Освен че раздели Европа, ТПТИ разедини и българската левица

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев подкрепи резолюцията докато съпартийците му от БСП гласуваха "против" спорния документ, приет вчера от Европейския парламент

по статията работи: Галина Александрова | 09.07.2015 | 13:51

БСП се разграничи от бившия си председател и настоящ ръководител на европейската левица Сергей Станишев,  който подкрепи резолюцията за Транслантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТПТИ), която вчера бе гласувана в Европейския парламент. С нея евродепутатите дават мандат за преговорите на Европейската комисия по Трансатлантическото споразумение.

Ръководството на партията начело с Михаил Миков и Янаки Стоилов обявиха, че не подкрепят резолюцията в този й вид и представителите на БСП няма да я подкрепят. Това партийно беше спазено при вчерашното гласуване от евродепутатите Илияна Йотова, Момчил Неков и Георги Пирински, които гласуваха "против".

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев обаче гласува "за" ключовия документ. Нещо повече, веднага след заседанието на Европарламента от офиса му да изпратят до медиите "прочувствено" послание: "Благодарение на социалистите компаниите няма да могат да съдят държави в арбитраж. Днес Европейският парламент прие препоръка към Комисията относно преговорите по Споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП). Приетият доклад дава ясен мандат на Комисията, с който преговарящите трябва да се съобразят. Той очертава параметрите на Споразумението, което Европейският парламент иска да види. Това е най-добрият начин да се защитят европейските граждани. Международната търговия да работи в техен интерес, вместо да се окопаваме в протекционизъм, както някои предлагат”, заяви Станишев.

Резолюцията бе приета с 436 "за" и 241 "против", като нямаше да има успех без гласовете на депутатите от групата на "Прогресивния алианс на социалистите и демократите". Гласуването по тази резолюция бе отложено с един месец, къй като в началото на юни след горещи дебати европарламентът се оказа изключително разделен и така и не се постигна консенсус.

Не съм разговарял със Сергей Станишев. Не съм се запознал с резултатите от гласуването. Ще обсъдим този въпрос. Така отговои председателят на БСП Михаил Миков на въпрос на БГНЕС дали ще потърси отговорност от Сергей Станишев за вчерашното му гласуване.

След негативните реакции по резолюцията в България - не само от БСП, но и от неправителствени организации, от офиса на Станишев изпратиха информация за нова инициатива на левия лидер за прозрачност на трансатлантическото споразумение. "Крайно време е да започнем кампания за прозрачност за Споразумението за ТТИП и да обсъдим проблемите по същество", е заявил Сергей Станишев в Страсбург.

Социалистите  ограничиха Комисията да преговаря по чувствителни въпроси като обществените здравни услуги, генномодифицираните организми (ГМО), ползването на хормони при отглеждането на едрия рогат добитък и клонирането на животни за селскостопански цели, допълва той в отговор на недоволството, че е подкрепил спорната резолюция. Левите държат и на ефективното ратифициране и прилагане на всички основни трудови стандарти на Международната организация на труда и интегриране на тези трудови права в рамките на Споразумението, казва още Станишев, оправдавайки гласа си "за".

В гласувания вариант на резолюцията бяха приети допълнения, касаещи основно най-спорната част от ТПТИ- механизма за уреждане на спорове ISDS. Според критиците на споразумението и евродепутатите, гласували против резолюцията, предложената поправка е чисто козметична и не решава по никакъв начин факта, че ISDS налага върховенство на търговски арбитражни трибунали над закона, парламента, правителството и съда в държавите-членки.

"Тези "екстри" са като ъпгрейдване на капан за мишки. Вместо сиренце ще се сложи сьомга. Най-добрият ISDS e никакъв ISDS", гласи позицията по темата на Сдружение "Солидарна България", които са сред най-активните у нас противници на споразумението. Подобна е позицията и на "зелените" организации.
"Резолюцията  бе уникална възможност парламентът да даде своето становище относно продължаващите търговски преговори. Резултатът от гласуването е поражение за гражданите, околната среда, и демокрацията", реагираха от Екологично сдружение За Земята.

"Хората в България и Европа с право са загрижени от заплахата, която ТПТИ представлява за околната среда, храните, здравето и социалната защита. Те очакваха Европейският парламент да заеме силна позиция, но решението е в полза на едрия бизнес и постави демокрацията в риск, като подкрепи преговорите. Парламентът не отхвърли опасните предложения в рамките ТПТИ като специалните привилегии за чуждестранните инвеститори, дадени им от механизма ISDS и плановете за трайно сближаване на съществуващите и бъдещите регулации на Европа и САЩ, което ще доведе до по- ниски стандарти за околната среда, храните и здравето", коментира Ивайло Попов от За Земята каза. "Игнорирането на огромната публична активност срещу това Троянско споразумение ще доведе само до засилване на съпротивата срещу него", добави той.

