Как така медиите наказаха Херо?!

Треньорът на Черноморец санкциониран заради грешен цитат

по статията работи: Даниел Любомиров | 04.12.2012 | 18:19

Наказанието на треньора на Черноморец Димитър Димитров - Херо в размер на 5 000 лева е едно от най-коментираните скандални решения на Бълграския футболен съюз и Дисциплинарната му комисия.

Защо е наказан?

Думите "българският съдия е нещо гадно, мръсно и поръчково. Всички става със съгласието на Съдийската комисия и БФС", които Херо е споделил в ефира на ТВ7, му донесоха солената санкция.

На следващия ден (29 ноември) след гостуването на Димитров в ТВ7 логично много електронни медии и печатни издания публикуваха цитата на Херо. Оказва се, обаче, че който е гледал предаването по телевизията, е разбрал, че наставникът не е изрекъл думите, за които е наказан.

Развален телефон

Не е тайна за никого, че в ХХI век онлайн медиите предоставят информацията по-бързо от пресата. В България, а и в световен мащаб, има голям брой сайтове, които злоупотребяват с доверието на потребителите и си измислят слухове, цитати, клюки и правят злонамерени интерпретации на изказвания.

Sporta.bg никога не си е позволявал да слага думи в устата на определени хора и да изопачава твърденията им, за да манипулира аудиторията.

Затова в нашия сайт не можете да намерите статия с въпросния грешно интерпретиран цитат на Димитър Димитров.

Кой е сбъркал?

Пресслужбата е предизвикала безумието, като е сезирал Дисциплинарната комисия с искането Херо да бъде наказан за цитата, който се е появил с медиите.

От БФС не са си направили труда да изгледат запис от гостуването на Димитър Димитров в ТВ7, а единствено са се ровили в интернет и са попаднал на шокиращите за тях изказвания на Херо.

Абсурдната ситуация доведе до логичен отговор от страна на колегите от ТВ7, които реагираха със запис на председателя на Дисциплинарната комисия на БФС Юри Кучев. Той обяснява, че е сезиран от пресслужбата на БФС и наказва Херо за въпросните думи, които цитира според публикациите в медиите.

Как е възможно това?

Разваленият телефон между Колев и Кучев се превръща в пример за непрофесионално отношение от страна на служител на БФС. Как така пресаташето на централата ще предприеме такова сериозно действие без да е напълно сигурен, че Димитър Димитров е изрекъл подобни думи? Как пък Дисциплинарната комисия ще налага наказание на тази база, без да проведе някакво проучване по случая?

Отговор на ТВ7

ТВ7 късно снощи отново пусна записа от телефонното включване на Херо в ефир и предостави шанс на зрителите да чуят какво точно казва наставника на Черноморец.

"Много ясно, че българското съдийство е меко казано некоректно и поръчково. Ако се загледате в нарядите, ще видите, че определени съдии свирят на определени отбори", казва Херо.

Видео с репортажа на ТВ7 можете да видите тук. Записът от думите на Димитър Димитров започва от 1:31 минути.

Забележете, че думите "мръсно" и "гадно" отсъстват от изказването на Херо, но седемчленната комисия на БФС не си е направила труда да провери достоверността на цитата, предоставен от пресаташето Павел Колев. Той самият също е демонстрирал небрежност и непрофесионализъм, прибягвайки прибързано до сезиране на Дисциплинарната комисия.

Съвсем прилежно обаче са наложени 5 000 лева глоба на човек, който на всичкото отгоре се бори с тежка болест и подобни суми със сигурност му трябват, за да продължи да води скъпото си лечение и възстановяване.

Реакция на БФС

Пресслужбата на БФС днес реши да обвини въпросните медии, които си позволили да интерпретират грешно думите на Херо и да публикуват материали с неговото скалъпено изказване.

Пресаташето на БФС вероятно смята, че по този начин ще си измие ръцете в случая, защото едва ли не е бил излъган от коварните онлайн издания. Неговата работа е да намери първоизточника на информация и едва тогава да сезира комисиите на централата, защото не са виновни медиите, които са сложили думи в устата на Херо, а този, който ги е прочел и набързо си е направил изводи.

Подобно непрофесионално отношение е недопустимо, особено когато води до подобни санкции, които излиза, че са изключително незаслужени.

Дисциплинарната комисия в случая носи по-голямата отговорност, защото всеки може да я сезира по каквито случаи си иска. Нейното задължение е да разбере дали има основание за последствия за въпросните лица и да определи дали те са се провинили по някакъв начин.

Какво следва?

В крайна сметка от пресслужбата на БФС разкриха, че са пуснали молба до Апелативната комисия наказанието на Димитър Димитров да бъде отменено.

Равносметка

Медиите може да са нямали доблест във въпросната ситуация, но е безумно да се взима за чиста монета информация, идваща не от първоизточника - в случая ТВ7, който с репортажа си показа какво точно се е случило в ефира на телевизията с участието на Димитър Димитров.

Как процедират в Европа?

Sporta.bg подчертава, че не е потъпвкане на демокрацията футболен треньор да бъде наказван за обиди към футболни институции. Мениджърът на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън сам не може да преброи пътите, в които Футболната Асоциация на Англия му е налагала санкции за изказвания против съдиите.

Най-култов е случаят от ноември 2009-та година, когато Сър Алекс след мач със Съндърланд засипа цветущи епитети към рефера Алън Уайли и го нарече "дебел и мързелив".

Съответно ФА прати Фърги да гледа мачовете на Юнайтед от трибуните в продължение на 2 кръга плюс още 2 кръга условно. Глобата му беше "скромните" 22 000 евро, като Асоциацията искаше да го прати на Граждански съд за клевета срещу въпросния Уайли.

Мислите ли, че секретарят на Съюза на съдиите в Англия Алън Лейтън не е изгледал запис от интервюто на Сър Алекс, за да се увери в действителност, че тези думи идват от него?

Или просто е разцъквал в интернет и е попаднал на някаква публикация и е решил да го води на съд?

Тази неделя е дербито на Манчестър между шампиона Сити и лидера Юнайтед.

Рефер е Мартин Аткинсън - човекът, заради когото Сър Алекс отнесе наказание от цели 5 мача и глоба 30 000 паунда.

След мача с Челси от миналата година (2:1 за "сините" на "Стамфорд Бридж") Фъргюсън се изцепи: Като видях кой ни е съдия, много се страхувах за най-страшното.

Всеки иска справедлив рефер, но ние не получихме това, затова се изплаших.

Коментар на Даниел Любомиров, Sporta.bg


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Марго Хворева 04.12.2012 | 19:56
Типично по нашенски, спекулации до няма и къде. Сега Херо трябва да съди въпросните медии за това, че са преиначили думите му.
2 mariyna todorova 04.12.2012 | 18:59
Някой пак си е напрамил поръчкови съчинения на база думите на Херо, които дори и да е имал това предвдид не се е изразил по този лаишки начин, макар че коментарите на фоневоте след този двубой бяха именно в този дух.
1 monika georgieva 04.12.2012 | 18:30
Напълно съм съгласна , че "българският съдия е нещо гадно, мръсно и поръчково .Не мисля , че за това трябва да понася санкции по - скоро съдиите трябва да се научат да отсъждат честно и да не се продават .

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.