Витанов сее страх: Омикрон скоро ще ни изприщи от зор, хейтъри, ще ревете

Използвам закона на Мърфи, принципа на Питър и другите неща, за да ви обяснявам разбираемо резултатите от изчисленията, избухна сприхавият математик от БАН

по статията работи: iNews.bg | 02.12.2021 | 14:00
Витанов сее страх: Омикрон скоро ще ни изприщи от зор, хейтъри, ще ревете

Сприхавият математик проф. Николай Витанов даде информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 02 декември 2021 г. По думите му тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

"Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша. Информацията излиза от компютрите, но анализите ги правя аз.

Забранено за четене от хейтъри. Може да им причини психически разстройства. Не го четете това, че после ще има да ревете и виете. Четете си юнаците, които ви представят блажни теорийки, които оправдават действията ви. И си живейте спокойно.

Днес ще има малко весело, но накрая. Батаците из българския политически и социален живот са ви ясни. Човек не може само да се ядосва. Трябва да може да гледа и с хумор на тях, че по-лесно се преживяват.

Кратък коментар - не използвам закона на Мърфи, принципа на Питър и другите неща, за да правя изчисленията за пандемията. Там се използват скучни математически термини и методи. Използвам закона на Мърфи, принципа на Питър и другите неща, за да ви обяснявам разбираемо резултатите от изчисленията. Ако ви го напиша по скучния математически начин, едно няма да се разбере от много хора, какво казвам и второ, след два такива анализа няма да четете повече.

Следва анализа за днес.

1. Базовото репродуктивно число днес пак е 0.999 - близо е до 1. Но все още е под 1. Много бавно се свива обхвата на заразата. Виждате, че броят на активните случаи продължава да намалява, но много бавно. Което е в потвърждение на прогнозата ми, че здравната система няма да може да се разтовари достатъчно до края на годината. Темповете на разтоварване вчера определих като мижави. Днес пак са мижави.

Това е неприятност. Защо? Защото хората на първа линия са претоварени и няма съществено разтоварване. Но тези хора и те трябва да си почиват и да се съвземат от дългите работни дни и нощи. А за тях почивка няма. Куца цялата организации - очаквано според закона на Мърфи. Защо куца - виж принципа на Питър.

2. Смъртността

Да нагледаме капана на Тамерлан.

Починали октомври - декември при вълната миналата година по това време - 6751

починали 1-ви октомври 2021 - 20 968

починали до днешна дата - 28 542

починали от 1-ви октомври насам за тази вълна - 7574

Превишение на починалите от миналата вълна - 112, 1% (а декември едва почва).

Значи, дотук при тази върна са починали 12.1% повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. И не е заради ваксинацията. Напротив, ако ваксинацията беше достатъчно обхватна, починалите щяха да са много по-малко. Но не е - което е очаквано за България съгласно закона на Мърфи. Защо не е обхватна ваксинацията - виж принципа на Питър, нали така.

3. Картата на риска съгласно плана на министерството на здравеопазването. Няма промяна в очакванията в сравнение с вчера, като се изключи това, че Силистра прескача между нива 2 и 3. Обяснявал към го много това - случва се, когато заболеваемостта в някоя област е на границата между два цвята. Там трябва да е оцветено в райе - червено и жълто, но не го правя, за да не нарушавам методологията на Министерството на здравеопазването. Но да си знаете - когато една област танцува така, тя е на границата между два цвята. По-дългосрочната прогноза показва, че Силистра ще се върне обратно в Жълтата зона. Там може да отиде и Сливен. Това ще го обсъждаме през следващата седмица.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост - развитието тук потвърждава изводите от предната карта. Засега благоприятният сценарий не е дестабилизиран - случаите и смъртността продължават да намаляват. Както ви писах, днес е денят да видим какво стана с прогнозата за края на ноември, която беше направена в началото на месеца. Знаете, че имаше 2 контролни числа - 2000 нови случая и 100 починали на ден. Вчера починалите са 89 - очаквано под контролната число от 100. Прогнозата се изпълни. Забележете виещи срещу Луната хейтъри мой - аз бях този, който каза много отдавна, че трендът на смъртността да върви нагоре ще се пречупи и в края на месеца тя ще падне под 100 човека на ден. Ето, така стана.

