Ангелогласната Анита Рачвелишвили: В началото не харесвах опера

Грузинката разказа пред iNews за живота, мечтите и желанията си

по статията работи: Надежда Стоянова | 31.10.2016 | 08:40
Ангелогласната Анита Рачвелишвили: В началото не харесвах опера
Повече за:

Очарователната грузинска оперна звезда Анита Рачвелишвили съвсем скоро ще смае и българската публика с огромните си гласови възможности, за които се говори по целия свят. Запленените от това изкуство няма начин да не са чували името ѝ, защото е пяла на толкова много сцени, че вече дори не си спомня точния им брой. С огромно вълнение обаче идва и в България, за да се срещне не само с почитателите си, но и с нашата природа и вековната ни култура.

Дни преди да "извиси” мощния си талант под Тепетата като Кармен от едноименната опера – 9 ноември, 2016 г., Многофункционална спортна зала (колодрум), Пловдив, Анита разказа пред iNews.bg за забързания си живот, за успехите и мечтите си. Какво сподели с нас, можете да проверите сами!

Здравейте! Това е първото ви посещение у нас. Чували ли сте нещо за българската публика?

Здравейте! Да, наистина идвам за първи път и не съм чувала нищо конкретно за публиката тук. Винаги когато се сетя за България обаче, си мисля за поколенията страхотни оперни изпълнители. Имате някои чудесни звезди в тази сфера!

Ще ви остане ли време да обиколите малко из страната?

О, разбира се. Определено ще имам време за пътуване и смятам да поопозная страната ви и нейната култура, защото обичам да го правя на всяко място, на което отида.

1797614

На колко сцени сте представяли таланта си досега?

Прекалено много са, за да ги помня всичките, но мога да ви споделя, че Кармен съм я играла 170 пъти за последните пет години в различни опери по целия свят. На всяко представяне има по нещо специално (публиката или самата страна), което остава да ми напомня за мястото, дори и след като си тръгна.

Това непрекъснато пътуване по света е страхотно, но не е ли малко изморително?

В никакъв случай, аз обожавам да пътувам и наистина съм благодарна, че професията ми осигурява такава възможност. Разбира се, когато обикаляш прекалено много, няма как да не почувстваш изтощение в един момент. В крайна сметка обаче разбираш, че всичко си е заслужавало.

Добре, а това ли искахте като малка?

Винаги съм искала да бъда певица, това е сигурно, защото идвам от доста музикално семейство. Баща ми беше китарист и композитор, а майка ми – танцьорка, така че винаги са ме вдъхновявали. Спомням си, когато бях на 17 години, баща ми ме изпрати на уроци по пеене, защото винаги съм имала много добри данни и обичах да пея през цялото време. Интересното е, че никога не съм искала да бъда оперна певица. Операта беше непознато нещо за мен и в началото дори не я харесвах. После обаче срещнах една учителка в консерваторията в Тбилиси, която разкри пред мен един напълно нов свят и ме накара наистина да обикна операта.

1797615Има ли някаква универсална рецепта за успех?

Според мен тайната е в това на първо място да си последователен и да се упражняваш всеки ден. Физическите тренировки и спазването на здравословен режим са също от съществено значение за успеха. Например, аз се храня единствено с естествена и органична храна, колкото е необходимо, за да бъда във форма.

В кой момент осъзнахте, че наистина сте успешен артист?

Това определено се случи през 2009 г. след концерта ми в световноизвестната Ла Скала. Бях поканена от диригента Даниел Барембойм да се включа в новата му продукция "Кармен”, дирижирана от него. Нощта на откриването на Ла Скала е най-важното събитие в Милано, така че мога да кажа, че беше невероятно и огромна предизвикателство за мен. Тази нощ напълно промени живота ми и ме накара да се почувствам като успешен артист.

Какво искате да постигнете сега?

Ако става въпрос за личния ми живот, бих искала да имам малко повече време, което да прекарвам със семейството ми в Грузия. Напоследък успявам да ходя там само веднъж или два пъти в годината, така че бих искала да започне да се случва по-често.

По отношение на професионалния ми живот, бих искала да продължа да предизвиквам себе си с нови и непознати представления. И разбира се, надявам се да продължа да се срещам и работя с идолите си в тази сфера.

Кармен е забележителна жена, също като вас. Притеснява ли ви мъжкото внимание?

Не, не бих казала. Особено, когато правя Кармен, и имам толкова много танцьори около мен като кралица... Кой не би искал подобно нещо?!

Какво ще пожелаете на българската публика?

Успех, просперитет и да бъдат благодарни за всички тези брилянтни оперни изпълнители, които имат.

1797617

ЗА АНИТА:

Родена е в Тбилиси, столицата на Грузия. Учила е пиано при Махавариани училище Mukhran и след това е пяла в Вано-Sarajishvili консерватория с Манана Egadze. Получава стипендия от президента на Грузия Михаил Саакашвили, а през 2007 г. печели наградата Burchuladze. Докато все още е студент в консерваторията, дебютира в операта в Тбилиси като Мадалена в Риголето и като Олга в Евгений Онегин. По-късно през есента на 2006 г. се присъедининява към ансамбъла на операта през есента. Година след това е поканена в Accademia в Teatro Alla SCALLA. Там има шанса да я чуе Даниел Баренбойм, който след това я кани да участва в новата продукция на Кармен (2009/2010 в Ла Скала).

Именно благодарение на Ла Скала Анита става световноизвестна. Това се случва след нощта на откриването на сезона на 7 декември 2009. Тогава влиза в ролята на Кармен от едноименната опера и си партнира с Джонас Кауфман като Дон Хосе. Със същата роля дебютира и в Метрополитън опера в Ню Йорк, както и в Deutsche Oper Berlin, Bayerische Staatsoper München, Staatsoper Берлин, Парижката опера, Карнеги Хол, Royal Opera House, Ковънт Гардън и Метрополитън опера.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.