Борбата за "Оскар"ще е безмилостно жестока

Прогнози и анализ на вероятните победители

по статията работи: Мартина Панайотова | 25.02.2014 | 13:00  2 Виж всички снимки
Борбата за "Оскар"ще е безмилостно жестока
Александра Филмс

"Гравитация" на режисьора Алфонсо Куарон, "12 години в робство" на Стив Маккуин и "Американска схема" на Дейвид О'Ръсел тази година са в изключително оспорвана надпревара за наградите "Оскар" в най-престижната категория - за най-добър филм.

Победителят трудно може да бъде предсказан.

"Американска схема" бе предпочетена от Гилдията на филмовите актьори, която обединява 165 000 души. Тя отличи екипа на лентата. Актьорите не връчват приз за най-добър филм и именно наградата им за актьорски състав е смятана за най-голямата.

Филмът разказва за реална операция на ФБР за борба с корупцията в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век. Впрочем, О'Ръсел в самото начало на лентата съобщава на зрителите, че само част от събитията, отразени в "Американска схема", са действителни.

Имената са променени, в биографиите на главните герои са внесени корекции, сюжетът прави странни обрати там, където желае авторът. Освен това на О'Ръсел като че ли му

е по-интересно да разказва за взаимоотношенията на действащите лица, а не толкова за самата афера. В крайна сметка се е получила лента, която е по-скоро романтична комедия, отколкото криминален трилър. Във филма е пълно с ексцентрични персонажи, чиито образи са пресъздадени от отлични актьори.

По дългия път към "Оскар"-ите филмът на Дейвид О'Ръсел се оказа големият победител на наградите "Златен глобус". Той бе отличен както в категорията за комедия или мюзикъл, така и за най-добра актриса (Ейми Адамс) и най-добра актриса в поддържаща роля (Дженифър Лорънс).

По принцип Дейвид О'Ръсел е един от любимците на Американската киноакадемия. Миналата година неговият "Наръчник на оптимиста" бе с 8 номинации, а тази година "Американска схема" е с 10 за наградите "Оскар".

На кинофестивала в Санта Барбара последната творба на Дейвид О'Ръсел бе отличена с наградата за режисура.

1202958

"Ръсел съзря до един от най-значимите гласове в съвременното кино - каза директорът на фестивала Роджър Дърлинг. - Неговата трилогия "Боецът", "Наръчник на оптимиста" и "Американска схема" достига дълбоко до сърцевината на американската мечта, според която всеки трябва да получи възможност за втори шанс, за преоткриване и триумф".

Важен барометър при предсказването на носителя на "Оскар" в категорията най-добър филм са наградите на Гилдията на американските продуценти, отбелязва БТА. През последните 6 години назованите от продуцентите ленти печелят и отличието на Американската киноакадемия. Тази година обаче гилдията запази интригата, като присъди две награди - на историческата драма "12 години в робство" на Стив Маккуин и на космическия трилър "Гравитация" на Алфонсо Куарон. Дали това няма да се повтори и в нощта на "Оскар"-ите и да станем свидетели на прецедент в историята на Американската киноакадемия?

"12 години в робство", вторият филм - претендент за "Оскар" с 9 номинации, заснет по действителен случай, описан в книгата на Соломон Нортъп, е със "Златен глобус" за най-добра драма, а също с топ отличието на британските награди БАФТА. Приемайки

глобуса, Стив Маккуин отправи благодарност към продуцента Брад Пит, който изпълнява и малка роля в лентата.

"Без теб този проект нямаше да бъде осъществен", каза Стив Маккуин. Самият спътник в живота на Анджелина Джоли обаче бе заявил в интервю, че той лично е посочил "Гравитация" в бюлетината си за "Оскар"-а. Дали това не бе проява на любезност, или признание за качествата на космическата лента, е трудно да се каже. Защото на церемонията на наградите БАФТА в лондонската кралска опера Пит призна, че се гордее с филма си.

При връчване на наградите БАФТА Стив Маккуин от своя страна напомни, че робството все още съществува в някои части от света.

"Докато ние седим тук, в света има 21 милиона хора в робство. Надявам се, че след 150 години друг режисьор няма да направи такъв филм", сподели 44-годишният Маккуин.

Продуцентът на "12 години в робство" Брад Пит от своя страна изтъкна: "Тази история ни учи, че всички сме еднакви и че свободата и достойнството ни са всичко, за което се борим."

Думите на двамата творци са най-добрата аргументация за това защо именно тази лента трябва да получи и "Оскар" в основната категория.

1202959

Все пак не бива да се забравя, че "Гравитация" (с 10 номинации за наградите на Американската киноакадемия) спечели рекордните седем награди "Изборът на критиците", макар лентата "12 години в робство" да беше избрана за най-добър филм на церемония в Санта Моника, Калифорния. Космическата фантастика с участието на холивудските звезди Сандра Бълок и Джордж Клуни обра и лъвския пай от шест награди БАФТА.

