Много извинете, господа бакшиши!

За наглото поведение на клиентите на таксиметрови автомобили в София

по статията работи: Мартина Панайотова | 05.09.2012 | 13:30
Много извинете, господа бакшиши!
bulphoto.com
Повече за:

Часът е около 22. Намирам се в кв. Илинден. Спирам такси от бул. "Стамболийски" и му задавам целевата дестинация – малка улица, в района на "Петте Кьошета". Сядам и след като съм задала координатите, получавам едно "Добре", придружено от сумтене на недоволство – изглежда маршрутът е "къс", но тъй като вече беше тръгнал, нямаше как да ме отбие с традиционното "'зЕми си друго такси".

Докато се возя, говоря по телефона, като същото прави и шофьорът. Пристигаме на посочения адрес, като броячът бележи 3, 30 лв. Подавам му банкнота от 20 лв, тъй като не разполагам с по-дребни (непростим грях на клиентите на таксиметровите автомобили в София) и докато продължавам да говоря по телефона, му съобщавам да "си хване четири". Докато ми връща ресто, отзад спира друга кола и започва да свири настоятелно. Измъквам се от таксито, като внезапно чувам след себе си: "Хей, чао!" "Чао...", отвръщам аз, като в следващия миг до мен достига благозвучното "Да ти е*** м**та проста!", последвано от мръсна газ. Ни в клин, ни в ръкав. Ама, чакай бе, какво стана – 70-те стотинки бакшиш ли те обидиха?? Извинявай, ама съм пред заплата!

Случка 2

Случва се да съм в района на Борисовата без колело и решавам да си хвана такси, защото минава полунощ. Отивам на близката "стоянка" и правя няколко опита, за жалост неуспешни, защото било близо. Някои от запитаните дали ще благоволят да ме качат дори не отговарят. Накрая уцелвам. Качвам се щастлива, че ми е излязъл късметът и съм попаднала на "оупънмайндед" шофьор, който е склонен да вози и на близко разстояние. След като пристигаме се оказва, че сумата, която трябва да заплатя е 3 (три) лева. Подавам 5 (пет). "Е, нЕмам да ти върна...". Извинявай, но не мога да ти оставя два лева бакшиш. "Окей, аре 'ше обиколиме". Започваме да обикаляме и стигаме до денонощен магазин на две-три преки от желаната улица. Аз бивам заставена да сляза и да помоля продавачката да ми бъдат развалени парите. Подчинявам се, защото вече много ми се спи. Връщам се в автомобила, сядам и подавам точната сума. Следва реплика, пълна с такова възмущение, че би засрамила и Хитлер на официално откриване на концентрационен лагер: "Ама ти сега искаш да те закарам обратно ли §€$@№%????"

...

Случка 3

Поръчвам таксиметров автомобил, с цел да ме закара до лекарския кабинет, където имам назначен преглед. Моята каляска пристига с леко закъснение, но за сметка на това тържествено – с набичен кючек. Мушкам се вътре и посочвам адреса. Шофьорът, с вид на деградант, от ония дето пият спирт по градинките, пуши на затворен прозорец. Смрадта бива подсилена от наситената миризма на пот на орка, примесена с ухание на някаква пържена манджа. Вече полузадушена прошепвам: "Извинете, бихте ли загасили цигарата си, защото съм болна?". Как посмях. Чичакът изхвърля фаса с крайно недоволство през джама и ми се троска: "Абе, я не ми се обяснявай к'во ти е, БЕ".

"МОЛЯ?"

"Нема моля, не моля. Цел ден съм кАрал. 10 часа у задръствания! К'во си тръгнАла да ми се обясняваш!"

Аз изумена се чудя какво да отговоря и се опитвам да обмисля наистина ли се случва това в пространствено-времевия континуум. През това време Азис ми припява нежно, но решително "Напипай гооооооо!" Послушвам го и напипвам държката на вратата. Искам касова бележка, номер на колата и просто излизам. Следва порой от крясъци и ругатни, 'щото пичът изглежда е уловил пъклените ми намерения да се обадя и да подам жалба. Тръгвам пеша по улицата. А може би сгреших – може би трябваше просто да се извиня?