През последните седмици, вътрешни борби в Европейския парламент по спорните аспекти на резолюцията отразиха нарастващото обществено безпокойство относно трансатлантическите разговори. Но финалният текст на резолюцията, одобрен вчера, не адресира тези тревоги и не призовава ясно да се изключат поне най-опасните елементи на ТПТИ, заявяват природозащитниците. Според тях членовете на Европейския парламент са се провалили, като не застанаха срещу оставането в ТПТИ на механизма за уреждане на спорове между инвеститор и държава, известен като ISDS.

"С предложеното в последната минута компромисно изменение от президента Шулц, текстът не успя да оспори предоставянето на изключителни привилегии за чуждестранните инвеститори. Така се дава зелена светлина за механизма ISDS, но под друго име, въпреки масивна обществената съпротива срещу включването му в ТПТИ, смятат от организацията.

Според еколозите другият провал на ЕП е запазването на плана на Европейската комисия за "Регулаторно сътрудничество" в ТПТИ, въпреки обществените критики срещу произтичащите от него опасности
Документи на ЕС разкриха, че регулаторното сътрудничество ще измести властта от избраните национални и европейски органи, вземащи решенията към трансатлантическо тялото на безотчетни бюрократи с дадената им акт на ниво ЕС или държава-членка. Това би повлияло на способността на избраните политици да регулират в интерес на обществото и необосновано ще увеличи административната тежест при законотворчеството, заявяват от организацията.

Вицепремиерът Ивайло Калфин също заяви наскоро, че ТПТИ не трябва да се подписва във вида, в който е сега, защото в него има повече вреди за страната ни, отколкото ползи.

Правителството трябва да поръча и да направи оценка за въздействието от ТПТИ върху България - за българските граждани, за бизнеса, за синдикатите, отбеляза социалният министър и добави, че вече е предложил това на премиера. Според него се говори за ползите от споразумението средно за ЕС, а България има своя икономика и интереси и те трябва да бъдат отчетени в националната ни позиция по споразумението.
Вицепремиерът посочи като основен проблем процедурата за уреждане на споровете и възможностите за одържавяване на публични услуги. Задължително трябва да се договори еднакво спазване на стандартите и за труд, и за екология.  За тези теми няма договореност, заяви още той.

Като евентуални ползи от споразумението министърът посочи, че отварянето на пазарите дава повече възможности за икономиката. Нашият стокообмен със САЩ за съжаление е доста малък, но това не предполага, че не трябва да направим анализ как той ще се промени при приемане на ТПТИ, за да знаем какво подкрепяме и какво не, категоричен бе Калфин. Той направи паралел с участието ни на европейските пазари, където имаме много износ с ниска добавена стойност.

Трансантлантическото партньорство за търговия и инвестиции не е е просто икономически, а политически договор и крие много коварства както по отношение на икономиката, така и по отношение на демокрацията. Около това становище на Иво Христов от сдружението "Солидарна България" представители на синдикалните организации и на бизнеса. Европейският потребител в момента се радва на много по-голяма защита от американския и с евентуалното разпростиране на споразумението на нашия пазар ще нахлуят хормонално третирани меса и други опасни продукти. Опасност крие и механизмът за разрешаване на споровете "инвеститор-държава", който дава възможност на чуждестранните компании да съдят държави, когато правителствата приемат нови или променят вече съществуващи закони.

Когато нещо се прави на тъмно и зад гърба на хората няма как да не ни притеснява, с каквито и приказки за търговски тайни да бъде покривано, заявяват противниците на споразумението.

Следващият кръг от преговорите между ЕС и САЩ ще се състоят през следващата седмица в Брюксел от 13 до 17 юли,  на фона на нарастващата съпротива в цяла Европа. Самоорганизираната Европейска гражданска инициатива, призоваваща на вземащите решения в ЕС да спрат преговорите за ТПТИ, вече е събрала повече от два милиона подписа. Стотици общини също са се обявили за "Без ТПТИ" в опозиция на преговорите, в които те не са консултирани, и които ще се отразят върху способността им да регулират на местно ниво, ако споразумението се приеме.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.