Намериха сабления трион, с който серийният убиец Рагевски е нарязал Юмер Мехмед в Бургас

Старши комисар Калоян Калоянов уточни, че е извършен огромен обем оперативно-издирвателни действия

по статията работи: iNews.bg | 08.10.2021 | 13:40
Намериха сабления трион, с който серийният убиец Рагевски е нарязал Юмер Мехмед в Бургас

Електрическият трион, с който е нарязан трупът на Юмер Мехмед, е открит в междуетажна площадка в кооперацията, в която е живеел готвачът Деян Дичев, а нож, който съответства на триона - в колата на Станимир Рагевски. Намерен  е и телефонът, чрез който Юмер е извикан за срещата – картата в него е предплатена, плащана е 3 години и е произведено едно-единствено обаждане – това с Юмер Мехмед.

Предстои много внимателен и сериозен анализ по двете дела, в резултат на който ще се вземе решение за тяхното обединяване. Това стана ясно на брифинга на окръжния прокурор Георги Чинев, наблюдаващия прокурор Светослав Маринчев и директора на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

"Открит е и саблен трион, електрическата част от който е намерена в междуетажна площадка в кооперацията, обитавана от Деян Дичев. В този трион е намерена тъкан, която в резултат на изготвената ДНК експертиза е установено, че е на Юмер Мехмед. Нож, който съответства на триона, е намерен в автомобила на Рагевски. Уверявам Ви, че много внимателно и детайлно се анализира съвкупността и по двете дела. Ако счетем, че те трябва да се обединят и обвиненията да бъдат обединени, няма да се поколебаем", каза прокурор Георги Чинев.

Той уточни, че поканата до медиите е провокирана от високия обществен интерес, касаещ убийствата на Теодора Бахлова и Юмер Мехмед.  "Водени от желанието да дадем максимална светлина по двата случая и да отговорим на очакванията за прозрачност и откритост на нашата работа, Ви поканихме тук", подчерта Чинев.

Старши комисар Калоян Калоянов уточни, че е извършен огромен обем оперативно-издирвателни действия. Продължаваме и в момента да извършваме действия, с които искаме да съберем абсолютно всички доказателства за двете престъпления, добави директорът на ОДМВР-Бургас. Той припомни, че още на предния брифинг бе съобщено, че е имало данни за държане на останките на Теодора Бахлова в търговско помещение, което не се използва в момента и липсващи части от тялото.

"Извършихме преглед със специфична видеотехника на канализацията в близост до мястото, на което е държано тялото и от записите установихме, че в канализацията има вещи и части, които може би касаят деянието. Със специална техника беше проверена канализацията и находките, до които се добрахме, бяха част от кост на жертвата, зъб и проектил, който по общи признаци отговаря на оръжието, с което е извършено престъплението. В помещение в близост до мястото беше установено оръжието, с което е извършено убийството на Юмер.

Там беше намерен и телефонът, с който е бил извикан на среща. Контактът с жертвата е бил извършен от телефон, който не се е ползвал редовно и от SIM карта, която е ползвана единствено и само за извикване на среща на жертвата. Тя е била активна близо 3 години и е зареждана, предплатена. Не е била ползвана никога преди това.

Била е на името на лице, което е установено и има много на брой такива карти на негово име. С нея не са осъществявани никакви разговори, с изключение на привикване на жертвата. Назначена е балистична експертиза от намерения проектил и се чакат резултати. Бидоните, в които са били останките на Бахлова, не са установени", каза старши комисар Калоян Калоянов.

Той добави, че мотивът за убийството на Юмер също е ясен – "обещания за овъзмездяване на Юмер, които не са били изпълнени."

Към момента по двете досъдебни производства няма категорични данни дали Юмер Мехмед е участвал в убийството на Теодора Бахлова, уточни от своя страна Георги Чинев.

"Продължаваме на търсим още частици от пъзела, за който казах предния път. Извършваме огромен обем от дейности и сме стигнали до категорични доказателства за мотивите по едното престъпление. Убеден съм, че ще стигнем до такива и по другото. Един екип от служители на ОДМВР проверява всички стопански, финансови и икономически взаимоотношения на страните. И по двата случая работиха служители на ОДМВР-Бургас и Института по психология към МВР", каза Калоянов.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е наградил един от служителите, а останалите са с награда от главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, анонсира директорът на ОД на МВР в Бургас.

Наблюдаващият за убийството на Теодора Бахлова Светослав Маринчев заяви, че всичко до този момент, което е събрано по делото, сочи, че се касае за спор с имуществен характер, в рамките на който жертвата настойчиво е търсела пари, движими или недвижими вещи от Станимир Рагевски.

До този момент в разпити като обвиняем Рагевски не дава никакви обяснения. Пред съда по време на мерките за неотклонение той също запази пълно мълчание. Какво точно са делили убиец и жертва и начинът му на придобиване, са предмет на много сериозно проучване, добави Маринчев.

В същото време стана ясно, че се очаква промяна на обвинението и на Дичев, и на Рагевски.

След броени дни изтича двумесечният срок, в който арестът на Деян Дичев може да се счете за прекомерен, тъй като е подведен под отговорност по сравнително лек член - 194 от НК - за укриване на тленните останки на Юмер Мехмед.  Срещу него ще бъде повдигнато и още едно обвинение - за укриването на останките на Теодора Бахлова.

Съвсем скоро обаче предстои обединяване на обвиненията срещу Деян Дичев и Станимир Рагевски, анонсира окръжният прокурор Георги Чинев. Той бе категоричен, че ще направят всичко по силите си, за да съберат достатъчно доказателства, които да дадат основания за преквалификация и на обвинението срещу Дичев, и на това срещу Рагевски (по чл.115 от НК, по който го грозят от 10 до 20 години затвор).


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Приключенията на един Арлекин тв...
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 22:00 Моят плейлист
  • 23:00 По света и у нас
  • Сега "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Под прикритие" - сериал, с.1, еп.11
  • 23:00 "Годзила: Кралят на чудовищата" -...
  • 01:30 "Древно инженерство" - документална...
  • Сега "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Семейни кютеци" - с уч. на Дуейн...
  • 00:10 "Опасна клопка" - с уч. на Руби...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.