Въпреки "смесеното си потекло" (Куарон е мексиканец), лентата грабна приза за най-добър британски филм и донесе режисьорското отличие на Куарон. "Гравитация" спечели награди и в категориите за звук, музика, визуални ефекти и операторско майсторство.

За лентата се изказа ласкаво и астронавтът Том Джоунс, който сподели, че два пъти е гледал филма. Е, призна, че има много измислици, но все пак оценката на ветерана с 4 космически мисии зад гърба си и 19 часа разходки в открития космос бе повече от положителна.

В "Гравитация" астронавтите Райън Стоун (Сандра Бълок) и Мат Ковалски (Джордж Клуни) са с мисия на американската космическа совалка. Те са излезли в открития космос и ремонтират повреда на телескопа "Хъбъл", когато ги "бомбардират" отломки от взривен руски сателит. Совалката е унищожена, а Клуни и Бълок няма с какво да се приберат на Земята.

Астронавтът на НАСА Марк Кели, също побързал да види със съпругата си филма на Куарон, заяви: "Прекарал съм в космоса 55 дни и затова разбирам на какво трябва да се обърне внимание.

Куарон наистина успя да покаже обстановката в космическия кораб, а също извън него. Изключително трудно е да се прави филм, почти цялото действие в който се развива в условията на безтегловност".

Куарон е използвал интересен подход, той и снимачната му група се справят със задачата, като прибягват към нещо, наречено от екипа "Клетка". Акцентът е поставен върху светлинните ефекти и емоциите на актьорите, а във филма те са само двама, като по този начин пред зрителя е представено реалистично подобие на космоса. Тези усилия на режисьора и екипа бяха оценени по достойнство от Гилдията на американските продуценти, отличила лентата на Куарон.

В крайна сметка кой филм ще победи - дали лентата за американската мечта и втория шанс в живота, дали тази за свободата и достойнството или за космоса и силата на човешкия дух? Само времето ще покаже.

Все пак тази година в битката за "Оскар"-ите има и сигурни победители. Това е анимационният филм "Замръзналото кралство", който обра всички възможни награди. Гилдията на американските продуценти посочи лентата, в екипа на създателите на която като асистент-аниматор участва и българката Светла Радивоева, за най-добра анимация. Филмът е със "Златен глобус", с наградата за анимация "Ани" и с други отличия.

1202961

Сред имената, които ще чуем на церемонията за връчване на наградите "Оскар" вечерта на 2-ри срещу 3-и март, ще е това на Кейт Бланшет. Тя неминуемо ще получи"Оскар" за най-добра актриса за ролята си в "Син жасмин". А в началото на сезона на "Оскар"-ите почти всички бяха убедени, че с приза ще се окичи Сандра Бълок.

Голяма е вероятността със статуетката да си тръгне и Матю Макконахи, пресъздал един великолепен образ на болен от СПИН в "Клубът на купувачите от Далас". За същата лента, но с награда за поддържащ актьор, може да бъде отличен и Джаред Лето. Не е изключено "Оскар" за поддържаща актриса да получи и Лупита Нионго от "12 години в робство". Ако това се случи, тя ще е първата кенийка, удостоявана с това високо отличие.

1202960

Много вероятно е в нощта на "Оскар"-ите и тази година да не чуем сред наградените името на Леонардо ди Каприо, макар да има шанса да отнесе две статуетки за "Вълкът от Уолстрийт" – като актьор и като продуцент. Сигурно ще му присъдят един ден почетна статуетка за цялостно творчество.

Без внимание ще остане "У дома през август", филм, който е добре да се гледа. Дори само заради играта на Мерил Стрийп и Джулия Робъртс. За това си изпълнение Стрийп получи рекордната 18-ата номинация, но четвърта статуетка няма да й дадат. Надали ще отличат и колежката й Робъртс, която се оказва достоен партньор на Стрийп.

Все пак кои ще получат "Оскари"-и тази година ще разберем със сигурност едва в ранните часове на 3 март.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


5 blue jasmine 25.02.2014 | 18:12
"12 години в робство" ще вземе много Оскари имам такова усещане. Филмът иначе си заслужава да се гледа супер е. много трогателен
4 blue jasmine 25.02.2014 | 14:47
"Американска схема" със сигурност ще вземе някаква награда. "У дома през август" също, той е много издран филм.
3 gergana dimova 25.02.2014 | 14:37
"Американска схема" така и не го гледах. Иначе наистина борбата ще бъде голяма. Пожелавам успех на всички!
2 dancho danchev 25.02.2014 | 14:28
Успех на всички, ясно е че борбата ще е жестока за Оскар!
1 Фанка Василева 25.02.2014 | 13:52
Аз бих гласувала за анимацията, определено в последно време се правят много добри филми, които заслужават да се гледат. Успех на всички.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 В кадър
  • Сега Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.