Броят на заразените с коронавирус продължава да расте по цял свят

Египет пък от утре затваря училищата и университетите за две седмици заради коронавируса

по статията работи: iNews.bg | 14.03.2020 | 18:30
Броят на заразените с коронавирус продължава да расте по цял свят
стоп кадър, YouTube
Повече за:

Броят на заразените с новия коронавирус Covid-19 продължава да расте по целия свят.

Броят на потвърдените случаи на новия коронавирус в Русия се е увеличил от 45 до 59  през последното денонощие, съобщиха днес от националния оперативен щаб за борба с инфекцията. Всички нови заразени са били в страни от Европейския съюз през последните две седмици. Девет от случаите са регистрирани в столицата Москва, два в Кемеровска област и по един в Санкт Петербург, Кемеровска и Калининградска област. В Русия до момента няма починали от вируса.

Нови 10 смъртни случая от коронавируса са били регистрирани във Великобритания.  С това общият брой на починалите в страната се удвои за едно денонощие до 21. Главният лекар на Англия Крис Уити съобщи, че починалите са от рисковите групи - възрастни хора или такива със съпътстваващи заболявания. Преминат е и символичният праг от 1000 заразени. По данни от днес 1140 човека във Великобритания са дали положителна проба за вируса при 798 към вчерашна дата. Високопоставен представител на здравните власти коментира, че реалният брой на заразените е между 5000 и 10 000. Британското правителство, критикувано заради бавната си реакция на кризата, се готви да преразгледа своя подход. Според местни медии още през уикенда ще бъдат забранени масовите събирания, а другата седмица се очаква парламентът да приеме законодателство за извънредни мерки. Близкият до управляващата консервативна партия в. "Дейли телеграф" пише, че големи спортни и музикални събития през следващите месеци, като музикалния фестивал в Гластънбъри и тенис турнира от Големия шлем "Уимбълдън" през юни може да бъдат отменени.

Нидерландия  обяви нови 155 случая на заразени с коронавирус в сравнение с предишния ден и общият им брой достигна 959, съобщиха националните здравни власти. От началото на епидемията с новия коронавирус в починалите от COVID-19 са 10.

Египет  пък от утре затваря училищата и университетите за две седмици заради коронавируса.

В Армения са регистрирани 15 случая на коронавируса.  Никол Пашинян и съпругата му са се изолирали доброволно в превантивна карантина след посещение на премиерската съпруга в Бразилия миналата седмица. Днес Пашинян съобщи, че той и съпругата му Анна Хакобян се чувстват добре и не показват симптоми на коронавирус, но като предпазна мярка са решили да останат в изолация в резиденцията си край Ереван, докато изчакат резултатите от изследванията си. В столицата Бразилия Хакобян се срещнала със съпругата на бразилския президент Жаир Болсонаро. Човек от обкръжението на Болсонаро се е заразил с коронавируса, но бразилският президент заяви, че при него изследванията са показали, че той не е вироносител.

В Бразилия броят им според здравното министерство е 77.

Испанското правителство се очаква да обяви тази вечер извънредно положение от понеделник за 15 дни
, за да се справи с коронавируса, предаде Ройтерс. Агенцията посочва, че разполага с проект на указа на испанското правителство. Очаква се то да се разпореди на 47-те милиона испанци да си останат у дома за периода на извънредното положение и да излизат само, за да си купят храна, медикаменти и да посетят болница или при други извънредни случаи, се посочва в проектоуказа. Ограничава се силно целият обществен транспорт. Авиокомпаниите, влаковете и корабите ще получат инструкции да намалят услугите си най-малко наполовина. В проектоуказа обаче не се предвижда затваряне на държавните граници. Работодателите ще бъдат задължени да позволят на служителите си да работят дистанционно, а разглеждането на съдебните дела временно ще бъде спряно. Испанското вътрешно министерство ще контролира всички полицейски сили, включително местните и регионалните по време на 15-те дни на извънредно положение в страната. Министерствата на здравеопазването и на транспорта също ще имат пълномощия в национален мащаб. Очаква се блокирането на движението на хора да влезе в сила в 8:00 часа местно време в понеделник, а другите мерки - щом указът влезе в сила, след като бъде публикуван в "Държавен вестник".

Списъкът със страни в Африка, засегнати от коронавируса, продължава да се разширява. За първи случаи съобщиха Намибия, Руанда и Есватини.

В Есватини, бившата Свазиленд, здравният министър заяви, че заразеният е 33-годишен , който неотдавна се е завърнал от делово пътуване до САЩ.В Намибия здравният министър  на пресконференция, че испанска двойка е дала положителни проби.

В Руанда първият случай е индийски гражданин от Мумбай , каза здравният министър Даниел Нгамидже. В Африка към днешна дата има потвърдени случаи на коронавируса най-малко в 21 страни. Експерти предупреждават, че в много от африканските страни системите на здравеопазване са слаби, което означава, че здравните заведения може лесно да бъдат претоварени при увеличение на инфекциите. Според Икономическата комисия за Африка (ИКА) при криза икономиките на редица страни на континента може да бъдат засегнати тежко.

"Африка може да загуби половината си брутен вътрешен продукт, тъй като растежът може да спадне от 3,2 на около 2 процента поради редица причини, включително заради нарушенията в глобалните вериги на доставките", каза икономистът Вера Сонгве на среща на ИКА в Етиопия.
 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Да бъдеш Майстора документален филм...
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.