КОВИД по света: Америка бележи нови антирекорди, Англия се готви за ново затваряне

Европа затяга мерките

по статията работи: iNews.bg | 01.11.2020 | 10:30
КОВИД по света: Америка бележи нови антирекорди, Англия се готви за ново затваряне
pixabay.com
Повече за:

Наскоро САЩ съобщиха за най-големия брой случаи на COVID-19, тъй като продължаващата пандемия от коронавирус все още тормози нацията и бележи високи нива на новозаразени и починали хора.

Според CNN , САЩ съобщават за 99 321 нови случая в петък, надминавайки дневния рекорд на Индия от 97 894 случая на коронавирус за един ден на 17 септември.

Към събота следобед повече от 9 163 700 американци са тествали положително за COVID-19 и поне 230 100 са починали от вируса, според база данни на New York Times .

Д-р Джонатан Райнер, професор по медицина в университета Джордж Вашингтон, каза пред CNN, че увеличаването на случаите може директно да се превърне в увеличаване на смъртните случаи. "100 000 случая вчера след две седмици ще започнат да се превръщат в огромен брой смъртни случаи", каза той. "Така че ще видим не само случаите да продължат да ескалират, но ще видим може би 2000 смъртни случая на ден след две или три седмици."

Бившият комисар по здравеопазването в Балтимор д-р Леана Уен също предупреди, че ако американците не започнат "прилагат целенасочени мерки" като носенето на маски, спирането на бизнеса с висок риск и избягването на социални събирания, в бъдеще може да се наложи затваряне на цялата страна. "Ако не правим тези неща сега, ще претоварим здравните си системи и тогава може да се наложи нов лок доун", каза тя пред CNN.

В петък, същия ден, когато САЩ постигнаха рекордната си статистика за един ден, нова статия от изследователи от Станфордския университет установи, че предизборните митинги на президента Доналд Тръмп са довели до голям брой случаи на коронавирус в страната.

Според CNBC , след като разгледаха 18 митинга на Тръмп, проведени между 20 юни и 22 септември и анализираха последващи данни за COVID-19, изследователите установиха, че митингите са довели до над 30 000 случая. "Общностите, в които се проведоха митингите на Тръмп, платиха висока цена по отношение на новозаразени", пише водещият автор Б. Дъглас Бернхайм.

Извън САЩ няколко други страни продължават да се борят с пандемията, включително Англия, която ще влезе във втората си национална карантина през следващата седмица.

В събота британският премиер Борис Джонсън обяви, че страната ще влезе в едномесечен лок даун от 5 ноември до 2 декември.

"От четвъртък до началото на декември трябва да останете вкъщи", каза той в бюлетин за новини на BBC и в Twitter.
По време на заключването страната ще затвори всичко, освен основните магазини и образователните центрове. Към събота в Англия има близо 860 000 случая на коронавирус и поне 41 132 смъртни случая, според Times .

Франция е под карантина от петък , като президентът Еманюел Макрон нареди на хората да останат вкъщи, с изключение на основни дейности, като купуване на храна или търсене на медицинска помощ.

В отговор на втората вълна от дела в Германия канцлерът Ангела Меркел заяви на пресконференция в сряда, че от 2 ноември ресторантите и баровете ще затворят, според Washington Post . Публичните събирания също ще бъдат ограничени до максимум 10 души.

Австрия и Португалия обявяват нови ограничения
Австрия и Португалия обявиха нови ограничения в опит да ограничат разпространението на коронавирус.

В Австрия ограниченията включват комендантски час от 20:00 до 06:00. Кафенета и ресторанти ще работят само като храна за вкъщи.

Мерките на Португалия обхващат 70% от страната. Хората ще трябва да останат у дома.

Редица европейски държави наложиха нови мерки, докато континентът се бори с втора вълна.

В петък Австрия регистрира рекордни 5627 инфекции.

Ограниченията, обявени в събота, ще влязат в сила във вторник и ще продължат до края на ноември.

Фитнес залите ще бъдат затворени заедно с музеите, но магазините ще останат отворени.

Детските градини и началните училища ще останат отворени, но гимназиите и университетите ще преминат към онлайн обучение.

"Не приехме това решение с лека ръка, но е необходимо", заяви канцлерът Себастиан Курц по време на пресконференция.

Португалия също обяви нови мерки в събота, които ще важат за 121 региони от 308 в страната. Мерките обхващат както Лисабон, така и Порто.

На хората в тези райони се казва да останат вкъщи и да работят онлайн, когато е възможно. Магазините трябва да се затворят до 22:00.

Португалският министър-председател Антонио Коста заяви: "Ако нищо не бъде направено, нарастването на инфекциите неизбежно ще ни доведе до ситуация, в която нашата здравна система няма да издържи."

Мерките ще бъдат преразгледани след две седмици.

В събота Португалия регистрира 4007 случая и 39 смъртни случая. Почти 2000 души се лекуват, от които 286 са в реанимация.

Какво се случва другаде в Европа?
Голяма част от Европа се бори с нарастващи нива на инфекция, като няколко държави възстановяват националната карантина или частични блокади, за да се опитат да спрат вълната.

Словакия обяви, че тества всички на възраст над 10 години, за да се опита да спре разпространението на болестта там. Очаква се проектът за тестване на четири милиона души в страната, където инфекциите са нараснали, да продължи през следващите два уикенда .

Полша отбелязва увеличават за пети пореден ден, като пациентите с Covid-19 заемат 16 144 болнични легла - 1 305 от тях на вентилатори - според полското здравно министерство. Има 280 нови смъртни случая.

Увеличението идва, тъй като протестиращите срещу почти пълната забрана на абортите от миналата седмица продължават да се противопоставят на призивите на правителството да останат у дома поради нарастващите инфекции.

Страната вече има най-високото ниво на ограничения досега, като публичните събирания са забранени, повечето училища са затворени, а ресторантите и кафенетата предлагат само услуги за носене.

Миналата седмица полският президент Анджей Дуда, 48-годишен, направи положителен тест за вируса , но няма симптоми.

Към събота Полша има общо 340 834 случая, като 5351 смъртни случая са според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

Смъртните случаи от Covid-19 в Унгария са нараснали с 51, като общият им брой е 1,750, съобщи правителството в събота.

Унгария все още не е наложила ограничения върху масовите събития, като училищата и магазините остават отворени, а футболните мачове се състояха през цялата пандемия.

Към събота Унгария има общо 71 413 случая, според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

Гърция обяви частично блокиране, като ресторанти и други развлекателни дейности бяха затворени в големите гръцки градове от вторник. Гърция не е виждала толкова много случаи, колкото други части на Европа, но от началото на октомври се наблюдава постоянен ръст.

Белгия обяви връщане към националната карантина от понеделник, тъй като последните данни за коронавируса показват, че има най-висок процент на инфекция в Европа. Това означава, че малките магазини и фирми, предлагащи лични услуги като фризьорски салони, ще бъдат затворени до средата на декември. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.