Извинявайте! Извинявайте, господа бакшиши, наглото ми поведение. Моля да ми бъде простено, че невинаги разполагам с точната сума. Извинете ме, че толкова често не ви оставям неадекватно голям бакшиш. Простете ми за наглостта да ви питам дали бихте ме закарали на разстояние по-късо от отсечката Младост-Люлин. Извинете деликатните ми сетива и това, че ви моля да загасите цигарите си! Бъдете снизходителни към ситуациите, в които се държа като лигава кифла и ви моля да притворите стъклото. Затворете си очите за това, че не споделям музикалните ви вкусове и често изисквам гюбекът да бъде сменен или поне намален. Каква наглост от моя страна, наистина!

Смятам даже, че би трябвало да организирате протест. Да се съберете в центъра на София и да се обедините срещу всички гореизброени безобразия! Какво по-хубаво от един хубав жълт бойкот на София. Може даже да се кръстите "таксетата".

Прекланям глава и ви моля: "Ще ме извините ли, господа бакшиши, че съм се родила?", "Ще ми простите ли натоварения ви работен ден и часовете задръствания, които аз съм причинила? Моля, извинете, че сливовата, дето я пихте снощи, се оказа кофти. Ужасно съжалявам, че ай кюто ви се равнява на това на орангутан. Сори, че сте живели като жертви на един Преход, който направи така, че най-нормалните човешки отношения да граничат с варварщина. Съжалявам за всички неправди, които животът ви е поднесъл – аз съм виновна.

Дано ми простите, 'щото вече ми писнА!


