Първи реакции след встъпването в длъжност на новия президент на САЩ

В първите си часове като президент той подписа 17 указа, с които отхвърли много от политиките на предшественика си Доналд Тръмп

по статията работи: iNews.bg | 21.01.2021 | 11:02
Първи реакции след встъпването в длъжност на новия президент на САЩ
Фейсбук
Повече за:

След официалното встъпване в длъжност на Джо Байдън като президент на Съединените щати, още в първите си часове той подписа серия укази и предложи законопроект, който касае десетки хиляди наши сънародници в Съединените щати.

В първите си часове като президент той подписа 17 указа, с които отхвърли много от политиките на предшественика си Доналд Тръмп. Новият президент върна САЩ в Парижкото споразумение и СЗО, отхвърли и много емиграционни ограничения.

Първият му законопроект също е свързан с емиграцията. Той дава възможност в рамки на 8  години всички, които към 1 януари 2021г. са били нелегално на територията на САЩ, да получат "зелена карта". Това засяга 11 милиона души, които нямат такъв статут, а също  и много наши сънародници, предаде bTV.

Не закъсняха и реакциите на обществото и лидерите по целия свят след официалното встъпване в длъжност на 46-ият президент на САЩ. Ето и някои от по-интересните, които подбрахме за вас:

Българският премиер Бойко Борисов още вчера поздрави във Facebook Байдън и Харис и им пожела успех. "Сигурен съм, че ще бъдат добри лидери. Очаквам да работим заедно с тях и да издигнем отличните отношения между България и САЩ на още по-високо ниво, като допълнително засилим нашето стратегическо партньорство", посочи той.

Председателят на Европейската комисия Урсурла фон дер Лайен заяви, че има "приятел в Белия дом" след четири години, в който трансатлантическите отношения често са били обтегнати.

"Това е историческо постижение, което прави този ден много специален", каза тя. "Тази нова зора в Америка е моментът, който чакахме толкова дълго. Европа е готова за нов старт с нашия най-стар и доверен партньор. Това ще бъде много силна отправна точка за нашето подновено сътрудничество, като, разбира се, предстои още много", написа тя, цитирана от "ABCnews”. 

 

 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че новата администрация е "възможност за подмладяване на трансатлантическите отношения".

 

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън пък поздрави новият президент на САЩ преди самата церемония по встъпването в длъжност.

"С нетърпение очаквам да работя с него и с новата му администрация, да укрепим партньорството между нашите страни и да работим по нашите общи приоритети, сред които са борбата с изменението на климата, излизане от пандемията и укрепване на трансатлантическата ни сигурност ", каза той.

Британският посланик в САЩ Карън Пиърс заяви, че председателството на Байдън е "много добра новина" за Великобритания. 

 

А Кралица Елизабет II изпрати лично съобщение до новия президент, но не се дава повече информация относно неговото съдържание. 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че очаква с нетърпение работата си с неговата администрация.

 

"Очаквам с нетърпение нова глава от германско-американското приятелство и сътрудничество", заяви Меркел в съобщение от пресслужбата на кабинета в Twitter.

 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изпрати своите поздравления както до вицепрезидента Харис, така и към президента Байдън за тяхната "историческа инаугурация".

"Очаквам с нетърпение да работя с вас за по-нататъшно укрепване на американо-израелския алианс, за продължаване на разширяването на мира между Израел и арабския свят и за изправяне пред общи предизвикателства, сред които основната заплаха, която представлява Иран. Пожелавам ви най-голям успех," каза той в изявление. "Бог да благослови Съединените американски щати. Бог да благослови Израел."

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон използва посланието си, за да приветства САЩ в Парижкото споразумение за климата.

А канадският премиер поздравява Байдън, но не скри разочарованието си от спирането на нефтопровода.

"Канадското правителство е разочаровано от решението на американския президент Джо Байдън да отмени строителството на тръбопровода Keystone XL”, "Днес Джоузеф Байдън положи клетва като 46-и президент на САЩ. Приветстваме ангажимента на президента за борбата му с изменението на климата. Разочаровани сме, но приемаме президентското решение да изпълни предизборното си обещание за спиране на строителството на Keystone XL", каза в изявление канадският премиер Джъстин Трюдо, съобщава ТАСС.

Някои латиноамериканските лидери също реагираха, веднага след като Байдън положи клетва. Сред тях бяха президентът на Аржентина Алберто Фернандес, на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, Франсиско Сагасти, на Панама Нито Кортисо и други. 

Руският президент Владимир Путин все още не е реагирал на историческия ден на Байдън, но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че страната не предвижда промяна в отношенията със САЩ.

В родното село на вицепрезидента Камала Харис в Индия, откъдето произхожда семейството на майка ѝ, отбелязаха деня със специални молитви и тържества.

A младата екоактивистка Грета Тунберг иронизира бившия президент Доналд Тръмп в социалните мрежи, като коментира под публикувана от нея снимка на Тръмп, който напуска Белия дом: "Той изглежда като много щастлив възрастен мъж със светло бъдеще”.

Думите на Грета са в отговор на Тръмп след речта й в ООН. Тогава той каза: "Тя изглежда като много щастлива млада жена със светло бъдеще". Двамата се срещнаха в сградата на ООН и Тунберг се втренчи в Тръмп с много сериозно изражение, което породи множество коментари след това.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • Сега "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.