20 години от разпадането на Съветския съюз

Борис Елцин и колегите му от Украйна и Беларус подписват акта, пратил в небитието Съветския съюз

по статията работи: Андриян Георгиев | 08.12.2011 | 09:13

На 8 декември 1991 г. руският президент Борис Елцин и колегите му от Украйна и Беларус подписват акта, пратил в небитието Съветския съюз - комунистическата империя, просъществувала почти 70 години, чието разпадане бележи края на световния ред, основаващ се на противоборството между Съюза на съветските социалистически републики (СССР) и САЩ, припомня БТА.

На 25 декември съветският президент Михаил Горбачов подава оставка и червеното знаме със сърп и чук престава да се вее над Кремъл. Такъв е краят на комунистическата империя, чиито лидери избиват безмилостно милиони свои сънародници през годините.

С това безвъзвратно приключва също Студената война и си отива двуполюсният свят, а САЩ се превръща в единствената глобална суперсила.

Повечето от 15-те съветски републики получават за първи път в историята си независимост и са изправени пред предизвикателството да градят национална идентичност и солидна икономика - цели, които много от тях все още не са постигнали.

Русия, на свой ред, страда от загубата на статута си на световна свръхсила. Най-влиятелният човек в страната - Владимир Путин, който от 2000 до 2008 г беше президент, сега е премиер, а с изборите през март догодина почти сигурно ще се върне на президентския пост  - все по-открито проявява носталгията си по СССР, който той нарича просто "голяма Русия".

Предшественикът му Борис Елцин, починал през 2007 г., от своя страна смяташе, че разпадането на Съветския съюз е било неизбежно.

Краят на СССР не предизвиква грамаден катаклизъм, но годините след това са белязани от упадък на инфраструктурата, обедняване на населението и регионални конфликти, коствали живота на стотици хиляди хора.

Таджикистан беше арена на гражданска война срещу ислямистите, Армения и Азербайджан изпаднаха в конфронтация заради отцепническата територия Нагорни Карабах, Русия води два кървави похода в малката бунтовническа република Чечения, а Грузия се бори със сепаратистите в Абхазия и Южна Осетия, припомня AFP.

Нито един от тези конфликти не е окончателно уреден: ислямистите продължават да заплашват Таджикистан, постигнатият в Нагорни Карабах мир е доста крехък, а бунтът - вече ислямистки - е обхванал целия руски Кавказ.

През август 2008 г. Русия изпрати танкове в бивша република - Грузия,  опитала се да възстанови контрола си над Южна Осетия.

След първоначално ентусиазираните, а после непопулярни опити за либерални реформи при управлението на Елцин, Русия гледа назад след идването на власт на Владимир Путин. Бившият агент от КГБ върна съветския химн, строи медиите и политическите среди в две редици и засили влиянието на Русия, за да консолидира около нея някогашните й сателити - всичко това с риск да бъде обвинен, че иска да възроди Съветския съюз, чието рухване през 2005 г. той нарече "Най-голямата геополитическа катастрофа на XX век".

Разпадането на СССР протече в три големи етапа:

- През март 1985 г. Горбачов става първият човек в страната. 56-годишният апаратчик разработва широк план за реформа - прословутата "перестройка", за да спаси икономиката, страдаща от срива в цените на петрола, хроничната липса на потребителски стоки и растящия държавен дълг.

- Още през май 1989 г. Унгария отваря границата си с Австрия, с което се появява първата пролука в Желязната завеса. През юни, след полусвободни избори, профсъюзът "Солидарност" в Полша слага край на хегемонията на комунистическата партия. Горбачов не се  намесва. През есента комунистическите режими в Източна Европа един по един започват да падат, а Москва продължава да не се намесва. На 9 ноември пада и Берлинската стена, в Чехия "избухва" Нежната революция, Румъния екзекутира своя лидер-сталинист Николае Чаушеску. Социалистическият блок вече не съществува.

- През 1990 г. съветските републики заявяват волята си да бъдат самостоятелни. През юни най-голямата от тях - Русия - провъзгласява суверенитета си под влияние на Елцин. През март 1990 г. Литва обявява независимост. През януари 1991 г. съветските войски нахлуват в страната, но в крайна сметка се изтеглят. Москва губи.

Горбачов договаря нов договор за спасяване на СССР, но на 19 август консервативните комунисти организират пуч. Държавният преврат търпи провал. През август и септември девет съветски републики обявяват независимост, на 8 декември лидерите на Русия, Украйна и Беларус подписват споразумението, с което СССР престава да съществува, а на 25 декември Горбачов подава оставка.

С разпадането на Съветския съюз възниква нова организация - Общността на независимите държави (ОНД). В нея на равноправни начала членуват 11 бивши съветски републики:  Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркмения, Узбекистан и Украйна. През декември 1993 г. към общността се присъединява Грузия, която обаче на 18 август 2009 г. напуска официално организацията. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


5 Hristo Ganchev 08.12.2011 | 14:08
Поздравявам всички колеги русофили, които радеят за онова време и всички патриоти, които са готови да направят всичко за родината си с безсмъртната песен на велики Юрий Гуляев - "Песня О Тревожной Молодости". http://www.vbox7.com/play:0e446e13
4 Илиян Илиев 08.12.2011 | 11:10
''С това безвъзвратно приключва също Студената война и си отива двуполюсният свят, а САЩ се превръща в единствената глобална суперсила.'' И сега 20 години по-късно този световен ред отново е променен и САЩ не са световния доминант както е бил провъзгласен тогава! В момента има далеч по-мощни икономики като китайската, бразилската...
3 Станимира Георгиева 08.12.2011 | 10:26
За съжаление на тази прекрасна дата, 8 декември, освен, че честваме празника на студентите и въобще на просветата и културата, трябва да отбележим и няколко по-негативни събития. Джон Ленън също е починал днес, преди около 30 години и най-вече се разпада бившия СССР или поне така изглежда. Факт е, че Русия не е никак демократична, начело с поредния си диктатор, който ту идва ту си отива на власт - Путин. Но сега след тези подкупни и насилствени избори, дано хората наиситна въстанат и малко да се осъзнаят.
2 Криси Митева 08.12.2011 | 10:26
Честито! Радвам се, че съм се родила точно когато този ужас е започвал да свършва! Радвам се, че на нашето поколение му е лепнато определението - "поколението на прехода", независимо какъв и колко е голям този преход, все пак е преход. Защото единственото сигурно нещо към развитие напред, е именно промяната!
1 Ани Г. 08.12.2011 | 10:22
"Бившият агент от КГБ върна съветския химн, строи медиите и политическите среди в две редици и засили влиянието на Русия, за да консолидира около нея някогашните й сателити - всичко това с риск да бъде обвинен, че иска да възроди Съветския съюз, чието рухване през 2005 г. той нарече "Най-голямата геополитическа катастрофа на XX век". Аз имам чувството, че той е по-жесток и ненормален от бившите комунистически лидери на Русия. Убива тихомълком бивши държавни агенти, осмелили се да проговорят сещу режима, журналисти, осмелили се да пишат срещу режима и цивилни хора, осмелили се да живеят и говорят срещу режима! Това определено не е демокрация.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.