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


49 Марин Марков 09.12.2012 | 14:12
Пловдив, 3 часа през нощта, прибирам се от Мармалад и съм на 4 ромчета – цитирам бакшиш "Що не каза че си с 50 лв. та да не те кача,такива като тебе ако знаеш, как са ми писнали всяка вечер. Аз сега излизам и ......да ти ...". Развалих си парите в денонощния магазин отсреща и на сметка 3 лв. му дадох 5 и съвсем учтиво му обясних какъв олигофрен е и да си мери приказките че следващия път не ясно кой ще е до него и дали и на него няма да му е писнало от селяни.
48 Евгени Евгениев 24.09.2012 | 23:55
БРАВО!!! Повечето се вързаха на измишльотините ти. Силно преувеличено, а какви коментари само.
47 Евгени Евгениев 24.09.2012 | 23:50
Правилно. Минимум 3 лв. на км!
46 Евгени Евгениев 24.09.2012 | 23:43
И какво ли щеше да е цените да са нормални, а не толкова ниски? Ако цените започваха поне от 3лв. на км, дали според вас клиенти, шофьорите нямаше да са по-културни и по-съобразителни? Има си автобуси и тролеи с климатици, и шофьорите им са със униформи, ама...по-скъпо. Прекалявате вече!
45 Radostin Velchev 21.09.2012 | 10:21
Има си канален ред, по който можеш да се оплачеш на таксиметровата компания. Докато си траете нищо няма да се промени!!!
44 Radostin Velchev 21.09.2012 | 10:19
Има си канален ред, по който можеш да се оплачеш. Докато търпим и си траем нищо няма да се промени!!!
43 Пламен Мустаков 08.09.2012 | 06:29
бакшиш му кажи и не го обиждай повече , пълна измет сте всичките селяндури и млади и стари акъла ви е на 5 годишен мамичката ви измикяри само за кинти ревете селяци , единствено прая евала на жените бакшиши , сякаш само те имат елементарни познания по държание към клиента , за гадните бакшиши 20 лева за литър трябва да е майка ви .I.
42 al sv 07.09.2012 | 23:34
аз също ги препоръчвам.дори съм персонален клиент на един от тях
41 al sv 07.09.2012 | 23:31
и това е работа като всяка друга.вие наемате тези хора,защото нямате нужните умения.независимо от работата всеки от нас си има своите професионални отклонения.не отричам,че голяма част от работещите в бранша са необразовани,невъзпитани,простаци и т.н.аз лично препоръчвам да вземете телефона на шофьор,от когото сте доволни и при нужда да звъните на него.и вълка сит и агнето цяло:)
40 Hannibal Bortolasov 07.09.2012 | 19:56
Права е авторката ,много болклуци има сред нас , но ние не сме виновни че няма контрол и какви ли не престъпници ни стават "колеги".Всичко това е с позволението на МВР и Автомобилна Администрация.
39 Мариан Петков 06.09.2012 | 18:55
за подобно поведение са си виновни клиентите . Защо ли, защото сами си избирате кое такси да хванете ,след като сте недоволни от даден бакшиш следващия път него наемайте има поне 3000 в София ,така ще отсеете брака. Извинение, неискат да карат на близо и хващате уранготан ,тогава си го търпете, а не да се оплаквате За умствения товар на бакшишите, ще се изумите, колко има от тях с више
38 Георги Димитров 06.09.2012 | 14:27
Тццц....Статията е без грешка.това всичко го има при такситата.Само пропуснах да видя къде какво правеше драгото момиче в борисовата сред полунощ и така или иначе ми е много инт дали не е била "леко" пийнала и как винаги ги хващаш от улицата ???? Алооо ССъбоди се взимаш си тела набираш дадена фирма към която имаш по добри впечатления и да видим. И е нормално да се "ЖАЛВАТЕ" везете се на евтините таксите дето вътре бичи чалга като не знае те че точно за това се поръчките. Вдигам си телефона поръчвам си от моята фирма и в 80% от случаите идва човечеца ако нещо неми изнася си казвам чувам само едно "Добре" и всичко е ОК. Ама Ще си мрънкате като сте глупавички е ТАКА за СЪЖАЛЕНИЕ в цялата страна само мрънкат и искат и какво правят
37 Valentin Petrov 06.09.2012 | 11:43
Ползвам доста често таксита в София. Но ползвам само 91119 /съжалявам за рекламата която правя в момента/. Наистина избягвам всякакви други. Дори ОК вече избягвам да ползвам. Съвета ми към авторката е: не използвайте фирми като Едно Евро, Ок Супертранс, Един Долар, и всякакви такива. В 91119 имат железни правила и наистина ще изритат шофьор ако им звъннеш и се оплачеш. Малко по-скъпо вземат, но си заслужават. Колите чисти, не се пуши вътре освен ако ти не си съгласен, музиката ако не ви хареса я сменят и т.н. Случвало ми се е да се качвам на други фирми и контраста веднага си личи.
36 Иван Иванов 06.09.2012 | 09:53
