В класацията на „Фрийдъм Хаус“: България се нарежда сред „свободните държави“

Страната ни събира 78 от възможни 100 точки, но леко отстъпва спрямо миналата година

по статията работи: iNews.bg | 03.03.2021 | 17:22
В класацията на „Фрийдъм Хаус“: България се нарежда сред „свободните държави“
pixabay.com

България е една от "свободните държави" в класацията на "Фрийдъм Хаус"



В класацията на "Фрийдъм Хаус": България се нарежда сред "свободните държави"

Страната ни събира 78 от възможни 100 точки, но леко отстъпва спрямо миналата година



България се нарежда в категорията "свободни държави", според новия годишен доклад на "Фрийдъм Хаус”, предаде БГНЕС. Тя е събрала 78 точки от 100 възможни по отношение на достъпа на хората до политически права и граждански свободи.

Това е леко отстъпление в сравнение с миналата година, когато има 80 от 100 възможни точки.
По отношение на политическите права страната ни има 33 точки ( в сравнение с 40 миналата година), а в областта на обществените свободи – 45 (в сравнение с предишните 60) точки.
"България продължава да се бори с политическата корупция и организираната престъпност. Докато медийният сектор остава плуралистичен, концентрацията на собственост е нарастващ проблем. Журналистите срещат заплахи или насилие по време на работата си”, се казва в резюме за страната ни. "Етническите малцинства, особено ромите, са изправени пред дискриминация. Въпреки недостига на финансиране и други пречки, групите на гражданското общество бяха активни и влиятелни”, се посочва още там.
Демокрацията демонстрира своята приспособимост при уникалните ограничения в света, засегнат от COVID-19, сочи докладът. В това отношение България е дадена като пример измежду страни като Индия до Бразилия, в които хората са продължили да изразяват недоволство по теми, вариращи от корупцията и системното неравенство до неправилно справяне със здравната криза, давайки на своите лидери да разберат, че желанието за демократично управление няма да бъде лесно потушено.
"Фрийдъм Хаус” оценява демокрацията и свободата в 210 страни и територии в своя годишен доклад "Freedom in the World".
Свободата в света се оценява всяка година от екип от вътрешни и външни анализатори и експертни съветници от академични, мозъчните тръстове и общностите за правата на човека. Докладът за 2021 г. включва над 125 анализатори и близо 40 съветници. Анализаторите оценяват държавите и териториите въз основа на условията и събитията в техните граници през периода на наблюдение.
Сред останалите страни на Балканите като "частично свободна" е определена Албания с 66 (в сравнение с 67 за предишната година) точки, като там има сериозно отстъпление по отношение на политическите права – 27 от 40 миналогодишни точки и гражданските свободи – 39 в сравнение с 60 за миналата година; Гърция – категоризирана като "свободна" с 87 точки, с 37 по отношение на политическите права и 50 за обществените свободи, като разликата от миналогодишните резултати не е голяма; Северна Македония – "частично свободна" с 66 точки, но с по-добри показатели спрямо миналогодишните 63 точки, като там отстъплението от политическите права е от 40 на 27 точки и на обществените свободи от 60 на 39 точки; Румъния е с 83 точки, също като миналогодишните, а в останалите две категории е съответно с 35 и 48 точки (с малка промяна от миналогодишните); Сърбия е "частично свободна" с 64 точки – отстъпление от 66, а в другите две категории – съответно 22 (от 40 предишни) и 42 (от 60).
Най-лошо е състоянието на демокрацията в Турция, според доклада на "Фрийдъм Хаус". Тя е категоризирана като "несвободна" само с 32 точки и без никаква промяна от миналогодишната оценка. Политическите права и обществените свободи в тази страна са оценени като много ниски – и двете с 16 точки (в сравнение с 40 за първата в миналия доклад и 60 за втората категория).
Вследствие на смъртоносната пандемия, икономическа и физическа несигурност и насилствени конфликти по света през 2020 г., са сред водещите заключения на експертите от "Фрийдъм Хаус". Защитниците на демокрацията са претърпели тежки нови загуби в борбата си срещу авторитарните врагове си, измествайки международния баланс в полза на тиранията. Действащите лидери все по-често са използвали сила, за да смажат опонентите си, понякога с цената на общественото здраве, докато обезпокоените активисти – без ефективна международна подкрепа – са изправени пред тежки присъди за затвор, изтезания или убийства в много от случаите.
Тези обезнадеждаващи удари отбелязват 15-та поредна година на упадък на глобалната свобода.
COVID-19 е факторът, изострил глобалния спад на свободата. Избухването му е разкрило слабости във всички стълбове на демокрацията – от избори и върховенство на закона до крайно непропорционални ограничения на свободите на събрания и движение. Промените, породени от пандемията, са оставили много общества – с различни режими, нива на доходи и демографски данни – в по-лошо политическо състояние; с по-изразени расови и етнически неравенства и неравенства между половете; и уязвими за дългосрочни ефекти.
И все пак, заключава докладът, въпреки че демокрацията днес е в беда, тя не е победена. Нейната трайна популярност в един по-враждебен свят и постоянството й след опустошителната година са сигнали за устойчивост, които предвещават добро бъдеще за свободата. 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • 14:40 Вълкът и седемте козлета 2...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /18 епизод/
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.