8 от най-интересните и вълнуващи истории за съобщение в бутилка

Това не се случва само във филмите!

по статията работи: Микаела Мохарамян | 13.08.2013 | 18:25
8 от най-интересните и вълнуващи истории за съобщение в бутилка
http://www.oddee.com

Всеки от нас е чувал или гледал в холивудски филм красива история за писмо в бутилка, намерено на някой далечен бряг. В повечето случаи посланието не пристига до адресанта си, но става повод за новo изживяване (особено за намерилия го).

Ще ви разкажем за десет необикновени писма, плавали десетилетия самотно в морета и океани.

1. Посланието от Канада, озовало се в Хърватия след 28 години

1007979

Писмо в бутилка се появило на хърватските брегове 28 седмици след като е било пуснато в морето на Нова Скотия, Канада.

Бутилката била открита, когато група кайт сърфисти чистели плажа в Неретва, близо до Дубровник в далечния Юг на Хърватия.

Съобщението гласяло: "Мери, ти наистина си прекрасен човек. Надявам се ще можем да поддържаме връзка. Казах, че ще пиша. Твой приятел завинаги, Джонатан. Нова Скотия, 1985.”

Бутилката е преплувала през Атлантическия океан, през Гибралтар, Средиземно море, минала е през атлантическото крайбрежие, за да стигне до бреговете на Далммация. Това е пътуване от около 6 437 км от птичи полет, но съобщението вероятно е направило двойно по-дълго пътешествие.

2. 97 годишно писмо, което поставило световен рекорд

1007978

Едно писмо, което плавало в моретата близо век, поставило нов световен рекорд. 97-годишното съобщение било открито на Шетландските острови от капитан Андрю Лийпър докато той вадел рибарските си мрежи от водата. Капитанът сравнява удивлението с "печелене от  лотарията”.

Писмото е било написано през юни 1914 г. от капитан К. Х. Браун от училището по навигация в Гласгоу. Съдържанието на бутилката била една картичка, обещаваща награда от шест пенса за този, който я намери.

3. Писмото, получило отговор след 24 години

1007981

Почти четвърт век след като германско момче изпратило писмо в бутилка от кораб в Балтийско море, то получило отговор.

13-годишният руснак Даниел Коротких се разхождал с родителите си на плажа, когато видял  нещо блестящо в пясъка.

"Видях бутилката и ми се стори интересна”, казва Коротких. "Изглеждаше като шише от немска бира и вътре имаше писмо.”

Бащата, който знае немски, превел съдържанието, което било внимателно опаковано в целофан и запечатано медицинска превръзка. В писмото пишело:

"Името ми е Франк и съм на пет. С баща ми пътуваме на кораб до Дания. Ако намериш това писмо, моля те, пиши ми обратно, а аз на свой ред ще ти отговоря.” Писмото е от 1987 г. и съдържа и адрес в град Коусфелд.

Момчето, написало писмото е Франк Уесбек, който сега е на 29 г. Родителите му все още живеят на посочения адрес. Руското момче и германският мъж се срещнали наскоро чрез видео връзка. Коротких показал на Уесбек бутилката, мястото, където я е открил и самото писмо.

4. Писмото, което се върнало при семейството на адресата след 76 години

1007983

Писмо в бутилка, което било пуснато в морето преди 76 години, било открито в Нова Зеландия и върнато на семейството на подателя.

Човекът, намерил бутилката през ноември 2012 г. се казва Геоф Флъд. В писмото пишело:

"На морето. Дали откривателят на тази бутилка би бил така учтив да предаде съобщението на посочения адрес.”

Подписано е на 17 март 1936 г. от Хърберт Ърнест Хилбрик, който оставил името и адреса си на бележката. Г-н Флъд намерил бутилката ма новозеландския плаж, а г-н Хилбрик най-вероятно е бил на околосветски круиз, когато е пуснал бутилката в морето.

Когато проучил по-добре нещата, Геоф разбрал, че подателят е починал през 1940 г., но внукът му Питър Хилбрик живее в Австралия.

"Това нещо е плувало в океана цели 76 години и по някаква случайност се е озовало в Австралия”, казва удивен внукът на адресата.

5. Похитеният екипаж, който бил спасен благодарение на писмо в бутилка

1007980

През 2011 г. екипаж от отвлечена товарна лодка бил спасен от британски командоси, намерили писмото в бутилка със зов за помощ.

Заловените моряци, заключени в плавателния съд, който бил превзет от пирати, хвърлили съобщението си в морето и благодарение на него два кораба на НАТО дошли да ги спасят.

Съдържанието на писмото обяснявало, че все още са добре и са в безопасност.  Специалните сили намерили като по чудо бутилката и веднага се отзовали.

Мъжете от екипажа били спасени до един. Само един от тях бил с порязана ръка, всички други били невредими, а пиратите - арестувани.

