Гешев се изнесе от правителствената вила в "Бояна"

Когато през лятото на миналата година Гешев беше попитан дали след избирането си на поста се е преместил от дома си в правителствената резиденция "Бояна", той каза само, че живее "в държавен имот“. Шефът на обвинението тогава лаконично коментира, че “от този храст няма да излезне заек”

по статията работи: iNews.bg | 27.09.2021 | 13:01
Гешев се изнесе от правителствената вила в "Бояна"
ПРБ
Повече за:

Главният прокурор Иван Гешев се е изнесъл от правителствената резиденция "Бояна”. Това става ясно от отговори на Правителствената информационна служба, изпратени до колегите от Свободна Европа. От тях се разбира, че към момента е освободена вилата, в която шефът на обвинението и семейството му живееха от лятото на 2020 г.

Така завършва историята, която започна преди малко повече от година. Тогава Гешев стана първият главен прокурор, който започна да живее в държавната резиденция, в съседство с президента и премиера.

Поредица от разследвания на Свободна Европа разкриха как Гешев се е оказал обитател на правителствената резиденция, колко му струва това и как данъкоплатците са платили и луксозния ремонт на вилата, точно преди нанасянето на Гешев.

Малко повече от година по-късно, главният прокурор се е изнесъл, но за това - малко по-късно.

Как изскочи заекът

Че Гешев се е нанесъл в правителствената резиденция се заговори през август месец 2020 година от Николай Хаджигенов. Подобен ход от страна на шеф на българското обвинение е прецедент, защото досега никой от главните прокурори не е обитавал вила, стопанисвана от изпълнителната власт.

Когато през лятото на миналата година Гешев беше попитан дали след избирането си на поста се е преместил от дома си в правителствената резиденция "Бояна", той каза само, че живее "в държавен имот". Шефът на обвинението тогава лаконично коментира, че "от този храст няма да излезне заек”.

И заек наистина не излизаше. Почти една година оглавяваният от Бойко Борисов Министерски съвет, който стопанисва резиденцията, не отговори на официално изпратените въпроси за местоживеенето на Гешев. Така се стигна до ситуацията, в която всички знаеха, че главният прокурор живее в съседство на премиера и президента, но никой не говореше за това.

След като мандатът на Борисов изтече, а в длъжност встъпи служебният министър-председател Стефан Янев, Свободна Европа изпрати отново същите въпроси до Министерския съвет. И зайци започнаха да излизат.

Ремонт и мултитемпературен охладител

Разследване на Свободна Европа показа, че от края на месец юни 2020 г. главният прокурор се е нанесъл в Дом 5 на правителствената резиденция "Бояна".

Непосредствено преди това в държавната вила са направени мащабни подобрителни ремонти. Общата им стойност е 333 860 лева.

Паралелно с ремонта, се оказа, че Дом 5 е и обзаведен с държавни средства. Формално обзавеждането е купено, за да послужи за нуждите на държавната вила. Всички разходи обаче са направени през 2020 и 2021 година, когато къщата се ползва от Иван Гешев.

Наред с поръчкова кухня, уредите към нея и обзавеждане за гардеробна стая, държавата е купила за шефа на обвинението и мултитемпературен охладител за вино. Това е специален вид хладилник, който се използва предимно от сомелиери или заведения. Стойността само на тази покупка е 3249 лева. Общо за обзавеждане са похарчени 48 204 лева.

Месеци наред Гешев не говореше за ползваното от него жилище, а на поредица въпроси от страна на Свободна Европа говорителката на главния прокурор Сийка Милева оставаше без коментар.

Колко струва държавният лукс?

В края на август, по време на заседание на правната комисия в 46-то Народно събрание, депутатът Николай Хаджигенов попита Гешев дали живее в правителствената резиденция и какъв наем плаща за това.

Отбелязвайки, че няма от какво да се тревожи Гешев отвърна, че живее "в къща, строена през 1912 г.". И допълни, че това се случва след сключен договор, "за който семейството ми плаща пазарна цена. Пазарна, г-н Хаджигенов”.

По-нататък в отговора си главният прокурор спомена, че два договора обезпечават използването на държавния имот от него и семейството му.

След запитване от страна на Свободна Европа Министерският съвет потвърди тази информация, а от получените отговори стана ясн, че всеки от договоите е на стойност 2200 лева месечно.

Според изпратените документи от Министерския съвет Дом 5 на резиденцията се отдава за ползване на принципа на т.нар. "дълъг престой", който се калкулира "по 100 лв. за нощувка, но не по-малко от стойността на 22 (двадесет и две) нощувки". Така са оформени и двата договора, става ясно от отговора на Правителствената информационна служба.

Това, че двата договора са на стойност 2200 лева всеки, означава, че ако Иван Гешев и семейството му ползват жилището си плътно – 30 или 31 дни в месеца, не плащат по 100 лева на нощувка, както е формулирано в правилата за ползване на държавните имоти на резиденцията.

Т.е. при сума 4400 лева месечно от два договора Гешев и семейството му ползват Дом 5 или само 22 нощувки в месеца (например само работните дни) или са сключили договора на най-ниската възможна сума. При тези суми нощувката за главния прокурор излиза около 70 лева.

Тъй като отдаването на резиденцията не е под формата на наем, а е на принципа на отделни нощувки, сравнихме какви са тарифите на хотелите в района. Справка на Свободна Европа в туристическите платформи сочи, че настаняване за ден в стая, а не в цяла вила, в района на Бояна е между 90 и 120 лева.

Защо Гешев е напуснал Бояна?

Гешев и неговата партньорка са подали заявления за прекратяване на договорите за дългосрочно ползване на правителствения имот на 1 септември тази година. Срокът на предизвестията им е един месец - до 1 октомври. Семейството на главния прокурор обаче се е изнесло предсрочно.

На този етап не са известни мотивите, с които Иван Гешев е напуснал Дом 5 в правителствената резиденция.

И миналото лято, и това пред правната комисия, той твърдеше, че се е настанил там, заради сигнали, свързани със сигурността му, а препоръката е на всички служби за сигурност в страната.

Според отговорите, които получихме от Правителствената информационна служба обаче, държавният имот е предложен на Гешев "във връзка с писмо от Прокуратура на Република България". Т.е. ръководената от Иван Гешев прокуратура предлага Иван Гешев да живее в държавна вила.

В писмото на прокуратурата "се цитира резултат от проведено охранително обследване” от Министерството на вътрешните работи (МВР), Бюрото за защита към главния прокурор и НСО.

В края на август служебният вътрешен министър Бойко Рашков се усмъни в достоверността на сигналите за заплаха срещу главния прокурор.

Седмица по-късно Иван Гешев е подал предизвестие за прекратяване на ползването на Дом 5.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.