административния контрол върху пребиваването на чужденците в България, противодействие на незаконната миграция на територията на страната. Андреев, който е близък на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, е бил и директор на дирекция "Миграция" на МВР.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова от 16 август тази година старши комисар Йотко Андреев, зам.-директор на Главна дирекция "Гранична полиция”, е преназначен на ръководна длъжност началник на отдел в дирекция "Миграция” в МВР. Интересното е, че само ден преди това - на 15 август, именно Бъчварова прие оставките на главен комисар Антонио Ангелов и на старши комисар Йотко Андреев, който лично е ръководил процедурата и сключил договора за наемане на автобус за транспортиране на незаконно преминали и задържани лица във вътрешността на страната. Доказан трафикант бе избран да превозва мигрантите към центровете за настаняване.

Уволненията дойдоха след като премиерът Бойко Борисов разпореди на вътрешния министър Бъчварова да освободи цялото ръководство на "Гранична полиция” заради обществената поръчка. "При тези усилия, които полагаме – и армия, и гранична полиция, и редовият състав, и моряците, които служат, както и нашата лична ангажираност ежедневно, да има такова недоглеждане (не мога да кажа какво е, защото в момента текат проверки по случая), трябва да се понесе отговорност, а отговорност за такъв скандал носят директорът и заместник-директорът”, коментира тогава министър-председателят.

Той бе категоричен, че задача на длъжностните лица на тези позиции е да не допускат да се случват подобни неща. "След като не са взели такива мерки и не са го предотвратили, се надявам в рамките на днешния ден - 15 август, вицепремиерът да постави нови хора на техните места”, заяви тогава Борисов.

Припомняме, че 34-годишният Григор Григоров, с който "Гранична полиция” е сключила договора за транспорт на мигранти след спечелена обществена поръчка, сам е превозвал нелегално бежанци. Срещу Григоров има повдигнато обвинение от края на юни тази година за незаконен превоз на мигранти. Бизнесменът бе хванат от полицията край Царево, след като е натоварил близо 70 души и опитал да ги превози към вътрешността на страната. Автобусът, с който са превозвани мигрантите, бил с табела "Случаен превоз”. Според обвинителите с автобуса са прекарвани нелегалните мигранти. И не само - паралелно вървяла и законна дейност. Собственикът на возилото изпълнявал курсове, поръчани и платени от държавата, за транспортиране на бежанци до центровете за временно настаняване.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /43...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /29 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.4
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.4
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.