Нови рестрикции в Европа заради пандемията

Испания обяви национално извънредно положение и наложи нощен комендантски час в опит да помогне за овладяване на нов скок в инфекциите на Covid-19

по статията работи: iNews.bg | 26.10.2020 | 16:28
Нови рестрикции в Европа заради пандемията
pixabay.com
Повече за:

Европейски лидери предупредиха, че предстоят трудни месеци в момент, когато разрастването на пандемията от COVID-19 принуждава властите да налагат нови рестрикции, след като редица страни отчетоха рекорден ръст на инфекциите, а целият континент надхвърли прага от 250 000 починали от заразата, предаде Ройтерс..


Правителствата отчаяно се опитват да избегнат пълната карантина, която сдържаше инфекцията в началото на годината с цената на затварянето на целята икономика, но трайният ръст на новите случаи ги принуждава неотклонно да засилват контрола.

"Изправяме се пред много, много трудни следващи няколко месеца", заяви на среща с лидери на нейния Християндемократически съюз германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от в. "Билд".


Въпреки че Германия се справя относително добре в сравнение с други държави в Европа, тя също преживя рязък скок на случаите и индексът на бизнес среда Ifo днес отбеляза спад, отразявайки тревогите заради вируса.

"Така повече не може" - това е заявила Ангела Меркел на закрито заседание по повод бързото разпространяване на коронавируса в Германия. Медиите я цитират и със следните думи: "Предстоят ни много, много тежки месеци".

"Моля Ви, стойте си вкъщи"

Това предупреждение идва само ден, след като в редовния си подкаст германската канцлерка повтори призива си отпреди седмица, когато тя настойчиво помоли германците да не пътуват и да ограничат социалните си контакти. "Моля Ви да се откажете от всяко пътуване, което не е наистина необходимо. От всяко тържество, което не е наистина необходимо. Моля Ви да си стоите вкъщи", призова Меркел и сподели тревогата си от нарастващия брой нови огнища на коронавируса. "Има огнища, в които броят на инфектираните е толкова висок, че здравните власти не се справят с проследяването на веригите на заразяване”, обясни Меркел и подчерта, че "от нашето поведение зависи колко силно и колко бързо ще се разпространява вирусът”. По думите на Меркел, в следващите дни и седмици ще стане ясно какво ни очаква през зимата.

Тревога изрази и Армин Лашет, министър-председател на най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия. "Предстоят ни много тежки седмици", заяви Лашет и обърна внимание на съседна Белгия, където въпреки тежките рестрикции ситуацията продължава да се усложнява. Експерти вече предупредиха, че здравната система на страната е изправена пред колапс. Появи се дори информация, че заради острия недостиг на медицински кадри всички лекари и сестри, които са с положителен тест за Ковид-19, но не проявяват симптоми, ще бъдат призовани да се върнат на работа.

Нов локдаун в Германия?

В същото време министър-председателят на германската провинция Долна Саксония Щефан Вайл увери, че се прави всичко възможно, за да бъде предотвратен нов локдаун. Социалдемократът Карл Лаутербах обаче предупреди, че ако сегашната тенденция се задържи, повторният локдаун изглежда неизбежен.

В събота Германия отбеляза рекорд с близо 15 000 нови инфекции за едно денонощие. Броят на загубилите битката с коронавируса междувременно надхвърли 10 000.



В Испания, където бяха регистрирани повече от един милион случая на COVID-19, премиерът Педро Санчес предупреди, че страната е изправена пред извънредна ситуация, когато обяви вчера, че се въвежда полицейски час в отделни места и се забраняват пътуванията между областите в някои случаи. Испания налага национален комендантски час, за да ограничи инфекциите

Испания обяви национално извънредно положение и наложи нощен комендантски час в опит да помогне за овладяване на нов скок в инфекциите на Covid-19.

Премиерът Педро Санчес заяви, че полицейският час, влязъл в сила в неделя вечерта, ще бъде в сила между 23:00 и 06:00 часа

Съгласно мерките местните власти могат също да забранят пътуванията между регионите.

Г-н Санчес заяви, че ще поиска от парламента да удължи новите правила, първоначално в сила за 15 дни, до шест месеца.

Испания беше силно засегната по време на първата вълна от пандемията по-рано тази година и по това време наложи много по-ограничително заключване - едно от най-тежките в света.

Подобно на много други европейски региони обаче, той е бил засегнат от втора вълна от инфекции.

Междувременно Франция отчете рекорден брой нови ежедневни инфекции. В неделя са отчетени общо 52 010 инфекции спрямо малко над 45 000 в събота.

Италия също въведе нови рестрикции, като нареди ресторантите и баровете да затварят след 18.00 ч., затвори кината и фитнес залите и въведе полицейски час в няколко района.

Нови мерки за борба с нарастването на случаите на коронавирус влязоха в сила в Италия със затворени фитнес зали, басейни, кина и театри.

Ресторантите, баровете и кафенетата трябва да спрат работа в 18:00. Контактните спортове са забранени.

Въпреки това магазините и повечето предприятия ще останат отворени.

Правителството предупреди, че нарастването на случаите причинява огромно натоварване на здравните служби в страната.

По новите ограничения, които са в сила до 24 ноември, 75% от часовете в италианските гимназии и университети ще се провеждат онлайн, вместо в класна стая.

Регионалните правителства бяха поискали всички класове да се провеждат чрез дистанционно обучение, съобщиха италианските медии, но на този ход се противопостави министърът на образованието Лусия Ацолина.

Премиерът Джузепе Конте обаче заяви, че пълното блокиране ще бъде катастрофално за икономиката.

Италия беше сред първите европейски държави, които бяха силно засегнати от вируса, но националното блокиране през март изравни кривата. Оттогава броят на ежедневните случаи нараства стабилно и в неделя се наблюдава нов рекорд от над 21 200 инфекции.


Австрийският канцлер Себастиан Курц днес заплаши да наложи карантина като последно средство, ако скокът на случаите на заразата не се успокои, предаде ДПА. Ситуацията в болниците ще определи, дали ще бъде наложена нова карантина, каза Курц.


"Никоя държава в света няма да позволи системата й за интензивна медицинска помощ да стигне до предела на възможностите си", добави Курц.

В Австрия възможното претоварване на здравната система е законова предпоставка за налагане на карантина. Страната въведе вчера ограничение от шест души за частни събирания на закрито и от 12 души на открито.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.