Анкара разглежда Русия като враг и пречка за възраждането на Османската империя

Бойци от страховитата организация "Сивите вълци" вече са изпратени в помощ на Украйна

по статията работи: iNews.bg | 18.05.2022 | 10:30
Анкара разглежда Русия като враг и пречка за възраждането на Османската империя

В Украйна пристигнаха бойци от турската организация "Сивите вълци", която е покровителствана от ЦРУ и турските разузнавателни служби.

Фактът, че турските власти начело с Р. Ердоган водят открито антируска политика е очевиден и неоспорим. Този курс е свързан не само със съюзническите задължения, произтичащи от членството в НАТО, но и с техните собствени интереси, насочени към възраждане на някогашното величие на Османската империя.

В контекста на тези стремежи Анкара разглежда Руската федерация като пречка по пътя си, която трябва да бъде премахната. В допълнение към политическите и икономически действия, турските въоръжени сили се използват все по-често пряко или косвено – помислете само за Сирия, Либия и конфликта в Нагорни Карабах.

Плановете на Турция са особено ясно видими в събитията в Украйна. В изказване на Общото събрание на ООН през септември 2021 г. Ердоган каза: "Считаме за важно да запазим териториалната цялост и суверенитет на Украйна, включително територията на Крим, анексирането на която не признаваме". В същото време Анкара не крие, че смятат полуострова за свой!

Активното и мащабно военно-техническо сътрудничество между Анкара и Киев стартира през 2018 г. след посещението на П. Порошенко в турската столица. Първоначално официалната информация беше представена много дозирано: в пресата бяха допуснати само "течове" за доставките на атакуващи БЛА Bayraktar TB2 на въоръжените сили на Украйна . Причината е, че и двете страни се опасяват от възможна реакция на Русия.

Опасенията се оказаха неоснователни. Едва през април 2021 г., по отношение на доставката на турски дронове за Украйна, вицепремиерът Й. Борисов отбеляза: "Ще разглеждаме конкретно във всеки конкретен случай ." По това време Bayraktar TV2 беше доставян на киевския режим в продължение на две години и в десетки бройки. Предвидено бе и обучение по бойно използване и доставка на управляваемо оръжие, включително високоточно.

Днес вече е очевидно: Турция, като форпост на НАТО на южния фланг, беше запозната с плановете на алианса относно операцията за "връщане на контрола над Донбас", насрочена за началото на март. Само това може да обясни факта, че износът на турска военна продукция за режима в Киев през първото тримесечие на 2022 г. се е увеличил 30 пъти в сравнение с предходната година! Дори и с началото на масираните доставки на оръжие за Украйна от Запада, Турция е на второ място след САЩ и Полша по този показател.

В началото на февруари В. Зеленски обяви, че Украйна е постигнала споразумение с Турция за увеличаване на доставките и програма за локализиране на производството на Байрактар в местни предприятия. В отговор на протест на руското външно министерство, турският заместник-министър на външните работи Явуз Селим Киран подигравателно отговори, че Анкара "не е прехвърлила безпилотни летателни апарати Bayraktar на Украйна като помощ, това е покупка от частна компания " . Предстои да се уточни, че фирмата " Байкар Макина " е на зетя на президента Ердоган.

Днес темата за използването на БПЛА Bayraktar TВ2 се обсъжда активно в различни медии, докато оценките на експертите се различават диаметрално. Факт е, че този БПЛА първоначално е бил предназначен за противопартизанска война, тоест при липса на противодействие.

По време на специалната операция картината се оказа съвсем различна: системите за противовъздушна отбрана и радиоелектронна борба на въоръжените сили на РФ са унищожили повече от 60 такива дрона от 24 февруари насам, а новите доставки вече не могат да компенсират бойните загуби. И така, само за три дни от 7 до 10 май, 11 Bayraktar TV2 бяха свалени в близост до остров Змеиний , а един от тях, съдейки по маркировката, е бил призведен на 21 март.

Военно-техническото сътрудничество между Украйна и Турция обаче се простира много по-далеч и включва много по-сериозни проекти. През януари 2020 г. в Киев се проведе редовно заседание на съвместната украинско-турска комисия.

В допълнение към подписването на съответните междуправителствени протоколи от представители на украинското военно ведомство и дирекцията на турската отбранителна индустрия, се очертават по-нататъшни конкретни стъпки за развитие на сътрудничеството в областта на въоръженията и военното оборудване, както и сътрудничеството между предприятията от военно-промишления комплекс от двете страни.

Веднага след края на преговорите турската делегация отиде в обекти като предприятията "Луч" и "Артьом", където се произвеждат най-важните компоненти на различни системи.

