Преговорите: Готвят нов закон за МВР и намаляват наркоманите наполовина

Осмисляне на нищо неработещата Икономическа полиция и превръщането й в данъчна полиция към Министерството на финансите, е сред набелязаните промени от четворната коалиция

по статията работи: iNews.bg | 25.11.2021 | 14:30
Преговорите: Готвят нов закон за МВР и намаляват наркоманите наполовина

Нов закон за МВР, извеждане на полицейските дейности от другите, отпушване на системата от 7000 пенсионери. И още - независимост на ДАНС, която да поеме и корупцията освен контрарузазнаването, развиване на отдели за полицейско разузнаване, повече независимост на разследващите полицаи от прокурорите, връщане на ченгетата под прикритие. И дори връщане на Министерството на бедствията и авариите - което да обедини Пожарната и Гражданска защита. Плюс - осмисляне на нищо неработещата Икономическа полиция и превръщането й в данъчна полиция към Министерството на финансите. И дори нов мега-Закон за национална сигурност.

Това са сямо някои от акцентите, които представиха днес 4-те партии, преговарящи за правителство по линия на "Вътрешна сигурност" - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", обобщава clubz.bg. Водещ преговорите от името на спечелилата изборите ПП бе Асен Василев.

Всички участници се обединиха най-общо казано: че МВР харчи много пари, но гледката вътре никак не "розова", служителите са демотивирани, квалификацията спада.

От името на БСП Иван Иванов (дългогодишен депутат от Шумен) се обяви за пълен функционален анализ на министерството – преглед на всички структури, брой служители, дублиране. Такива гласове се чуха и от другите разговарящи - например от Атанас Атанасов от ДБ.

МВР е с най-големия бюджет в страната, посочи Иванов, но допълни, че в момента министерството представлявало обърната пирамидаа – лоша мотивация, лоши условия за работа. 

Той изреди и конкретните цели, които си поставя БСП (макар и да звучат доста амбициозно): 

След реформи в МВР на първо место битовата престъпност да бъде ограничена от 53 престъпления на 10 000 население (данните са от 2016 г.) да станат 30-35 на 10 000. Да намалее с 20 % броят на кражбите и с не по-малко от 20 % броят на рецидивите. 

От социалистическата партия си поставят за цел и съществено намаляване на престъпленията извършени от малцинствени групи, като те достигнат средните равнища в страната. 

В амбициозните им цели са още намаляване на контрабандата, корупцията и пр.

Иванов настоява още за:

Стабилна тенденция за намаляване броя на наркоманите: до 2025 понижение над 2 пъти на наркозависимите на възраст до 18 г., сравнено с 2018-а. 

БСП виждат нужда от принципно нова концепция за борба с корупцията и нов антикорупционне кодекс, плюс нов Закон за МВР - нещо, около което се обединиха повечето говорещи днес.

Оттам настояват за нова полицейска карта, като в селата (за пореден път през последните години, б.р.) се обещават постоянни постове с жандармерийски състав и техника, а един екип жандармеристи да отговаря за не повече от 3 села. (б.р. - това явно е насочено срещу сегашната пороча практика един квартален да отговаря за няколко малки населени места, б.р.).

Срещу това обаче се обявиха от ПП, които напомнят, че според международните правила Жандармерията има съвсем други функции.

По повод дереджето на границата Иванов заключи:

Надявам се да не изпаднем скоро в ситуацията, в която се намира в момента Полша на границата с Беларус.

Николай Радулов от ИТН изтъкна нуждата от деполитизация и демутризация на МВР.

Той каза, че всеки знае, че в системата на сигурността "от 15-ина години" има инфилтрирани куп хора, които били - ако не на олигарси, то близки поне на престъпни босове.

"В едно районно има лоша мебелировка дори... Ние не можем да влезем в съвремието на цифровизацията, а тук хорат имат проблеми с това да си пуснат принтера и трябва да си носят хартия от къщи."

Николай Радулов иронично коментира и, че всички докато са в опозиция, настояват за децентрализация на вътрешното министерство, а като дойдат на власт се изкушават да ръководят всичко.

"Утре не си на власт, но пак не ти е приятно, когато на площада те бият. Нали - мен не ме бият, щото ме познават, но има други хора, които изядоха боя.", обяви той.

Радулов направи екзотичното предложение - да се върне Министерството на бедствията и авариите, в което да се отделят Пожарна безопасност и бившата Гражданска защита.

Той се застъпи и да се промени изцяло Академията на МВР, която дори според младежите не дава адекватно образование, да се създаде Национална агенция "Киберсигурност" и др. Радулов, който е бивш секретар на МВР (т.е. - с ранг зам.министър, б.р.), ясно подчерта, че за всичките им идеи трябват 6 години или оптимистично - 4. Но се надява някои да станат за 3 г.

Всички изказали се бяха на мнение, че в момента "Вътрешна сигурност" с впечатляващите 180 служители не се справя добре.

