"Уолстрийт джърнъл": Иранските дронове на Русия са нова опасност за Украйна

по статията работи: iNews | 19.09.2022 | 17:20
"Уолстрийт джърнъл": Иранските дронове на Русия са нова опасност за Украйна
Мир новостей

Русия е нанесла сериозни щети на украинските сили с наскоро въведените ирански дронове камикадзе. Това се твърди в публикация на в. "Уолстрийт джърнъл", посветена на първото мащабно разполагане на чужда оръжейна система от страна на Москва от началото на войната.

През изминалата седмица безпилотни самолети Shahed-136 с делта-крило, пребоядисани в руски цветове и преименувани на Geranium 2, започнаха да се появяват над украинските бронирани и артилерийски позиции в североизточния район на Харков, каза полковник Родион Кулагин, командващ артилерията на 92-ра украинска механизирана бригада.

Само в оперативната зона на неговата бригада иранските дронове, които обикновено летят по двойки и след това удрят целите си, са унищожили две 152-милиметрови самоходни гаубици, две 122-милиметрови самоходни гаубици, както и две бронирани машини на пехотата, каза той.

Досега иранските дронове, изглежда, са били разположени най-вече в района на Харков, където 92-ра участва в бързата контраофанзива срещу Русия и се справи със стотици руски танкове, артилерия и бронетранспортьори. Руснаците избрали дроновете, защото другаде все още имат огромна артилерийска мощ, "а тук вече нямат", смята Кулагин.

Независими експерти, изследвали кадри с останки от дрон в Харковска област, смятат, че това, изглежда, е Shahed-136 - последен модел на иранската индустрия. Според Скот Крино, основател и главен изпълнителен директор на консултантската компания Red Six Solutions LLC, той може да предостави на Русия "мощна противотежест" на високотехнологичните оръжия като реактивните системи за залпов огън (РСЗО) HIMARS, дадени от САЩ на Украйна.

"Включването на Shahed-136 във войната в Украйна несъмнено променя оперативните планове на Киев. Самият размер на бойното поле на Украйна затруднява защитата срещу Shahed 136.” Скот Крино, изпълнителен директор на Red Six Solutions LLC.

По думите му ефективността им се увеличава, ако един например се насочи към радарна система, а друг - към артилерия. При насочване на "Шахед" към целта възпирането е трудно.

Използването на безпилотни самолети Shahed-136 от Русия в Украйна представлява най-предизвикателното разширяване на арсенала на Техеран отвъд Близкия изток, където Иран успешно използва своите безпилотни летателни апарати за натиск върху Америка и нейните съюзници в региона, пише "Уолстрийт джърнъл" (имат се предвид например атаки срещу петролната индустрия в Саудитска Арабия или американските военни в Сирия). Едновременно с това влизането им във войната подчертава недостатъците в собствената руска програма за дронове.

Според Великобритания Русия, изглежда, използва тези дронове за тактически удари близо до фронта, а не за атаки по стратегически цели дълбоко в украинска територия. Един от проблемите е, че са сравнително малки и летят на много ниска височина, а следователно се откриват трудно. Киев се надява на съвременни технологии от Вашингтон за борба с дронове.

Иран първоначално отричаше твърденията на САЩ, че Русия се подготвя да купи дронове от Техеран. Москва не е коментирала публично покупките.

Дроновете от различни видове играят важна роля в украинския конфликт отчасти защото никоя от страните няма превъзходство във въздуха и следователно не е склонна да използва пилотирани самолети над вражеските позиции. Стотици военни и търговски разузнавателни дронове кръжат във въздуха ежедневно по фронтовите линии.

Украйна за разлика от Русия управлява и флот от дронове, въоръжени с ракети. Например турските "Байрактар" унищожиха руски бронирани колони в първите дни, а сега отново се използват често след отслабването на руската противовъздушна отбрана отчасти чрез доставените от САЩ антирадарни ракети AGM-88 HARM.

Все повече ирански дронове

Иран се превърна в един от най-находчивите разработчици на бойни дронове в света отчасти чрез обратно инженерство на американски дронове, които се заблудиха през последните две десетилетия в Ирак и Афганистан.

Откакто Иран представи своите дронове камикадзе през 2016 г., техни версии са използвани за извършване на атаки в Близкия изток. Миналата година британското правителство обвини Иран, че е използвал дронове Shahed-136, за да удари петролен танкер, свързан с Израел, край бреговете на Оман при инцидент, при който загинаха двама членове на екипажа. Американско военно разследване откри останки от дронове от танкера MT Mercer Street и стигна до заключението, че това са части от ирански дронове с делтоа-крило.

Вашингтон също обвини Иран, че използва дронове като част от координирана атака през 2019 г. срещу петролната индустрия на Саудитска Арабия.

САЩ и Израел обвиниха Иран, че предоставя на бойци навсякъде от Йемен до Ливан обучението и частите, от които се нуждаят, за да разработят свои собствени дронове.

Изненада

Докато администрацията на Байдън предупреждаваше от месеци, че Иран се готви да предостави на Русия стотици дронове, които да използва в Украйна, САЩ първоначално очакваха Техеран да е изпратил дронове, способни да носят ракети, а не шахедите в стил камикадзе.

Майкъл Найтс, военен специалист във Вашингтонския институт за близкоизточна политика, мозъчен тръст, прогнозира, че украинските сили ще могат бързо да се противопоставят на заплахата, представлявана от ирански дронове камикадзе. "Дроновете на Иран изглеждат страхотни в Йемен, Сирия и Газа, но стават все по-лесни за блокиране", каза той.

Украйна, каза той, е "сериозна противовъздушна среда и среда за радиоелектронна борба, с каквато Иран наистина не се е сблъсквал досега". Тези дронове, добави г-н Найтс, "първоначално имат ефект, а след това ударният ефект изчезва".

Източник: Дневник 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.