125 години чукна кралицата на кулинарните специалитети в Италия

Пицата "Маргерита" е кръстена на Нейно величество Маргарита Савойска

по статията работи: Пламена Вълчева | 08.06.2014 | 12:45

Пицата "Маргерита" (често изписвана у нас като "Маргарита") празнува своя 125-и рожден ден, съобщиха от Конфедерацията на дребните и средни италиански фермери (Колдирети).

"Актът за раждане" е писмо с подписа на шефа на трапезното обслужване на италианското кралско семейство Камило Гали. С него той кани през юни 1899 година готвача Рафаеле Еспозито от пицарията "Бранди" в Неапол да се яви в лятната кралска резиденция, двореца "Каподимонте", за да приготви някои от прочутите си пици за кралица Маргарита Савойска.

Неаполитанският майстор надминава себе си и измисля нова пица, която подобаващо кръщава на Нейно величество - пица "Маргерита", останала и до днес кралица на кулинарните специалитети от този вид. 
Върху тестената основа традиционно се поставят - домат, прясно сирене "моцарела" и босилек. Разбира се, те са подбрани така че, освен вкусовия да постигат и "политически" ефект, съчетавайки цветовете на италианското национално знаме - червено, бяло и зелено.

Според проучване на Колдирети, 39% от италианците смятат пицата за кулинарен символ на Италия. Тя е 
най-употребяваната в света италианска дума, следвана от капучино, спагети и еспресо, гласи изследване на Дружеството за италиански език и литература "Данте Алигиери".

"Маргерита" е смятана за типична неаполитанска пица, но не и за най-старата. За първи път в Италия пицата е спомената в документ от 997 година, написан на народния латински диалект. Рецептата със сигурност не е съдържала тогава домат, тъй като неговата родина Америка е щяла да бъде открита пет века по-късно, допълва БТА. 

Най-големите консуматори на пица днес са американците. По 13 килограма пица годишно се консумира от всеки жител на САЩ. Италианците ги следват със 7,6 килограма. Бизнесът с пица в Съединените щати върти годишен оборот от 40 милиарда долара. В Италия оборотът възлиза на 10 милиарда евро годишно, а в сектора са ангажирани 50 000 пицарии с 250 000 души персонал.

Голям проблем в рецептите на пицата днес е, че онова, което се сервира, не съдържа вече италиански съставки. На всеки три сервирани пици, две съдържат продукти, докарани от близки и далечни страни. Моцарелата е приготвена от млечни сурогати от Източна Европа, доматите са китайски или американски, зехтинът е туниски или испански, а брашното е френско, немско или украинско, сочи проучването на Колдирети.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Спортни новини
  • 21:00 Фредерик игрален филм /Полша,...
  • 22:25 По света и у нас
  • 22:40 Студио Х: Натрапникът игрален филм...
  • 00:40 Рецепта за култура токшоу с Юрий...
  • 01:35 Туризъм.бг /п/
  • 02:05 Фредерик игрален филм /п/
  • 03:30 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Бягство към победата 2:...
  • 22:00 "Унищожителят" - военен, екшън,...
  • 00:30 "Щиглецът" - драма (САЩ, 2019 г.),...
  • 03:30 "Животът по действителен случай" -...
  • 05:30 "Дракони: Надпревара до предела" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "От Италия с любов" - документална...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • Сега "Big Brother" (премиера) - риалити,...
  • 22:00 "Моите съкровища" - с уч. на Жан...
  • 23:50 "Османският лейтенант" - с уч. на...
  • 02:00 "Monster Hunter: Филмът" - с уч. на...
  • 03:50 "Соник: Филмът 2" - с уч. на Джеймс...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.