Испания ще ваксинира само с една доза хора под 55 години, прекарали COVID-19

Над 50% от жителите на Израел са с първа доза, 35% - с две дози от ваксината

по статията работи: iNews.bg | 27.02.2021 | 09:30
Испания ще ваксинира само с една доза хора под 55 години, прекарали COVID-19
коронавирус
Повече за:

Испания ще поставя само по една доза ваксина на хора под 55-годишна възраст, които вече са били заразени с COVID-19, обяви вчера министерството на здравеопазването, в най-ново актуализиране на националната стратегия за ваксиниране, предаде Ройтерс.

Продължителността на защитния имунитет срещу вируса след заразяване е неизвестна, но проучвания показват, че прилагането на единична доза на такива хора засилва защитния имунитет, се казва в националната стратегия.

Франция обяви подобна политика по-рано този месец, а италиански политици обсъждат дали да вървят по същия път. Испанските власти вече посъветваха хората, които вече са били заразени и нямат големи усложнения, да изчакат 6 месеца след като са били диагностицирани, преди да се ваксинират.

До четвъртък около 2,2 милиона души от приоритетни групи като обитатели на домове за стари хора и техният персонал, лица над 80 години и медици на първа линия са получили доза ваксина.

Около 1,2 милиона от тях са получили и втора доза.

Едва 2 процента от испанците, на които е било предложено да се ваксинират, са отказали, включително хората, отказали по медицински причини. След интензивна трета вълна на заразата, вчера новозаразените за период от 2 седмици спаднаха до 194 на 100 000 души, при близо 900 в края на януари. Вчера новозаразените се увеличиха с 8 314 до общо 3,19 милиона, а починалите нараснаха с 329 до 69 142 от началото на пандемията.

Повече от половината от населението на Израел е получило най-малко една доза ваксина срещу коронавируса, съобщи вчера израелското министерство на здравеопазването, цитирано от Франс прес.

На 19 декември държавата Израел започна мащабна кампания за ваксиниране, във връзка със споразумение с лаборатория "Пфайзер", която бързо доставя в страната ваксини, в замяна на биомедицински данни за ефекта от нея. Вчера министерството на здравеопазването съобщи, че 4,65 милиона от жителите в държавата с население от 9,29 милиона са получили първа доза ваксина.

Първата доза на препарата на "Пфайзер/БиоНТех" става на 85 на сто ефикасна два до четири седмици след инжектирането. Това обяви миналата седмица израелската болница "Шеба" в проучване, публикувано в научното сп. "Лансет".

Ваксината на "Пфайзер" е ефективна срещу 94 процента от симптоматични случаи на КОВИД-19, според изследване, проведено сред 1,2 милиона души в Израел и публикувано в сряда. То потвърждава данните, публикувани в страната.

Става дума за първото легализирано доказателство за ефикасността на ваксина в реалния живот, заяви за АФП Бен Райс - един от съавторите на това изследване, публикувано в "Ню Инглънд джърнъл ъв медисин".

В Израел 35 процента от населението вече е получило и втора доза ваксина, като при хората над 70 години този процент надхвърля 85, посочва здравното ведомство.

Въпреки това властите наложиха вечерен час през уикенда заради тържествата по случай еврейския религиозен празник Пурим. По традиция по случай Пурим се организират карнавални шествия и има вечерни празненства.

През тези три дни събиранията на повече от 10 души на закрито и на повече от 20 на открито са забранени.

Близо 770 000 случаи на коронавирус са регистрирани до момента в Израел, а починалите са 5700.

Докато Израел провежда една от най-масовите ваксинационни кампании в света, палестинците са получили само малко над 30 000 дози ваксини, включително 2000 от Израел, който се ангажира да осигури 5000.

В четвъртък палестинската министърка на здравеопазването Маи Каиле предупреди за много тревожната епидемологична ситуация на окупирания Западен бряг на река Йордан и за увеличаване на заразените млади хора.

Чешкото правителство одобри серия от нови ограничителни мерки, които засягат свободното придвижване на хората. Мерките влизат в сила от понеделник и  ще важат за срок от три седмици. Те включват ограничаването на движението на гражданите на хората само в кварталите, в които живеят. 

Изключения ще се правят само за ходенето на работа, посещение на лекар или в учреждение, грижа за близки, обясни вътрешният министър Ян Хамачек. Хората ще трябва да попълват специално заявление, в което ще се посочва причината за напускане на квартала и да го предоставят в случай на проверка. 

Детските градини затварят врати, а учениците в първи и втори клас минават на онлайн обучение като по-големите деца. Намалява се и броят на магазините, които ще останат отворени, семейства няма да се допускат в аптеките или на местата, където се предлагат стоки от първа необходимост. 

Задължително става носенето на маска с максимална степен на защита на обществени места. 

Парламентът на Словакия одобри поредното удължаване на извънредното положение в страната заради коронавирусната пандемия. Депутатите приеха то да продължи до 19 март. От началото на годината в Словакия действа и вечерен час.
По данни на европейската здравна агенция за последните 14 дни в страната има 526 нови заразени на 100 000 население, повече от четири пъти повече отколкото в Германия. 
По брой смъртни случаи с Covid-19 на милион жители за последните две седмици Словакия  е на първо място в Европа. 
От днес и Полша затяга мерките срещу разпространението на заразата. 

Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /29 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.4
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.