Вийте сега, как Витанов се кефел да говори за висока смъртност. Витанов си предсказа, че смъртността ще намалее, каза ви и точна, кога ще се пречупи тренда. И това стана. Забелязвате ли, че доста хора използват думата пречупи. Значи доста хора тайно или явно четат какво пиша Витанов.

Следващото контролна число - 2000 нови случая. Вчера са 2105. Когато тази прогноза бе направена, броят беше 6 000 на ден и валяха прогнози за 10 000, че и 20 000 на ден. Излезе Витанов и каза - не - този тренд ще се пречупи и след месец случаите ще са към 2000 на ден. Е, толкова са горе-долу. Но знаете ли колко е полезна това за една здравна система да го знаете този факт 1 месец предварително. Даже и в тази система да се вихри принципа на Питър по високите управленски етажи.

5. Картата на риска съгласно нашата методология. Тук Силистра мина от виолетовата в червената зона. После и в други области ще стане така при продължаваща устойчивост на благоприятния сценарий. А той ще е устойчив, ако имаме акъл в главата.

6. Омикрон варианта на вируса - индикаторите казват, че още го няма в България или ако го има, е дълбоко скрит под доминацията на делта варианта. Системата за ранно предупреждение на Витанов не го засича. Няма го още или ако се е явил, са единични случаи без особено значение за момента. Тук да ви напиша нещо. Няма де се плашите - няма го Омикрона в България.

Питате ме за количествени оценки. Мога да ги направя, но предпочитам да изчакам да дойде вариантът тук. Защо не бързам. В Южна Африка населението е по-младо, на него новият вариант му действа по един начин. Тук доста хора са 60+. Вариантът ще води до други резултати.

Искам да видя как ще тръгне и дали ще тръгне съгласно предварителните изчисления, които съм направил.

Второ - очертават се спокойни празници - нека други ви плашат какво ще е след Нова година. Аз съм казал само, че след Нова година ще имаме проблем. Но да изтикаме дотам.

7. Тотален локдаун до края на годината - ЙОК. Засега вървим по благоприятния вариант. Ако не сме идиоти и не го дестабилизираме, това ще ни донесе спокойна Коледа и спокойни новогодишни празници. Условието обаче нали го четете - АКО НЕ СМЕ ИДИОТИ да си създадем сами проблеми.

Изчисленията на Витанов показват - чак толкоз големи идиоти не сме. Тоест - имаме акъл в главата. Написах го това специално за юнаците, които вият, че Витанов бил казал, че народа са идиоти. Вият, та чак на Луната се чуват. Не Виещи хейтъри мои, Витанов не е казал токова нещо. Витанов каза точно обратното. Пак виете, без да сте разбрали, за какво иде реч.

8. Сега веселата част. Като сме почнали със закона на Мърфи и приложенията му в социалната динамика, да караме нататък.

Едно следствие от закона на Мърфи (с което се сблъскваме всеки ден) е, че всичко става доста по-трудно, отколкото си го мислим. Правиш, правиш нещо и все не става, все нещо се появява, дето да спира и пречи. Великият закон на Мърфи действа. Затова, като планирам, опитвам да предвидя повечето пречки пред начинанието. Казват, че плановете ми са реалистични и то много. Причината за успеха е проста - отчитам действието на закона на Мърфи.

Да приложим следствието от закона на Мърфи към текущата политическа ситуация. Сега някои хвърчат из небесата - това щели да направят, онова щели да направят. Следствието от закона на Мърфи на казва - ще се изприщите от зор, всичко става много по-трудно, отколкото си го мислите. Изприщването скоро ще почне. Да не говорим, че ще се комбинира с принципа на Питър, който у нас още е известен като закон за кацване на калинката на висок пост. Ще кажете, че погледът върху ситуацията ми е доста реалистичен. Така, де, съобразявам се с качествените закони на социалната динамика.

9. Пиша си пак (нали знаете теорията на Витанов за 12-те повторения и 75-те %, а то броят на повторенията ще се навърти докъм Никулден): Както виждате, засега нещата са добре, благоприятния сценарий е устойчив. Но виждате и какво става из Европа. Законът на Мърфи действа.

Затова - профилактично - вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция (ако сте забравили колко е дълъг един хубав шаран, Никулден иде, погледнете в магазина) стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително).

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 Следите остават
  • Сега "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.