Марешки срещу Доналд Тръмп

Марешки цитира факти за ниските заплати и пенсии у нас

по статията работи: iNews.bg | 19.07.2019 | 14:45
Марешки срещу Доналд Тръмп
БТВ
Повече за:

Покупката на американски изтребители ще доведе до сериозно сътресение на финансовото състояние на най-бедната държава в ЕС. Това се казва в отворено писмо до американския президент Доналд Тръмп от лидера на ВОЛЯ и зам.-председател на НС Веселин Марешки, съобщиха от пресцентъра на партията.
Днес той изпрати писмото до САЩ, след като мнозинството в Народното събрание ратифицира договора за покупка на самолети на стойност над 2 милиарда лева. В него той изрично подчертава, че проблемът не е в това дали се купуват американски, шведски или други самолети. А в огромния разход, непосилен за българската държава в момента.
Марешки цитира факти за ниските заплати и пенсии у нас.
"Ще се съгласите с мен, че ако една сделка е коректна, то би следвало и двете страни да печелят. В случая, за жалост, не е така. Моята страна губи и то много! Вероятно не са Ви казали, но в момента в България минималната месечна работна заплата е 320 долара, средната – около 600 долара. Средната пенсия е 224 долара. Повече от два милиона пенсионери живеят на границата на бедността и са обречени на мизерия и смърт, ако нямат близки да им помагат. Всеки ден родители на болни деца излизат с призиви за дарения, защото не могат да си позволят лечение. Същото правят болници, старчески домове и други социални заведения. Над 100 души опитен медицински персонал в една болница подаде оставка, заради срамно ниското заплащане и лошите условия на труд. И това е пореден такъв случай. Раждаемостта драстично спадна- младите семейства не могат нормално да отглеждат децата си, заради финансови затруднения. Според прогнозите, до 2050г. България ще бъде демографска пустиня, ако не се вземат спешни мерки. Картелите допълнително бъркат дълбоко в джобовете на хората. На всички тези и на много други подобни проблеми институциите отговарят – държавата няма пари, за да се справи. България е най-бедната страна в Европейския съюз, а българите- най-ниско платените с най-нисък жизнен стандарт. Предполагам не сте чували фразата "работещи бедни”. Това е определението, което се използва тук за хората в трудоспособна възраст – имат работа, но не могат да покриват дори елементарни битови разходи. Народът на България оцелява, не просперира”, пише в писмото на Марешки до Белия дом.
Българският политик цитира проучване на общественото мнение, според което повече от 90% от българите искат милиардите за самолети да бъдат дадени за подобряване на здравеопазването, образователната система, за политики за майките и децата, за пенсионерите, за икономическо развитие и справяне с ширещата се навсякъде битова престъпност.
Веселин Марешки цитира един голям държавник и бивш президент на Финландия по времето на Втората световна война – генерал Карл Густав Манерхайм, който е казал: "Преди да похарчите огромни средства за отбрана, трябва да създадете такова ниво на живот на хората, че да са готови да го защитават.."
Марешки припомня, че България и САЩ имат дългогодишни дипломатически отношения, че стотици българи са избрали да напуснат родината си и да търсят реализация в САЩ, където учат, работят, плащат данъци. Той изтъква, че страната е била винаги лоялен партньор в НАТО и че е предоставила безплатно своя територия за американски военни бази. Припомня също, че неведнъж България е подкрепяла външната политика на САЩ, дори с риск да се превърне в мишена на зложелатели.
В писмото си до президента Тръмп Веселин Марешки задава няколко въпроса- защо една толкова силна и просперираща държава като САЩ притиска българските политици да похарчат такава огромна сума за въоръжаване, вместо да я инвестират в повишаване на жизнения стандарт на народа си. Той пита също защо САЩ не направят жест към България като лоялен партньор в НАТО и не предоставите безвъзмездно такава техника, щом за САЩ е толкова важно България да я притежава? И защо не предислоцират своя ескадрила в базите си у нас?
Веселин Марешки изтъква, че 30 години няколко поколения българи се надяваха най-после да заживеят нормално. Но това все не се случва. По думите му, с тази сделка САЩ обричат на бедност още едно поколение.
"Тя ще доведе до сериозно сътресение в бюджета на държавата за десетилетия напред. Месеци наред нашата партия се опитва да вразуми привържениците на тази покупка в правителството. И държа да подчертая, че не става дума за това дали да се вземат самолети от САЩ, от Русия, от Швеция или откъдето и да било другаде. Става дума за това, че в момента финансовото състояние на българския народ не позволява такъв безразсъден разход! Това противоречи на всички принципи на доброто държавно управление”, пише Марешки до Тръмп.
Той призовава американския президент да спре тази грабителска сделка.
"Не притискайте България да се хвърли във финансова пропаст. Не обричайте на мизерия един достоен европейски народ с хилядолетна история и култура! Ще допуснете ли това да тежи и на Вашата съвест?”, се казва в писмото до Белия дом.
Накрая Веселин Марешки кани Доналд Тръмп да посети България, да разговаря с българите и да чуе тяхното мнение за сделката.
”Убеден съм, че тогава ще мислите по съвсем друг начин”, завършва писмото на българския политик до американския президент.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.