Politico: Иранската задна врата, през която Русия ще заобиколи петролното ембарго

Посещението на руския прзидент в Иран през юли беше първото му посещение в страна извън бившия Съветски съюз от избухването на войната

по статията работи: iNews | 24.08.2022 | 15:59
Politico: Иранската задна врата, през която Русия ще заобиколи петролното ембарго
стоп кадър

Русия планира да използва Иран като задна вратичка, за да заобиколи наложените от международната общност санкции срещу войната в Украйна, ако ядреното споразумение на Техеран със световните сили влезе отново в сила, твърдят западни дипломати.

Москва изпрати екипи от търговски и финансови служители, както и ръководители от "Газпром" и други компании в иранската столица през юни след срещата на руския президент Владимир Путин с иранското ръководство, за да положат основите за по-тясно сътрудничество между двете страни. През последните седмици Иран също изпрати две официални делегации в Москва, фокусирани върху енергетиката и финансите. Сред присъстващите висши служители бяха шефът на иранската централна банка Али Салех Абади, заместник-министърът на икономиката Али Фекри и ръководителят на комисията по икономика на иранския законодател Мохамад Реза Пур Ебрахими. 

Иранците са прекарали няколко дни в срещи със своите колеги и ръководители от частния сектор, според дипломатите.

Иран е привлекателен основно защото осигурява резервен маршрут за продажба на санкциониран руски суров петрол - основният източник на твърда валута за Кремъл. Износът е изправен пред почти пълно ембарго от ЕС от декември. Ако обаче бъде сключено международно ядрено споразумение с Иран, това би осигурило идеално навременен план Б за Путин. 

Съгласно това, което търговците наричат ​​"суап" споразумение, Иран може да внася руски суров петрол на северното си каспийско крайбрежие и след това да продава еквивалентни количества суров петрол от името на Русия в ирански танкери, тръгващи от Персийския залив. Иран ще рафинира руския петрол, за да задоволи собственото си ненаситно вътрешно търсене, докато благодарение на ядрения пакт иранският петрол, изнасян от юг, ще бъде освободен от санкции.

Освен това Иран евентуално може да използва своя флот от танкери, след като бъде освободен от санкциите, за да вземе руски петрол в пристанища извън Каспийско море.

Всичко зависи от това дали атомната сделка, според която Иран ще ограничи ядрените си дейности в замяна на облекчаване на санкциите, ще бъде подновена. Много дипломати, участващи в преговорите, казват, че сделката е близо, въпреки че нито САЩ, нито Иран са приели последното предложение на ЕС. Сред най-гласните поддръжници на предложението е Михаил Улянов, руският посланик в базираните във Виена международни организации, включително Международната агенция за атомна енергия на ООН.

Посещението на Путин в Иран през юли беше първото му посещение в страна извън бившия Съветски съюз от избухването на войната. То даде сигнал за значението, което се придава на Техеран. Като жест на добра воля Иран и Русия използваха случая да обявят меморандум за разбирателство за съвместни проекти на стойност 40 милиарда долара, по-специално насочени към разработването на газови запаси в Персийския залив и производството на висококачествен втечнен природен газ.


Али Акбар Велаяти, външнополитически съветник на върховния лидер аятолах Али Хаменей, не остави никакво съмнение, че суаповете са високо в списъка с приоритети.


Суап стратегията се е радвала на различна степен на успех в миналото. Суаповете трябваше да бъдат спрени преди повече от десетилетие, когато Иран се оплака, че губи пари от споразумението и че Русия доставя нестандартен суров петрол. Този път Иран също ще трябва да намери начин да преодолее всички усложнения, свързани с продажбата на суров петрол от Русия с голяма отстъпка на световните пазари поради санкциите.


В допълнение към привлекателността на енергийното сътрудничество, няколко дипломати отбелязаха, че Москва също така разглежда широко Централна Азия, Иран и Турция, за да намери вратички около ограниченията върху вноса на стоки. Санкциите драматично ограничават способността на Русия да възстанови разбитата си военна техника, докато Москва се бори да намери жизненоважни вносни продукти, вариращи от микрочипове до компоненти за превозни средства, така че се нуждае от нови линии за доставки.