6. Писмото в бутилка, което получило своя отговор чрез Facebook

1007982

Оливър Вандевал, който изпратил съобщение в бутилка преди 30 години, най-накрая получил отговор... чрез Facebook.

По време на семейна почивка по южното крайбрежие на Англия 14-годишният Вандевал откъснал страница от тетрадката си, надписал послание и я сложил в бутилка от вино.

33 години по-късно белгиецът получава отговор от Лорейн Йетс, която открила бутилката в Дорсет, Англия. Вместо да отговори, ползвайки посочения адрес, Йетс открива Вандервал в социалната мрежа Facebook.

47-годишният Вандервал, казва: "Беше толкова отдавна, че първата ми реакция, когато тя се свърза с мен, беше "Това не съм аз!”, но после си спомних.”

Писмото описва Оливър като "14-годишно момче и моята къща е в Белгия.” Продължава с: "Не знам дали си ученик, жена или мъж. Аз съм на лодка, дълга 18 метра. Името й е Tamaris. Докато пиша това писмо преминаваме през Портланд Бил на южния бряг на Англия. Oтпътувахме тази сутрин.”

Синовете на Вандервал се ентусиазирали да възродят подвига на баща си, макар той да се съмнява в успеха им: "Бяха прекалено глупави и не написаха адреса си. Няма много големи шансове някой да им отговори”.

7. Бележката, открита след 40 години

1007977

Малката ръждясала кутийка била заровена 40 години, но нещо успяло да хване окото на Лари Райт, 69-годишен обитател на Оукланд, Калифорния.

Катерейки се близо до планината Майлстоун в национален парк Секвоя със сина си Аарон и внука си Скайлър, Райт попаднал на малка кутийка, заровена в почвата. Вътре намерил перфектно запазена ръчно написана бележка от 17 август 1973 г.

"Тим Тейлър се изкачи до този връх на 17 август (четвъртък) 1972 г. Години - 13. Ако някой намери тази бележка, моля да пише. "

Очарован от оптимизма на бележката, Райт предприел дълго издирване на Тейлър. Започнал търсенето си с посещение на дома, намиращ се на адреса от бележката, но там се срещнал с настоящия собственик Коичи Йемура. Човекът обяснил, че семейството му живее в този дом от 18 години. Това било третото семейство, което купувало тази къща след като Тейлър я напуснали.

Лари използвал регистрациите от списъка с гласуващите както и Google, но нищо не намирал, докато не стигнал до местният вестник La Cañada Valley Sun. Вестникът публикувал история за откритието на Райт и обажданията от семейство и приятели затрупали Тейлър, който вече бил висш съдия в Сан Диего.

Тейлър разказал, че се е изкачвал с бойскаут група в деня, в който заровил съобщението. Баща му го научил да оставя съобщения в бутилки, които някой непознат да намери.

8. Две жени, които станали приятелки след намерено писмов  бутилка

1007976

Розалинд Хърс среща своята приятелка от САЩ на плажа, където намира нейното писмо в бутилка 40 години, след като е изпратено.

Писмото се появило в Маргам, южната част на Уелс след като Сандра Морис го хвърлила от кораб преди 40 години. И двете жени са на 48 и не спират да си пишат откакто Розалинд намерила съобщението.

 

 



Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


8 Дафинка Александрова 15.08.2013 | 14:35
ДНЕС И АЗ НАМЕРИХ ПИСМО В БУТИЛКА.НАИСТИНА Е МНОГО ВЪЛНУВАЩО.
7 Голем Капацитет 13.08.2013 | 20:12
Страхотни истории! Понякога и аз съм си мислела да пробвам нещо подобно, но след това се отказвам...
6 Алина Стефанова 13.08.2013 | 20:06
Посланието от Канада, озовало се в Хърватия след 28 години - А после: "Писмо в бутилка се появило на хърватските брегове 28 седмици след като е било пуснато в морето на Нова Скотия, Канада" - Уточенете се моля!!
5 crazy fish 13.08.2013 | 20:05
Уникални исотрии! Обоижавам такива! ;) Имаше един страхотен филм "Писмо в бутилка" мисля, че се казваше, който разказва една любовна история;)
4 emanoil momchev 13.08.2013 | 20:00
Виж ти колко интересно и вълнуващо се е получило..
3 Атанас Василев 13.08.2013 | 19:04
Това са наистина невероятни истории!
2 qnko qnev 13.08.2013 | 18:50
Наистина много вълнуващи истории.
1 Орнела Мути 13.08.2013 | 18:34
мНОГО ИНТЕРЕСНИ ИСТОРИИ .

ТВ програма

Кино

  • Сега Книга на книгите анимационен филм
  • 14:45 Господин Тау тв филм /33, последен...
  • 15:15 Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.