Уникално откритие: Намериха най-древната фабрика за мед

Според археолозите откритието е от времето на траките

по статията работи: Кремена Бедерева | 22.08.2014 | 09:40

Ново сензационно откритие обещават археолозите от регионалния Исторически музей в Стара Загора.
След съществуващите най-стари медни рудници в Европа в местността Мечи кладенец, близо до курорта Старозагорски минерални бани, сега се задава нова находка.

"В проучванията на праисторическата селищна могила в центъра на курортното селище това лято попаднахме на много интересни артефакти, които подсказват, че най-вероятно става дума за уникално съоръжение за флотация на медна руда", съобщи гл. ас. Петър Калчев, ръководител на разкопките за в-к "Стандарт".

Археолозите са открили струпвания на сивозелена утайка, включително и в керамични съдове, както и голямо количество черупки на речни миди. Керамиката очевидно е била дълго време търкаляна във вода и се е изтрила. Утайката и част от откритите стопилки са дадени за изследване в научна лаборатория у нас и ако се окаже, че съдържат медни окиси, можем да обявим сензационното откритие.

"Няма да има никакво съмнение, че става дума за най-древната фабрика за производство на мед на Стария континент - от времето на траките, V хил. преди Христа", посочва Калчев. Той припомня, че проучваната древна селищна могила в Старозагорските минерални бани е само на 3 км от най-старите халколитни рудници на Стария континент в местността Мечи кладенец.

Дръзката хипотеза на учените потвърждават и различни предмети, свързани с добива на мед - каменна тесличка, копачка от рог на елен и други древни инструменти от кост и кремък. Точно такива земекопни пособия, с които се копаели халколитните медни пластове, са били намерени навремето и при разкопките в Мечи кладенец, припомнят археолозите. Според тях в продължение поне на 1000 г. около IV-V в. пр. Хр., този тракийски регион е бил свързан с добива и производството на медна руда и мед.

Някои находки в близост, като първия в Югоизточна Европа ритуален храм от края на халколита, проучен още през 70-те г. на миналия век, и т.нар. скитри от еленски рог, символ на властта, показват, че населението, отдадено на това доходоносно препитание, наистина е имало висок обществен статус. Любопитното е, че цялото това съоръжение за мед лежи върху ритуални площадки от каменни валуни, споени с пясък, глина и варовикови камъчета. Това подсказва, че най-вероятно след 4800-та г. пр. Хр. то вече не е съществувало. Точната му датировка щяла да бъде определена чрез изследване на проби от намерените кости.

Експертна помощ на старозагорските си колеги за доказване на обещаващата хипотеза за най-древната фабрика за мед щели да окажат и английските учени от Института по археометалургични изследвания, (Institute for Archaeo-Metallurgical Studies - IAMS) към Юнивърсити Колидж в Лондон, с чиято финансова подкрепа са направени новите разкопки на тракийската могила.

"В края на септември очакваме директора на института проф. Тило Рарен, който ще се запознае с всички открити артефакти в селищната могила от първите проучвания през 2003 година досега, свързани с производството на мед", посочи шефът на регионалния исторически музей Ангел Динев.

Част от тези находки по преценка на английския учен щели да бъдат изследвани подробно в модерните лаборатории на института в Лондон. След приключване на изследванията учените от Албиона и старозагорските археолози щели да подготвят съвместна публикация на английски език. "Това е уникален шанс да направим известни всички наши открития, свързани с добива и производството на мед, в света на археометалугарията и историческата наука като цяло", доволен е шефът на регионалния исторически музей Ангел Динев.

След приключване на разкопките в праисторическата селищна могила в Старозагорските минерални бани тя е консервирана. Но археолозите са убедени, че и общината, и държавата ще подкрепят едни нови разкопки. Особено ентусиазирани са от местното кметство и постоянните жители в курортното селище. Те виждат не без основание в проучването и експонирането на артефакти от времето на траките големия шанс за развитието на културния туризъм и оживяване на курорта. "Няма никакъв проблем да се направи реплика на древния тракийски храм в центъра на Старозагорските бани, има готов макет и схема още при първото му проучване, стига да се намери инвеститор", поощряват ги старозагорските археолози.

Първите метални рудници от халколита в Европа - така са известни рудниците в местността Мечи кладенец. Те се намират на един средногорски хребет между Стара Загора и курорта Старозагорски минерални бани и са разкрити при мащабни проучвания на български учени през 70-те години на миналия век. Изследвани са били проби в дълбочина до 18 метра. По време на разкопките, са открити и голямо количество халколитна керамика и рударски "инструменти", за които вече стана дума. Археолозите попадат и на останки от тогавашни жилища и древни погребения.

Според учените радиовъглеродният анализ на органичните останки от пособията, изработени от медната руда на рудниците, показал точно 5568 години. Любопитно е, че медта от находището в Мечи кладенец се е "изнасяла" чак до земите на днешна Украйна. Според изследователя Николай Генов в изключително богатото на медни предмети Карбунско съкровище 400 метални оръдия са от мед, добита точно в Мечи кладенец. Учените не изключват около тези рудници да е имало и съоръжения и за леене и добиване на мед, но просто да не са открити.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /20 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.4
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.4
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.