Кое е общото между зодиите и приказките?

Всеки от нас се е наслаждавал на приказки, когато е бил малък. След това параснахме и разбрахме, че всяка една история, която сме чели в детските си години може да бъде преоткрита по всевъзможни начини

по статията работи: iNews.bg | 31.01.2023 | 17:30
Кое е общото между зодиите и приказките?

Всеки от нас се е наслаждавал на приказки, когато е бил малък. След това параснахме и разбрахме, че всяка една история, която сме чели в детските си години може да бъде преоткрита по всевъзможни начини.

На гости ни беше астрологът Красимира Кирчева, която представи новата си книга "Приказна астрология: Юздите на небесните коне", в която тя разглежда 9 добре познати приказки през погледа на астрологията. Според нея, можем да припознаем всеки един от 12-те знака с приказки, които описва техните характеристики.

Ето какво ни разказа Краси Кирчева:

Да започнем с новата ти книга. Как дойде идеята? Какво обвързва астрологията с приказките?

Това всъщност е авантюрата на живота ми. В тези страници се помещават около 4 плътни години от моя живот, събрани в 15 години и 8 месеца. Тогава ми хрумна връзката между астрологичните божества и митовете и приказките. Това, което открих е първо, че ако митовете дават дефиниции и показват принципи, свързани със седемте подвижни планети от стария свят и основните 3 и митовете показват боговете в зрялата им форма, то приказките са нещо като истории за нарушаване на равновесието между боговете. Ние трябва да възстановим човешката и божествена пълнота, с която сме се родили. Та, приказките ни помагат да възобновим началото ни и своята пълнота.

С книгата аз покорих една дистанция от небето - принципните положения, до земята - как да справим с  това. В тази книга има 9 разтълкувани приказки и 10 страници с указания с това, което ще помогне с цифри, цветове, танци, асани от йога и много, много други. Това са сфери на знанието, в които не съм специалист, но съм ползвала много професионалисти като съавтори. Но ми се наложи да оставя една голям глава за още една книга.

Как избра точно тези приказки?

планетите имат нещо като архетипна матрица. Те се подреждат една спрямо друга и в съседство могат да образуват коалиции и враждуващи лагери, което виждаме в Троянската война, което също съм описала в книгата, преминавайки през четирите земни елемента.

В архетипната матрица, тези приказки са връзката между Слънцето и Луната, Марс и Венера, което значи, че всяка приказка има приказва чифт. 

"Хензел и Гретел”  е чифт с "Червената шапчица” - първата касае Слънцето и това, което се случва с геройския Аз на човека, то Луната е свързана с биологичния аз - имам ли подкрепа в семейството и имам ли с какво да се изхранвам.

2383430

При "Хензел и Гретел" (геройският Аз) бива изхвърлен в гората от едни гладни родители, което е негативно проявление на Луната, докато в "Червената шапчица", геройският Аз се възгордява от многобройните комплименти и любов на майка си и баба си и по този начин вреди на целия род. Твърде малкото самочувствие ни кара да бъдем неуважени от родителите си, докато твърде голямото вреди на всички около нас.

"Снежанка" е чифт с "Пепеляшка" - изневярата и този, който не може да се ожени. Те са свързани с Венера - светлина и любов. "Снежанка” е много амбициозния родител съпруг, който иска да създаде съвършеното дете, което много вреди на връзката ни. Там се ражда любовния триъгълник, като Снежанка живее в тайната и захапва отровната ябълка - символ на половата любов. След това имаме символа на спасител, който ни отвежда на ново място. Това показва, че любовта е ценна.

 

Кои са 9-те съдбовни проблема, които разглеждаш в книгата?

"Хензел и Гретел” е приказка за бедността и ниското самочувствие, за наподкрепения човек и как може да намери подкрепа в духовната общност, но може да изгуби себе си, както Хензел може да бъде изпечен в пещта, лъжейки, че не се е облажил. Гретел е позитивната тенденция, която служи и се научава да създава духовни блага, които ще създадат нейното богатство и тук духовната общност я връща към реалния практически живот.

Обратното - в "Червената шапчица” виждаме много силен лидерски характер, който може да изпадне в това, че другите не са му важни и отива към едни тайни развлечения (гората и гъбките), към непремерени рискове (разговор с вълка), като предизвикателството ("дръпни връвчицата и вратат сама ще се отвори”) и в крайна сметка получава затъване в рискове и вреди, които водят до отчаяние, самота, изолация.

 

Нека разгледаме приказките, според зодиакалните знаци, на които отговарят:

Овен

Тук виждаме приказката "Огнивото”. "Червената шапчица” също важи тук. Лайтмотивът туе " Успях да се справя с всичко, но къде отидоха моите хора?”. При "Огнивото” принцесата е затворена меден замък и не я пускат. Това означава, че не си позволявам любов и взаимност, защото e човек на действието, не може да погледне от гледната точка на другия.

Телец

Тук имаме паралел с цар Мидас - ще подходя ли практично към живота или ще се отдам на емоцията.

Близнаци

При тази зодия стои "Котаракът в чизми” - силата на словото и чуждите представи, за плановете, за ума и съответно за това, че от нулево положение пак мога да се справя.

