Коя е жената, която съдът в Хага иска да арестува с Путин?

Лвова-Белова е президентският омбудсман по правата на децата и ролята ѝ бе описана преди броени дни в доклад на лабораторията за хуманитарни изследвания в Йейлския уни

по статията работи: iNews | 24.03.2023 | 19:30
Коя е жената, която съдът в Хага иска да арестува с Путин?
MK

Съдът в Хага издаде заповед за арест на президента Владимир Путин и на Мария Лвова-Белова. Коя е тази ключова фигура в системата за депортиране на украински деца в Русия?

Лвова-Белова е президентският омбудсман по правата на децата и ролята ѝ бе описана преди броени дни в доклад на лабораторията за хуманитарни изследвания в Йейлския университет в САЩ за военните престъпления на Русия в Украйна.

На среща с Путин миналия месец тя му съобщи, че е осиновила 15-годишно дете от Мариупол, а на критики за дейността си казва, че тя всъщност помага "на децата на нашата страна". На друга среща с президента в края на октомври 2021 г. Мария Лвова-Белова му описа, че има 9 деца - 5 родени от нея, 4 осиновени и 13 малки деца с увреждания под нейна опека.

От първия ден на войната детският омбудсман се зае с извеждането към Русия на украински деца - за нея било важно да ги "защити от обстрел" и "да им даде бъдеще". Към края на миналата година вече е в седем международни санкционни списъка (вкл. на ЕС, САЩ, Великобритания, Канада) за организиране на нелегално извеждане на непълнолетни от окупираната част на Украйна в Русия.

Изследователи от Йейл разказаха как хиляди украински деца се озовават в руски лагери и се подлагат на "превъзпитание", на някои е отказано да се приберат у дома, защото Украйна си е върнала от окупаторите териториите, където са живели.

Мария Лвова-Белова е в президиума на Генералния съвет на пропутинската партия "Единна Русия" и сенатор с идеална биография за всяка обществена позиция: съпруга на свещеник, филантроп, майка на много деца с опит в приемното родителство, разказва "Верстка". Източник на изданието казва, че Руската православна църква активно е рекламира кандидатурата й да стане детски омбудсман през септември 2021 г. Според него тя е съвместен проет на Кремъл и на РПЦ.

  • Родена и израснала в Пенза, тя е със специалност диригент на естраден оркестъри работи като учител по китара в музикални училища.
  • На 19 години се омъжва за програмиста Павел Когелман, енориаш на една от местните църкви, където тя пее. Лвова-Белова веднага била запленена от това, че той искал многодетно семейство. Според нея, ако срещне мъж, който иска по-малко от три деца, не отива на втора среща с него.
  • През 2008 г. започва кариерата ѝ в неправителствения сектор - в отделението за изоставени деца в детската градска болница. Благотворителната инициатива прераства в обществена организация "Благовест" за социална адаптация на сираци.

Към "Благовест" се присъединява и Анна Кузнецова, която бе детски омбудсман на Путин преди Лвова- Белова. "Те бяха нормални момичета, само леко православни", спомня си Олег Шарипков, изпълнителен директор на Фондация "Граждански съюз в Пенза", в разговор с "Верстка". "Откакто се скараха, сякаш започнаха и продължават да имат глупаво съревнование - коя ще роди повече деца, коя ще сложи повече свещи, коя ще се среща с президента по-често."

През 2014 г. Кузнецова се присъединява към Общоруския народен фронт и скоро оглавява движението "Майки на Русия". По това време Лвова-Белова започва първия си голям проект Louis Quarter в Пенза, финансиран солидно от регионалното министерство на труда. Това е рехабилитационен център, където завършилите сиропиталища с увреждания биват подготвени за независим живот, за да ги предпазят от настаняване в невропсихиатричните интернати.

Когато през 2016 г. Анна Кузнецова става омбудсман по правата на детето в Русия кариерата на Лвова-Белова, както и бюджетните вноски в нейните проекти, рязко се покачват, рехабилитационни центрове стават все повече, по-големи и по-скъпи, наричат ги "социално-църковни". Същата година Руската православна църква я награждава с орден на Свети равноапостолен велик княз Владимир III, на следващата тя е включена във Федералната обществена камара, а през 2018 г. стана довереник на Владимир Путин на президентските избори.

Скоро Лвова-Белова получава поста сенатор в Съвета на федерацията от района на Пенза, макар преди това да е казвала като избран местен депутат (но скоро отказала се от поста), че ѝ е скучно в законодателната дейност и често заспивала на заседания.

Докато Лвова-Белова влиза във федералната политика, медиите в Пенза пишат, че нейните социални проекти започват да променят отношението към тези, за които трябва да се грижат. Твърди се, че някои наематели са взели заеми за плащане на разходите за лечение, други са починали поради липса на подходящи грижи, а гости с тежка форма на увреждане са били "скрити" от инспекционните органи.

"Заради пиара на Мария Белова-Львова, хората буквално бяха тласкани там като стадо за различни събития и се чувстваха сякаш правят зоологическа градина за видни гости", пишат журналистите от Notepad.

С избухването на войната в Украйна Львова-Белова има амбиции да се грижи за децата не само на Русия, но и на Украйна. И до края на първата година на Лвова-Белова като омбудсман нейният екип ще изчисли в окончателния доклад: длъжностното лице прегърна "повече от хиляда деца". Още в първите дни на войната стотици деца бяха "евакуирани" от окупираните части на Украйна в руските региони. Повечето от тях са попаднали в центрове за временно настаняване към почивни бази и детски заведения.