Всичко написано за жалост е истина. Какво ле щеше да е ако шофьорите бяха с фирмени униформи съобразени със сезона? Какво ли ще стане ако имат само осем часов работен ден? Какво ли щеше да е ако колите са чисти, с пуснат климатик лятно време? Какво ли щеше да е........ ? Едва ли ще ни е неприятно да се качим в такова такси. Няма да има преуморени шофьори. Няма да отказват къси маршрути и с удоволствие ще оставя по-голям бакшиш в такъв тип таксита!
35 Елте Антонова 06.09.2012 | 08:50
То пък само бакшишите да бяха с мед да ги намажеш,да погледнем градския транспорт,раздрънкан,мръсен с неработещи климатици,народ натъпкан вътре като в консерва и шофъор също слушащ чалга и пушещ цигарка,забравих да кажа неучтив когато потърсиш билетче.Какви са ни лекарите бе хора,те само дето повече държат на хигиената иначе няма търпение да види как се затваря вратата зад теб та да си запали цигарката в кабинета.Такива сме си ориенталци,балканджии.Трябва основен ремонт на тема етика и морал в училищата,по телевизиите и да израстат още няколко поколения за да тръгнат нещата към добро.
34 lou reed 05.09.2012 | 17:14
Това си е самата истина!
33 Цвети Милушева 05.09.2012 | 17:08
Странно, като го четох се настроих с/у бакшишите. Странно е, защото преди няколко години мислих точно същото, даже приятели са ме обявявали за принцеска, че отказвам да се возя на жълти подводници. Сега обаче аз виждам друго, може би очите през които гледаш и нагласата ти към живота те среща с подобни недоразумения, а може би аз очаквам и изисквам адекватно обслужване и това и получавам. Ако не ти харесва, смени очите с които гледаш :)
32 Georgi Stamatov 05.09.2012 | 16:41
I DEAL SMARTER е най-новият онлайн магазин, при който цените падат с 1% на всяка минута. Можете да закупите стока (дрехи, техника, играчки, бижута, козметика, стоки за дома и градината и много други) дори с 98% намаление. Граби народе: http://www.idealsmarter.com/?refid=6d20c722
31 Фани Василева 05.09.2012 | 16:33
За това аз лично се придържам към конкретна фирма, която връща до стотинка, издава касова бележка, в колите не се пуши... Всеки сам преценява при кого ще се вози, има безкрайно много таксита в София, че да разчитам на случайни копърки.
30 митко щеката 05.09.2012 | 16:32
Преди седмица ми се наложи да пътувам с бакшиш из София, но слава богу не попаднах на такива идиоти, дори напротив, пича беше много свестен и постоянно си пускахме майтапи. Сигурен съм, че такива от гореспоменатите не липсват, но се надявам да са повече като този, който ме вози, защото иначе ще е много жалко
29 Драго Попов 05.09.2012 | 16:09
Всеки има такива неприятни истории!
28 Момиче То 05.09.2012 | 15:37
Не забравяй, че има много свестни водачи на които с удоволствие им се оставя тлъст бакшиш. А и карането на такси в по-малките градове си е доста доходоносен бизнес. Има си винаги изключения от всяко правило:) Има хора с постоянни клиенти, именно заради доброто им отношение.
27 Момиче То 05.09.2012 | 15:36
А бе остави...положението с бакшишите е крайно зле. Предпочитам да ходя пеш или с градския.
26 Момиче То 05.09.2012 | 15:27
Лошото е, че ако не си от София или не я познаваш, може така да те замотаят, че ум да ти зейде!! :)
25 Момиче То 05.09.2012 | 15:26
Изобщо нЕма да му плащам на тоя селянин! Такава псувня ще му тегля, а после като сляза може и да му наритам скапния кошник! Да има късмета да ми се озъби!
24 amber sky 05.09.2012 | 15:25
Много добра статия. Приятно поднесена с шеговит на места тон и уместни зебележки към "господата бакшиши". Вярвам, че ако не всички, то повечето то нас неведнъж са ставали жертва на обидни реплики и леки шмекерии за рестото от страна на таксиметровите шофьори.
23 Момиче То 05.09.2012 | 15:25
Така е. За съжаление подобни изроди ги има постоянно и все още на Летището. Честно казано законодателството трябва да регулира тия цени по някакъв начин, а не всеки да си прави каквото си поиска и да се свалят кожите на хората!
22 Момиче То 05.09.2012 | 15:23
Силни адмирации към авторката!! Невероятни случки е имала, подобни и на моите преживявания в СТОЛИЦАТА с таксиметровите изроди!! Наиситна, няма такива малоумници, мисля че трябва да ги подлагат на консултации при психиятър след "дългия работен ден", защото положението излиза извън контрол. В по-малките градове засега положението се държи. Има и изорди, но са много малко. Общо взето не се оплакваме. Но в София съ сстрах си взимам такси всеки път.
21 Liubomira Panajotova 05.09.2012 | 15:17