Рак

"Снежанка" - Свръхвъзприемане на родителя, който ще си забрани любовно еротичната страна на живота, ще си забрани почивката, ще омаловажи партньора и ще го определи като второстепенен актьор. След това трябва да се търси нов партньор, за да се премахне "отровата от устата” на принцесата.

Лъв

При този знак имаме една прекрасна приказка, която не се е запазила в българската история. Това е приказка цар, който от гуляй продава дъщерите си на мечок, елен и сом. В отачние и бедност с жена му създали момченце, който освободил трите сестри, след като пораснал. Тук виждаме балансиране на четирите елемента с огъня, който се има за най-велик и не се интересува от вредите, които ще причини.

Дева

С Дева е свързан "Малкия Мук”, който претърпява определени вреди, въпреки, че е отдаден на работата си. Първоначално той не получава признание, но след това успява сам да си го извоюва.

Везни

При този знак имаме "Спящата красавица”. Тук виждаме родителите, които толкова много се обичат, че детето отива на по-заден план и съответно се ражда по-късно. След това бива снабдено с огромна доза красота и всички ще ь се радват и ще я обичат. Вследствие на това идват едни златни ковчежета със златни прибори за хранене, феи кръстници. При Везните излзиа, че многото хубаво не е на хубаво, защото не е уважен принципът на силата, на дълголетието, на устойчивостта на криза. Красотата е свръх раздута в 6 кръстници, а силата е в една мудна кръстница.

Свиква на хубавото, но когато идва моментът да се справя сама, тя се "убожда на вретеното и заспива”, което  означава "не съм подготвен за живота и конфликтите”. Изнежване и разглезване, колебание и нерешителност. Метафората с трънливата гора символизира образа на неврозата - неодобрение, което прекомерните "красавци” изкарват навън. Но това е и собствено неодобрение, че нищо не сме постигнали. Везните могат да се освободят, след като дойде някой с меч - мечът е символ на действието.

Скорпион

"Малечко палечко” - историите за това, че аз работя, давам всичко от себе си, но дали ще ми се отплатят. Тук виждаме и приказките за "Черната брада” и "Баба Яга”. Това са истории, в които отчасти присъстват смърт и насилие. Василиса и Мащехата символизират семейните проблеми в бита, разрушили семейното огнище, което нямало начин да бъде запалено. Това значи, че след битовите проблеми, няма как да се сплотим отново. А огънят може да бъде взет единствено от къщичката на баба Яга и Василиса е принуденда отиде в гората, там, където никой не влиза, при една страшна бабичка, за да го направи. Друго любопитно е, че горите са символ на всичко психично. Влизам там, за да оправя взаимоотношенията си. И какво откриват там - налага се да даде дарове, преди да влезе, след това вижда баба Яга в целия ѝ ужас.

2383428

Това всъщност е образът на насилието в секса, принудата за секс в брака. Тук виждаме трудности, които минават през жените, за да възстановят близостта. Василиса грабва светещия череп и побягва, а баба Яга тръгва след нея с летящата чутура, която също е образ на половите отношения. Но след това идва денят, който пък е символ на съзнателни отношения към целия този обмен, Василиса стига до дома и черепът изгаря майка ѝ и дъщеря ѝ. Това е образ на изчезването на битовите проблеми. На мястото на черепа пораства розов храст, благодарение на който принцът намира Василиса.

Стрелец

Неговата приказка е "Красавицата и звярът” - за многото екстри, за това как един по-можещ и проспериращ човек жертва всичките си роднини и се отнася с надменност към тях - понижаването на човека в предмет. Там имаме излизане, което ни говори за това, че огнените хора трябва да поглеждат на другите като на равни, въпреки че са най-силни. Това е образът на равенстовото с момичето, без което ти оставаш самотен.

Козирог

"Тримата братя и златната ябълка” - изчезващата любов. От толкова блага и сигурност се оказваме жертва на страховете.

Водолей

Тук имаме "Снежната кралица” - хората, които могат да пренебрегват близостта, за да получат думата "вечност”. При този образ виждаме забравените сандъчета с рози и съответно нуждата на Водолея да скита, докато се сети, че това, което му трябва е топлина и човешко отношение. 

Риби

Тяхната приказва е "Дивите Лебеди” с образа на депресията, алкохолизма, мързела и болестите, които Рибите могат да си довличат с представата, че няма добро. 11-те лебеда са 11-те знака, с които Рибите не могат да се свържат. Мързи ги да правят това, което те правят, не искат да са като тях. И все пак има нещо положително - щастливият край. Какво значи това  - в страната на реалните неща, бъди упорит, тихо без да говориш за това и като свършиш по малко от всичко, ще дойде време да блеснеш с това, че си най-милият между хората, с успокояващо и романтично присъствие.

В книгата на астролога Краси Кирчева "Приказна астрология: Юздите на небесните коне" ще намерите по една приказва за всеки и следователно извод за всеки и ще откриете решенията на своите проблеми.

А предишните ни интервюта с нея можете да видите по-долу:

Астрологична прогноза за 2023 г.

 

 

***

Астрологичен хороскоп по зодии за 2023 г.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.