На 11 март миналата година Лвова-Белова за първи път даде да се разбере, че украинските сираци ще бъдат прехвърлени в руски семейства. Според нея Путин "подкрепя това решение безусловно" и й казал да "действа в интерес на децата".

  • през 2022 г. руснаците са питали 30 824 пъти в руската търсачка "Яндекс" фразата "как да се вземе дете от Донбас", сочат данни на "Верстка"
  • около половината от тези запитвания - повече от 13 хиляди - се падат на март-април
  • за сравнение, през февруари 2022 г. потребителите са се интересували от темата само 218 пъти
  • за цялата 2021 г. броят на подобни запитвания е бил нула.

За всеки, който иска да вземе дете от окупираните територии в семейството си, Лвова-Белова подготвя специална инструкция. "Не е ли единение, не е ли патриотично чувство - когато няма чужди деца и всички са наши", пита тя.

Омбудсманът публично подкрепа пропагандната теза за "спасяването на децата на Донбас". Но докато други служители говорят предимно за "заплахата от нацистите", тя възхваляваше предимно руските семейства. В нейната интерпретация децата, засегнати от обстрела, са "на границата между мрака и светлината" и руснаците успяват да ги "приютят" и "стоплят с грижа и любов". Лвова-Белова многократно е отбелязвала, че в руските семейства децата, травматизирани от войната, се променят "към по-добро": "Разликата е от земята до небето. Децата дори приличат на [осиновените] си родители."

В края на май 2022 г. Путин подписа указ за опростена процедура за получаване на руско гражданство за деца от "ЛНР, ДНР и Украйна". Но Лвова-Белова преди това вече е преговаряла с властите в Луганск и Донецк, за да изпрати украинските сираци в руски семейства възможно най-бързо. Първите 27 деца от "ДНР" бяха настанени под "временно отглеждане" в Московска област през април.

Лвова-Белова често лично придружава деца от окупираните територии по време на "евакуацията" в Руската федерация. Понякога тя буквално ги предава в ръцете на нови осиновители - и не сдържа сълзи от нежност и щастие.

До октомври 2022 г. по официални данни в руски семейства са идентифицирани над 380 деца от Луганска и Донецка област. Трудно е да се изчисли колко деца от Украйна живеят в интернати, чакащи да се срещнат с приемните си родители, но журналистите откриват такива случаи от време на време. През януари 2023 г. "Верстка" установи, че най-малко 14 малки деца от Херсон са в интерната "Йолочка" в анексирания Симферопол. Тази институция беше наречена "детски концентрационен лагер" през 2020 г. поради насилие над деца. През февруари "Дождь" се сдоби с кореспонденция с регионалните органи по настойничеството, от която стана ясно, че 400 сираци са били разпределени през август в 24 интерната. Според журналисти само 36 от тях са се озовали в семейства.

Лвова-Белова твърди, че нейните служители работят не само за настаняване на украински деца в приемни семейства, но и за събирането им с техните роднини. Само че, омбудсманът винаги цитира един и същ случай като пример - историята на баща, военнослужещ от въоръжените сили на Украйна, който след "филтриране" дошъл в Русия за децата си и ги върнал у дома. Само че има документирани случи как 14-дневният престой "детски лагери" се удължава безкрайно, а украинските родители могат да си вземат децата, само ако минат през "филтрационни лагери" и след това да бъдат пуснати да се върнат в Украйна, което прави практически невъзможно за мъжете да влязат в Русия. Има подозрения, че ако бъдат допуснати майките им, те биват държани под различни предлози в Русия като един вид заложници за психологически натиск над съпрузите им, които се сражават на фронта.

Не е известно в кой момент тези деца могат да бъдат признати за оставени без родителска грижа и следователно да бъдат предадени под запрещение да достъп на родителите им, в приемно семейство или някъде другаде.

Правозащитниците многократно наричаха участието на длъжностно лице в извеждането на деца на територията на държавата-агресор нарушение на международното право. Според доклад на Американския институт за стратегия и политика New Lines и канадския Център за правата на човека "Раул Валенберг" случаите могат да бъдат използвани като доказателство за геноцид, в който Украйна вече обвини Русия.

В навечерието на годишнината от инвазията, на 16 февруари, Лвова-Белова проведе голяма среща с Путин и обобщи работата си. Тя спомена, че вече знае какво е "да си приемна майка на дете от Донбас", защото е осиновила в семейството си 15-годишен тийнейджър от Мариупол. "Благодарение на вас", добави тя.

Обществени движения за децата в днешна Русия "много напомнят на подобни прибери от нацистка Германия: там децата също са занимавани със спорт, музика и други неполитически дейности през повечето време, но в правилните моменти те подкрепят държавата и армията", казва Даниел Кен, образователен психолог и ръководител на Алианса на учителите". "Разбира се, Путин няма толкова дългосрочни планове първокласниците с военни шапки да пораснат и да станат негови войници. Но по същество това е морално насилие над деца, при което техните родители трябва да направят избор: или да се съпротивляват и да се излагат на опасност, или да намерят някакво оправдание и да се примирят."

През март 2023 г. Лвова-Белова подкрепи забраната за осиновяване на руски деца от родители от "неприятелски" страни, защото имало голяма вероятност за "тормоз над руски деца в чужбина, тяхното унижение на национална основа", пише "Дневник".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.67 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.39
  • 16:00 "Доктор Чудо" - сериал, с.2, еп.91
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
Васил Найденов: Наивна сума, но необходима за много колеги 500 лв. пенсия за Васил Найденов и още 107 родни звезди това предложение за пожизнена пенсия направиха в сряда от ГЕРБ.