Чуха се настойчиви гласове КПКОНПИ да бъде реформирана, да се "извади" корупцията от нея и да се даде на ДАНС - но тя също да се реформира и да стане политически независима.

Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ, бе остър:

"Институциите за борба с корупцията са приспани чрез кадрово окомплектоване. На практика на възлови позиции са инсталирани послушни и зависими лица, кото изпълняват исканията на задкулисието - на тези които са ги инсталирали."

Не може да има абсолютно независими институции в тази държава, каза още Атанасов, визирайки явно прокуратурата, която "не отговаряла пред никого - а как ще разберем какво работите?"

По законодателен път той се застъпи да се променят две неща - пълна прозрачност на обществените поръчки, за "пресичане на на корупционните схеми за кражба на обществени средства".

Второ - той наблегна на парламентарния контрол, като лично нападна Бойко Борисов, че 2-3 г. не се е явявал на живо в пленарната зала.

"Председателят на ДАНС трябва да е наясно, че периодично ще се явява пред парламентарната комисия за контрол на службите", каза още Атанасаво. "Хората са наясно, че чуждите разузнвания, които оперират на територията на България, са необезпокоявани", зояви той.

В ДАНС не се работи просто - тази институция е почивен дом с едно добро заплащане, каза Атанасов.

Атанасов бе и единственият в последно време, който акцентира, че е лесно да се иска съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува разследване, но става въпрос за милиони преписки - трябва да има критерии, по които това да става, защото иначе съдилищата ще се затрупат.

Той настоя и да се ограничи броят на органите, които имат право да заявяват и експлоатират СРС - даде пример, че дори КПКОНПИ може да прилага СРС, както и прокуратурата, която би трябвало да се занимава с оценка на получените данни, а не да прилага оперативни способи.

Изобщо в рамките на дисуксията се чуха предложения - прокурор да контролира актовете на разследващите полицаи, но не и оперативните им действия.

По повод Бюрото за контрол над СРС Атанас Атанасов каза:

Съществува една институция, създадена не за да разкрива, а да прикрива безобразията по отношние на българските граждани.

Атанас Атанасов попита - къде са униформените, които намаляват за сметка на "чантаджиите" и даде пример с едно столично районно, където за последните години са спаднали наполовина. Както и че униформените изобщо нямат шанс ако нямат връзки.

Такова оплитане, връзкарско, което е довело до пълна деградация! Никакъв стимул за работа за нисшия състав - защото те си дават сметка, че нямат никакъв шанс за растеж, обобщи Атанасов.

Наличието на 7000 работещи пенсионери той нарече "задръстване на системата". И каза, че това е несправедливо, а от бюджетна гледна точка - това са хора на висши позиции, които при това получават и пенсия, и заплата.

От ДБ посочват парадокса, че в МВр работят 3 вида служители с различен статут и се застъпват Законът за МВР да бъде синхронизиран със Закона за държавния служител. А полицейската дейност трябва нормативно да бъде изведена като основна. Дирекциите с полицейски правомощия да станат напълно функционално независими от политическото ръководство на МВР.

"По отношение на прокуратурата разследващите полицаи са се превърнали в изпълнители на различни видове указания", обяви Калоян Янков от ДБ.

Днес от екипа на ДБ - също както и от БСП, бяха направили конпект с конкретни подточки, които представиха на Асен Василев.

Инетресно е, че от ПП, които водят преговорите, се обявиха за пълни законови промени. И посочиха защо изобщо има Закон за МВР - като няма такива за Министерството на здравеопазването или на финансите.

Оттам обмислят целият сектор вътрешна сигурност да се обуславя от един общ Закон за обществения ред.

Отделно да се пише - Закон за оперативно-издирвателната дейност, който посочва работата на самите полицаи.

"В момента имаме 7-8 струкутри, които имат собствена регулация на оперативно-издирвателната дейност и всеки си говори различни неща за едно и също нещо", казват от ПП.

Оттам посочиха, че в ЗМВР в момента дори няма дефициния какво е масова безредица - и как тя се отделя от групово нарушаване на обществения ред... 

Има дефицит на персонал за управление – как искаме този човек да управлява подчинените си? Днес завършва академията, утре слага униформата и управлява 100 човека. Това е реална кариера - без никой да го научи как се управляват 100 човека", каза представител от ПП.

Според партията -  голяма част от проблемите, които се изведоха днес на масата, ще изчезнат, когато се подреди системата.

Те са и радетели "Икономическа полиция" (в която някои служители още не били разбрали, че не са бившата "Стопанска милиция") да мине към МФ.

Самият Асен Василев се включи че е за въвеждане на новите технологии, както и за езикова квалификация на всички от системата, тъй като голяма част от престъпленията са извън страната и документите са на чужди езици.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • 14:40 Вълкът и седемте козлета 2...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /18 епизод/
  • 15:20 Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.