Всяка съвременна домакиня ползва гъбички за миене и чистене ежедневно. Често се случва да не се помни коя от гъбичките за какво е предназначена – дали за миене съдовете за хранене и за каква посуда точно, или е за почистване на силно зацапани кухненски повърхности. Този проблем отдавна е решен от производителите на миещите материали. Едва ли обаче някой се е замислял над това защо гъбичките се произвеждат в различни цветове.
Оказва се, че те се правят разноцветни не само заради красотата и разнообразието на продуктите – гъбичките се различават по твърдост на абразивната си част, съобщава thequestion.by.
Най-груби са зелените – внимавайте с тях, защото те могат даже да надраскат емайлирани повърхности.
Жълтите са най-меки. С тях можете да миете всякаква посуда, без да се притеснявате, че ще я повредите.
И накрая – червените са средни по твърдост.
Голямата гъбеста част на всичките три вида пък е еднаква.
Боядисват я в различни цветове по естетически съображения, но основната причина за разликата в цветовете е да могат домакините да ги различават по предназначение – например, жълтите – за съдовете, а червените – за почистване на повърхности.
Превод и редакция: iNews