Мдам много рядко човек да попадне на свестен бакшиш, но ми се е случвало. Повечето са някакви брутални чичковци, които си изкарват комплексите върху клиента, все едно му е длъжен. Редовниям номер на по-къси маршрути е да те минат през някой обиколен.
20 david copperfield
Този коментар е маркиран като неуместен.
19 david copperfield
Този коментар е маркиран като неуместен.
18 david copperfield 05.09.2012 | 15:12
Мога и аз да дам пример колко ми искаха от Терминал 2, до централна автогара. Отивам и гледам двама си говорят и им казвам "Добър ден". Единия си тръгва и се обръща мургав субект към мен и дори не ми отвърна на поздрава. След това му зададох репликата "Колко ще ми вземеш до централна автогара", "Между 25 и 30 лева" ми отговаря той. Казахме си 2-3 приказки, които няма да споменавам, но в крайна сметка се качих при едно борче, което беше много точно и ме закара за 8-9 лева, а аз му оставих 12-13, защото ме изкефи, че е точен и не се опитва да ме прекара.
17 Миро Т 05.09.2012 | 15:09
Ами това е положението. Всеки иска да изкара по някой лев отгоре, но аз знам стойността за парите и за тия няколко лева, които се опитва да ме прекара, аз съм стоял на работа като пич и работил за тях.
16 Alexander Porsche 05.09.2012 | 15:08
Аз ги усещам отдалече тия тъпанари. Когато попадна на някой свестен, (малко вероятно) ще му взема номера и ще се доверявам само на него. Правете и вие така.
15 david copperfield 05.09.2012 | 15:07
Те повечето са с изподраскани брони и на ръба на възможностите си. Карат като пълни идиоти и не спазват никакви правила. Имаше някакъв, който има 20-30 фиша + не знам си колко акта и продължава да кара.
14 Миро Т 05.09.2012 | 15:06
"Нема моля, не моля. Цел ден съм кАрал. 10 часа у задръствания! К'во си тръгнАла да ми се обясняваш!" В такъв момент му казвам да отбие. Ще се постарая да му платя изцяло в стотинки и ще си тръгна без да му дам и грам обяснение.
13 Миро Т
Този коментар е маркиран като неуместен.
12 Alexander Porsche 05.09.2012 | 15:04
Винаги когато се качвам в такси, питам колко ще ми струва превоза и т.н. Просто няма да позволя да ме размотава никой. Изкарват достатъчно пари, така че да не се правят на ударени.
11 david copperfield 05.09.2012 | 15:03
Тия са най-голямата напаст. Точно заради това не искам да карам такси като втора работа, защото не искам да ми викат "бакшиш" и едва ли не някакъв деградирал тип.
10 Sasho Hristov 05.09.2012 | 14:49
И на тях не им се бачка, искат да заковат някой с дълъг маршрут и да си уредят деня. Честно казано за сама жена не си е да се качва в колите на тези.
9 Лолита Набокова 05.09.2012 | 14:38
И аз мисля , че трябва да обърнат по - сериозна внимание на хигиената и на колата и на себе си
8 Лолита Набокова 05.09.2012 | 14:37
Като чета статията все едно аз я разказвам . За съжаление и на мен сами се случвали такива неща и знам колко е неприятно и дразнещо. Поздравления за авторката , че е дръзнала да излее чувствата си към бакшишите.
7 Кристиян Стефанов 05.09.2012 | 14:30
ако някой бакшиш чете да си направи сметката :) нещастници на 100км ви се връзват по 60лева средно,поне си оправяйте колите и се грижете за себе си
6 lilia tashkova 05.09.2012 | 14:27
много са нагли, миришат, пушат, слушат гадна чалга, никога нямат да ти върнат, все си закръглят, не издават бележки, ужасни са, не мога да ги понасям
5 Albert Nobbs 05.09.2012 | 14:19
До болка познати сценарии, които при мен се развиват всеки път когато реша до оставя колата и да изляза да пийна нещо с приятели, а след това да разчитам да хвана такси и понеже имам неблагоразумието да живея близо до центъра винаги се пазарим за тарифата.
4 Яна Киркова 05.09.2012 | 14:10
Няма да изтърпя простотията,която ще бликне и от следващите 2 случки...народа изродяса за пари,това е тъжната истина
3 Atanas Hristov 05.09.2012 | 13:57
Какво толкова се изненадва авторката,за да станеш таксиметров шофьор(бакшиш)се изискват доста солидни умения и всички се избират със специален конкурс,така че клинетите да останат доволни от миризмата им,от това,че пушат и че говорят по телефона докато карат като луди и че речника им е доста богат на псувни,нищо ново под слънцето.
2 Комплексиран интелектуалец 05.09.2012 | 13:56
много са нагли, скапаните бакшиши, и аз много не ги долюбвам
1 Орнела Мути 05.09.2012 | 13:49
Статията ми хареса страшно много:) Поздравления за авторката .

ТВ програма

Кино

  • Сега Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /31 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.7
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.