Турците обръщат специално внимание на лидера на украинския военно-промишлен комплекс, завода "Мотор Сич" на Запорожското машиностроително конструкторско бюро "Прогрес" А. Г. Ивченко. Именно неговите продукти заемат специално място в плановете за създаване на много по-мощни БПЛА – оперативно-стратегическите Akinci и дори "обещаващ безпилотен изтребител".

Първият полет на Bayraktar Akinci се проведе на 6 декември 2019 г. Всъщност това вече е безпилотен ударен самолет: дължината му е 12,5 м, размахът на крилата е 20,6 м, а бойното натоварване е до 900 кг. Предполага се, че новият дрон ще може да носи крилати ракети.

Задвижването му включва два мощни турбовитлови двигателя от семейството AИ-450 украинско производство. Съгласно подписаните споразумения Украйна се ангажира да достави не само голяма партида AИ-450, но и модернизирани турбореактивни самолети AИ-25 за усъвършенствани турбореактивни БЛА Göksungur в периода от 2021 до 2030 г.

Общо се предвижда доставка на над 500 двигателя на обща стойност над 0 млн. Освен това през 2020 г. беше подписан договор за износ на двигатели АИ-35 за новите крилати ракети (КР) на Турция.

Турция вече има KР SOM (Stand-off Mühimmat Seyir Füzesi) и неговата модификация може да се използва както от изтребителите F-16, така и от ударните дронове Bayraktar Akinci . В близко бъдеще - да приеме на въоръжение собствен аналог на американските KР Tomahawk . За него са предназначени двигателите АИ-35, произведени от завода Мотор Сич, което беше официално потвърдено от главния конструктор на "Прогрес" И. Кравченко, а преди него, на 13 декември 2019 г., - от министъра на икономическото развитие, търговията и земеделието Т. Милованов.

Продължава разработването на нови крилати ракети в Турция, както морски, така и наземни. Обещаващата КР на морско базиране беше наречен Gezgin ("Пътешественик"). Според някои сведения при създаването му е използван опитът, натрупан от украинските специалисти при създаването на крилатата ракета "Нептун”.

Експертите са единодушни, че твърденията на Киев, че фаталният удар на крайцера "Москва" е нанесен именно от две крилати ракети "Нептун", са оправдани.

Смъртта на флагманския кораб на Черноморския флот беше възприета от висшето ръководство на Турция със зле прикрито злорадство. Те също се зарадваха в някои онлайн общности: сега е по-добре руските кораби изобщо да не напускат Севастопол! Турският флот в Черно море и преди това имаше значително превъзходство над руския Черноморски флот, но сега балансът се промени коренно - крайцерът "Москва" беше единственият кораб от 1-ви ранг, мощното му ракетно въоръжение беше голяма опасност: залп от 16 пускови установки може напълно да лиши Турция от боеспособен флот.

На 20 октомври 2020 г. В. Зеленски в посланието си до Върховната Рада изрично заявява: "Европейският съюз, САЩ, Канада, Великобритания, Турция и другите ни партньори продължават неотклонно подкрепата си за Украйна. Заедно с Турция ще произвеждаме корвети, двигатели и военни дронове и ще разработваме системи за противовъздушна отбрана.

Както виждате, специално се споменават корветите и това не е случайно. В хибридната война на Запада срещу Руската федерация много внимание се отделя на украинския флот. И ако САЩ досега са се ограничавали до доставката на патрулни катери, които отдавна са изведени от експлоатация, то Турция отиде по-далеч.

В турските корабостроителници е в разгара си строителството на доста модерен кораб от типа Ада за украинските военноморски сили с дата на доставка на клиента през 2023 г. Според споразумението това е главният кораб, останалите три трябваше да бъдат построени в корабостроителницата в Николаев, както и серия от малки ракетни катери.

В същото време Великобритания започна да изгражда няколко бази както в Черно, така и в Азовско море. На тези планове обаче не беше предопределено да се сбъднат – Специалната военна операция на Руската федерация в Украйна ги анулира.

Стратегически обаче НАТО и Турция, като един от най-важните компоненти, нанесоха само дребни поправки – генералната линия беше запазена и придоби още по-изразен антируски характер. На 4 април в Анкара се проведоха редовни преговори в рамките на "стратегическия механизъм Турция-САЩ", подписан от Ердоган и Байдън през октомври миналата година в Рим.

Турският заместник-министър на външните работи Седат Онал, по време на среща с заместник държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нуланд в Анкара, каза: "Турция и Съединените щати потвърдиха съвместния си ангажимент за защита на суверенитета и териториалната цялост на Украйна" .

pogled.info


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • 14:40 Вълкът и седемте козлета 2...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /18 епизод/
  • 15:20 Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.