Ето какви са били предсмъртните думи на кримигероя Антон Петров-Хамстера

“Карали са бавно, искали са да се разходят. Нелепо се е случило – колата е поднесла на някаква трева", разкрива Алексей Петров за фаталния инцидент с Хамстера

по статията работи: iNews.bg | 03.08.2021 | 08:40
Ето какви са били предсмъртните думи на кримигероя Антон Петров-Хамстера

Дръжте се! Това били последните думи на кримигероя Антон Петров-Хамстера, преди да полети фатално с джип при офроуд приключение в Рила. За случилото се в събота вечерта проговарят пред ченгетата авери на Хамстера, станали свидетели на трагичния инцидент, научи "България днес".

Той става около 20,30 ч в местността над село Пастра. Няколко джипа, сред които и този на 48-годишния Антон Петров, се връщат по черен път към град Рила. По неизяснени още причини Хамстера губи управление над мощната машина, полита в стръмна урва и се преобръща. С него се возят още трима души.

Противоречиви са версиите за смъртта на кримигероя. Според едни той е загинал на място. Според други все още е бил жив при пристигането на спасителите, но въпреки усилията по реанимацията му е починал.

Заради дълбокия и скалист терен в м. Илийна река освен полицията е извикан и екип на Планинската спасителна служба. Авери на Петров и бизнесмени от района се включват в акцията по ваденето на пострадалите. Към мястото се втурват три линейки от Благоевград, Рила и Дупница.

Тримата спътници на Хамстера са закарани в "Пирогов" без опасност за живота. Трупът на Хамстера е откаран за аутопсия в кюстендилската болница. Очаква се заключението на съдебните медици за причината за смъртта.

Цяла нощ екипи на полицията правят оглед на мястото, което е високо в планината. По нареждане на дежурния прокурор във вчерашния ден е извършен повторен оглед в светлата част на денонощието. По случая е образувано досъдебно производство за произшествие с настъпила смърт.

Разпоредени са необходимите процесуално-следствени действия, поясни пред вестника говорителят на Окръжната прокуратура в Кюстендил Марияна Сиракова. Разследващите ще възложат изготвянето на автотехническа експертиза, която да установи състоянието на джипа. Така криминалистите ще могат да се ориентират дали произшествието е заради неизправност, или се дължи на стръмния терен.

Антон Петров е знакова фигура в криминалния свят в последното десетилетие. Името му "изплува" в операция "Наглите" в края на 2009 г. Тогава бе задържан при втората вълна арести при разбиването на групата за отвличания. От МВР го сочат като човека, посредничил за вземането на откупите. В действителност кримигероят попада на мушката на ченгетата, след като при обиска у дома му в чантата на жена му Красимира Иванова е намерена банкнота от 100 лв. Номерът й съвпада с една от банкнотите, с които е платен откупът на студента Румен Гунински-младши. Поради липса на доказателства Хамстера не попада сред обвинените като група похитители.

Малко след това той е закопчан при ювелирната акция "Октопод". Като двигател на схемата за рекет е сочен бившият съветник на ДАНС Алексей Петров. При шумната операция Хамстера е обявен за общодържавно издирване, след като не е открит на адреса му. На другия ден той сам се предава в Съдебната палата, придружен от адвоката си. След като излиза от кауша, Алексей Петров коментира, че Хамстера има проблеми с правосъдието само защото е негов приятел.

Сагата "Октопод" се точи 11 години и приключва окончателно преди две седмици. Тогава става ясно, че апелативната спецпрокуратура не е протестирала оправдателните присъди на втората инстанция на Алексей Петров, Антон Петров и Кирил Топалов и те са влезли в сила. Повечето от останалите подсъдими също са оправдани. Единствено Марчело Джотолов и Янко Попов обжалват 3-годишните си условни присъди пред Върховния касационен съд.

Междувременно разследващите отделят материали в отделно дело, станало известно като "Нежния Октопод". По него Хамстера е погнат заедно с Мистър България Мирослав Йончев и други като група сводници на проститутки. Крах настъпва и за това дело, тъй като прокуратурата не внася обвинителния акт в рамките на 2 г. Обвинените, които прекарват месеци в килията, се заканват да съдят България.

През май 2012 г. се появява информация, че Хамстера е закопчан заедно с несебърския бос Димитър Желязков – Митьо Очите, защото готвели убийството на висш антимафиот. Като жертва е спряган тогавашният шеф на отдел "Контратероризъм" в ГДБОП Валентин Цоновски. Оказва се, че Хамстера е извикан за беседа при антимафиотите и е предупреден да не прави повече така. Седмица по-късно Хамстера отново е при антимафиотите след сигнал от информатор, че организирал атентат срещу тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Достатъчно улики за повдигане на обвинение не се намират.

Името на Хамстера е споменато от друг кримигерой Валентин Янев – Вальо Бореца като боса, възлагал мокри поръчки на бандата за убийства "Килърите 2". На подсъдимата скамейка по случая са изправени Бореца, ММА боецът Мартин Антов и други.

В началото на 2014 г. Хамстера отново попада зад решетките. Този път причината е сбиване пред столично заведение на ул. "Оборище". Според адвоката му той е бил вътре, докато е ставало мелето, и е закопчан само защото е известен.

Извън проблемите си с правосъдието, приживе Хамстера участва в управата на 5 фирми. Преди време върти и охранителната компания "Спартак секюрити", която се свързва с "Лев инс". В последните години се ориентира към изграждане на ВЕИ в партньорство с местната власт в родния си край Рила.

Като останалите обвинени, и Антон Петров осъжда България в Страсбург заради скандалната акция "Октопод". Магистратите присъждат 5 хил. евро на Хамстера и 10 хил. евро на половинката му Красимира, която при нахлуването в дома им на 10 февруари 2010 г. е била бременна

Антон споделил, че отива към родния си край, където е минало детството му. "Карали са бавно, искали са да се разходят. Нелепо се е случило – колата е поднесла на някаква трева", разкрива Алексей Петров за фаталния инцидент с Хамстера.

Изкараха го кримигерой, а той завърши ядрена физика и международни икономически отношения. Твърдяха, че е джамбазин, а той всъщност въведе система за противодействие на автокражбите. Напоследък премина от имобилайзери към киберсигурност, посочи бившият съветник в ДАНС за близкия си приятел.

По думите му авоари на Хамстера са били запорирани в последните 10 години, което му е нанесло солидни щети. "Октоподът" се бавеше, за да ме държат на трупчета и да не съм обществено активен. Това се стовари и върху Антон Петров", коментира Алексей Петров.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.