Защо не трябва да готвите със слънчогледово олио

Или което и да е друго растително такова

по статията работи: Ивайло Коралски | 21.02.2014 | 19:31

Част от видовете олио са стабилни на термична обработка или, по-важното, когато когато с тях се готви.
Последното означава, че процесът на готвене е приключил, качеството на мазнината не се е променило и тя не е проблем за здравето.
Други видове олио обаче реагират на топлинна обработка и е най-добре да не ги използваме за готвене. Именно такова е растителното олио. Накратко, то представлява триглицерид, извлечен от растение.
Колкото по-дълго време олиото престоява в наситени мазнини, толкова по-стабилно е от по време на готвене. Колкото по-дълго олиото престоява в полиненаситени мазнини (омега-3 и омега-6), толкова по-нестабилно е то, когато се обработва термично.
Пълният текст ще откриете в Kulinar.bg.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


7 Елизабет Генова 03.04.2014 | 16:10
Минете на фотосинтеза, защото всичко е вредно!!! Всъщност и не фотосинтезирайте,защото и слънчевите лъчи са вредни!!! Стойте си вкъщи, недейте да ядете и да пиете нищо и чакайте краят да дойде!!!! Престанете с тези вредни и "полезни" неща!
6 Kalina Vicheva 21.02.2014 | 21:02
Просто олиото е сравнително евтино и за това е така широко разпространено, то има и по-полезен еквивалент, който са използвали преди това нашите баби и дядовци - шарлана.
5 Пипа Мидълтънова 21.02.2014 | 20:54
Добри съвети, макар че дълго време се пропагандира, че най-здравослвно е готвенето със зехтин, а то май не било съвсем така.
4 Mary Bloody 21.02.2014 | 20:40
Никой няма да е вечно тук, ама е кофти заради едното чревоугодничество и малкото си години на земята да ги изкарваме като живи трупове, заради такива болести свързани с неправилно хранене.
3 Райна Стоименова 21.02.2014 | 20:34
А въздух да дишаме ли ????Щото не остана нещо което не е вредно.Толкова е отегчително.И тези които използват олио и другите няма да векуват на тази земя.Така че споко.Бог е определил кой кога.
2 Sisunka Mitevska 21.02.2014 | 20:08
Като цяло не е добра идея да се готви с растителни мазнини, тъй като те се окисляват много бързо и стават канцерогенни. За готвене е добре да се използва масло, мас, сметана и пр. Също така кокосовото масло издържа на висока термична обработка и е подходяща дори за пържене.
1 Ема Маринова 21.02.2014 | 19:36
Даже и не ми се чете,знам,че не е полезно.

ТВ програма

Кино

  • Сега Господин Тау тв филм /32 епизод/п/
  • 04:00 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.