Жената камикадзе от Сен Дени издала неволно къде се крият терористите

Хасна Етбулахсен е първа братовчедка на предполагаемия координатор на атентатите в Париж

по статията работи: Беатрис Николoва | 19.11.2015 | 14:00
Жената камикадзе от Сен Дени издала неволно къде се крият терористите

Първата жена камикадзе в историята на Европа - френска гражданка, 26-годишната Хасна Етбулахсен е първа братовчедка на Абделхамид Абауд, предполагаем координатор на атентатите в Париж. Това пише белгийското издание DH (Derniere Heure – Последен час).

Изданието е потърсило историята й и отбелязва, че в социалните мрежи Хасна е  е правила впечатление на жена, обсебена от джихада (ислямистката "свещена война”). През юни тя е публикувала снимка с приложен коментар (на френски): "Скоро ще отида в Сирия, иншалах, скоро тръгвам за Турция”.

Хасна Етбулахсен така и не е отишла там. Затова пък предложила услугите си за извършване на атентати във Франция.

Джихадистката не е крила възхищението си от Хаят Бумедиен, вдовица на Амеди Кулибали, автор на терористичното нападение в "Хипер Кашер". (Това е името на магазин за еврейски храни в източен район на Париж. Кулибали взе там заложници на 9 януари т.г., два дни след като неговите приятели братята Куачи окървавиха редакцията на сатиричното издание "Шарли Ебдо”. Четирима души загинаха в магазина, както и самият терорист, застрелян от полицията. Мнозина бяха ранени.)

За живота на Хасна Етбулахсен не се знае много. В социалните мрежи, тя уточнявала, че е следвала в университета "Пол Верлен" (в Мец, Източна Франция). Изглежда напоследък е управлявала фирма в ликвидация в областта на недвижимите имоти.

Полицията е наблюдавала младата жена покрай покрай трафик на наркотици. Освен това е била е подслушвана, тъй като са допускали, че е възможно да укрива Абделхамид Абауд (предполагаемият координатор на атентатите в Париж и неин пръв братовчед).

По този начин, именно тя неволно е улеснила следователите да локализират тайната квартира на групата, разбита в сряда в Сен Дени. Там терористите планирали да извършат нови атентати на френска земя. Според свидетел Хасна е умряла мигновено от взрива на своя експлозивен елек, докато снайперисти стреляли към нея.

При радикалните ислямисти често се наблюдава терористични клетки, в които заедно действат кръвни роднини.

Братята Куачи, които окървавиха редакцията на сатиричното издание "Шарли Ебдо” са само един пример. При последните атентати във Франция отново наблюдаваме близка роднинска връзка на извършители.

Сред нападателите в Париж са били самоубийственият атентатор Ибрахим Абдеслам, който се взриви пред ресторант "Контоар Волтер", и Салах Абдеслам, който се укрива.

Трети брат на име Мохамед беше арестуван в Брюксел в понеделник и прекара няколко часа в ареста, преди да бъде освободен, без да му бъдат повдигнати обвинения. След като беше освободен, той направи изказване, в което отрече да е свързан по какъвто и да е начин с действията на брат си: "Бях обвинен, че съм извършил терористичен акт, но аз по никакъв начин не съм свързан с операцията в Париж".

"Родителите ми са напълно потресени от трагедията. Моите двама братя са нормални и никога не съм забелязвал нещо странно", заяви той. Абделхамид Абауд, който е заподозрян като главен организатор на нападенията, вербувал собствения си 13-годишен син, който пътувал за Сирия и после бил видян на видеозапис, показващ го в пикап, който влачи телата на войници от сирийската армия. А всичко това е част от един, макар и сложен план.

Братята Царнаеви, които взривиха бомби на Бостънския маратон през 2013 г. Братът на Мохамед Мера, който уби седем човека в Югозападна Франция през 2012 г., продължава да е в затвора, въпреки че ролята му в убийствата и радикализирането на извършителя не е напълно ясна.

Визията за "семеен джихад" може да бъде потресаваща, но не бива да буди изненада. Преди десет години служители на американското военно разузнаване в Ирак установиха, че когато някой близък член на семейството вече е въвлечен, това е най-силният фактор, чрез който може да се определи дали даден човек може да се включи във войнствена екстремистка дейност - ислямска или друга.

Това може да е брат или баща. Британският рапър аматьор Абдел-Маджид Абдел Бари, присъединил се към ИД, е син на египетския боец Адел Абдел Бари, дошъл във Великобритания през 1991 г. и по-късно признат за виновен в Ню Йорк за ролята си в нападението на Ал-Каида срещу американски посолства в Източна Африка през 1998 г. Във Великобритания напоследък освен братя и сестри се задържат и родители на джихадисти, а някои са обвинявани в свързани със Сирия престъпления.

Изследване на непартийния изследователски институт "Ню Америка" в САЩ показа, че при повече от една четвърт от западните бойци имат семейна връзка с джихад - било по линия на роднини, които също се бият в Сирия и Ирак, на брак или на някаква връзка с други джихадисти или терористични нападения.

Изследването установи още, че три пети от западните бойци, при които има семейни връзки с джихад, имат роднина, който също е заминал за Сирия. Друго проучване - на щатския университет в Пенсилвания - изследва контактите на 120 предполагаеми терористи "вълци единаци", израснали във всякаква идеологическа и верска среда, и откри, че макар те да са извършили нападенията сами, в значително мнозинство от случаите други хора са знаели за тяхната обвързаност с конкретна екстремистка идеология. При поразителните 64 % от случаите хора от семейството и приятели са знаели за намерението на съответния човек да участва в свързана с тероризъм дейност, защото престъпникът е споделил с тях.

Всичко това предлага възможност да се вникне в естеството на вербуването и радикализирането. И двете неща са смятани за процеси, включващи някой, който преди това е бил "нормален", бил му е "промит мозъкът" от някакво външно влияние, което го е превърнало в човек, който се държи ненормално. Според друго обяснение за това как хората са привличани към войнствена екстремистка дейност е виновна пропагандата по интернет.

Това обаче е в противоречие с фактите. Тероризмът като всяка дейност е до голяма степен социален, само последиците му са необичайни. Хората започват да се интересуват от идеи, идеологии и дейности, дори такива, които са ужасяващо разрушителни, защото от тях се интересуват други хора. "Вербуването по същество се извършва от равни на теб хора. Това, което наистина е от значение, е родството и приятелството, а не толкова религията или мястото, или нещо друго. Става дума за силно групово явление", каза белгийският специалистд-р Рик Колсет, който изучава местни войнстващи екстремистки мрежи в страната.

Психологическите и социалните бариери за участие в насилие със сигурност са по-големи, отколкото при други, не толкова престъпни дейности, но механизмът на процеса на привличане на хора към тях е същият.

Междувременно в интернет се появиха кадри от начало на стрелбата в кафенето в Париж, с което започна и серията от атаки във френската столица. Смъртоносните атаки убиха над 130 души, а стотици все още са в болница в тежко състояние.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.