Русия е наясно, че Иран има дълъг опит в намирането на подобни алтернативи. 


Въпреки че годините на санкции затрудняват икономиката на Иран, страната се оказа доста умела в намирането на начини за подкопаване на контрола, основно като се обръща към Китай и други азиатски партньори. И Русия няма търпение да използва този опит и се обзалага, че Иран няма да има много последствия от сътрудничеството си с Москва, тъй като западните столици ще се стараят да не застрашат току-що възстановеното ядрено споразумение.


Това може да е една от причините, поради които САЩ се забавиха с коментарите, още по-малко с приемането на последното компромисно предложение на ЕС. Вашингтон предупреждава Китай да не въоръжава Русия, докато води война срещу Украйна. Но Иран вече се готви да достави въоръжени дронове на Русия. Ако Вашингтон се съгласи да съживи ядрената сделка, това би рискувало да отвори вратата за неограничен поток от оръжия от Иран към Русия.


Иран и Русия традиционно са изключително предпазливи един към друг и си сътрудничат там, където интересите им съвпадат, но само до известна степен.


Въпреки че Русия изигра решаваща роля в подпомагането на Иран да построи атомна електроцентрала в южния град Бушер, последните отношения по въпроса за атомната енергия бяха изпитателни. Руският посланик в Иран Леван Джагарян даде остро интервю за иранския вестник Shargh, в което обвини иранските власти, че не са платили стотици милиони евро дългове, свързани с атомната програма.


Сирия е друга зона на напрегнато взаимодействие. И двете страни помогнаха за поддържането на режима на Башар ал-Асад, но Русия също позволи на Израел да преследва подкрепяните от Иран сили в страната, които смята за заплаха.


Нежеланието на Русия да приеме изцяло Техеран също се корени в желанието й да подобри връзките си с държавите от Персийския залив като Саудитска Арабия - другите заклети врагове на Иран в региона.


С нахлуването в Украйна обаче тази стратегическа логика излетя през прозореца. 


Изолирана както никога досега от Запада, Русия отчаяно иска да намери начини да компенсира загубената си търговия с Европа, далеч най-важният й търговски партньор.


Въпреки че Русия все повече се обръща към Китай и Индия - двама дългогодишни партньори, за да запълни тази празнина, Кремъл също се притеснява да бъде доминиран от двойката, като и двете са значително по-големи. Иран, подобно на Турция, която Русия също ухажва през последните месеци, е по-лесен за управление от Москва.


Друга причина Иран да е привлекателен за Путин: той се нуждае от Русия. 


По-рано този месец руската космическа агенция например изстреля ирански шпионски сателит в орбита.


В дискусиите си с иранците руските официални лица също сигнализираха, че възнамеряват да модернизират железопътната и пътната инфраструктура до каспийския пристанищен град Астрахан, за да улеснят търговията между двете страни. Иранска компания държи контролния пакет акции в главното пристанище на руския регион Солянка.


Тази седмица Русия, Иран и Азербайджан също подписаха "меморандум за опростяване на транзитния транспорт", за да облекчат търговията в региона, съобщи руската ТАСС.


Друга област на сътрудничество са финансите. По време на срещата на Путин с върховния лидер на Иран Хаменей през юли двамата мъже обсъдиха начини за прекратяване на влиянието на долара върху световната търговия. Банките на двете страни са забранени от SWIFT, доминирана от САЩ система, използвана за улесняване на международната търговия, и техните икономики са изправени пред изключителни трудности при извършването на трансгранични транзакции.


Въпреки че прекратяването на господството на долара досега беше до голяма степен донкихотовско усилие, Иран е нетърпелив да помогне на Русия да намери начини да ускори "дедоларизацията".

 

Превод и редакция: Джесика Вълчева/ФрогНюз


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.64
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.