Руски генерали отсвириха Путин, кроят сами план кога Русия да нанесе ядрена атака

Пентагонът смята, че Русия разполага със запаси от до 2000 тактически ядрени оръжия, които са предназначени да бъдат използвани на бойното поле за поразяване на конвенционалните сили

по статията работи: iNews.bg | 03.11.2022 | 10:00
Руски генерали отсвириха Путин, кроят сами план кога Русия да нанесе ядрена атака
Повече за:

Висши руски военни ръководители наскоро са провели разговори, в които са обсъждали кога и как Москва може да използва тактическо ядрено оръжие в Украйна. Тази дискусия е допринесла за повишената загриженост във Вашингтон и останалите западни съюзници, пише в свой материал "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на няколко високопоставени американски служители.

Президентът Владимир Путин не е участвал в разговорите, проведени на фона на засилващата се ядрена реторика на Русия и неуспехите ѝ на бойното поле. Но фактът, че висши руски военни лидери изобщо водят дискусии, е разтревожил администрацията на Джо Байдън, защото показва колко разочаровани са руските генерали от провала на фронта, пише американското издание.

Разговорите също така подсказват, че прикритите заплахи на Путин за използване на ядрени оръжия може да не са само думи.

Все пак американски служители заявяват, че не са видели доказателства, че руснаците преместват ядрени оръжия или предприемат други тактически мерки, за да се подготвят за удар.

Информацията за разговорите е била разпространена в правителството на САЩ в средата на октомври. Американските служители не пожелават да опишат в детайли сценариите, които военните лидери в Москва са разглеждали относно използването на ядрено оръжие. Въпреки това директорът на ЦРУ Уилям Бърнс вече е заявявал, че "потенциалното отчаяние" на Путин да постигне победа в Украйна и неуспехите му във войната биха могли да накарат Русия да използва такива методи.

Джон Кърби - служител на Съвета за национална сигурност, отказва да коментира подробности. "От самото начало бяхме наясно, че коментарите на Русия за потенциална употреба на ядрени оръжия са дълбоко обезпокоителни и ние ги приемаме сериозно", заявява той. "Продължаваме да следим това по най-добрия възможен начин и не виждаме признаци, че Русия се подготвя за такава употреба".

Пентагонът смята, че Русия разполага със запаси от до 2000 тактически ядрени оръжия, които са предназначени да бъдат използвани на бойното поле за поразяване на конвенционалните сили. Нито едно тактическо ядрено оръжие не е било използвано в битка, но то може да бъде вкарано в действие по различни начини, включително чрез ракета или артилерийски снаряд. Тактическите ядрени оръжия са с по-малка мощност и са предназначени за по-малки разстояния от бойните глави, носени на междуконтиненталните балистични ракети.

Военни експерти твърдят, че използването на ядрено оръжие - за първи път от повече от 75 години насам - би променило из основи облика на войната. Въпреки че разрушенията ще зависят от много фактори, включително размера на оръжието и ветровете, дори малка ядрена експлозия може да причини смъртта на хиляди хора и да направи части от Украйна необитаеми.
Путин има пълната власт да решава дали да използва тактическо устройство и би взел решение за употребата му независимо от мнението на своите генерали, пише "Ню Йорк Таймс".

Новата разузнавателна информация се появява в момент, когато Москва разпространява и необоснованата теза, че Украйна планира да използва т.нар. "мръсна бомба" - конвенционален експлозив, примесен с радиоактивен материал. Идва и на фона на множество контакти между американски и други западни официални лица с техните руски колеги, включително два разговора между министъра на отбраната Лойд Остин и руския военен министър Сергей Шойгу. Макар че рискът от по-нататъшна ескалация остава тревожно висок, представители на администрацията на Байдън и съюзници на САЩ твърдят също, че телефонните разговори между западните и руските партньори в края на миналия месец са помогнали за намаляване на ядреното напрежение. Според някои от служителите речта на Путин миналия четвъртък, в която той отрече, че Москва се готви да използва ядрено оръжие в Украйна, допълнително е понижила градусите.

"Не виждаме нужда от това", каза тогава Путин в речта си. "Няма никакъв смисъл от това - нито политически, нито военен".

Европейски служител обаче заявява, че речта е възприета от съюзниците като част от обичайния модел на руския президент да нагнетява напрежение, да наблюдава реакцията на Запада и на обществеността у дома, след което да предприема стъпки за успокояване на ситуацията.

Миналата седмица Русия проведе годишно военно учение, в което тества ракети с ядрен заряд. Остин заяви, че американските служители не вярват, че маневрите са "някакъв вид прикритие" за използване на тактическо ядрено оръжие срещу Украйна. Представители на администрацията на Байдън все още не смятат, че Путин е планирал да използва такова оръжие или дори мръсна бомба. Лойд Остин каза, че дори разговорите за използване на ядрени оръжия са "опасни".

"Това ще бъде първият случай на използване на ядрено оръжие от над 70 години насам", каза той на брифинг преди дни. "Ако това се случи, от самото начало бяхме категорични, че ще видим много сериозен отговор от страна на международната общност".

Представители на администрацията на Байдън твърдо отказват да опишат публично какъв би бил този отговор, но президентът вече е посочил, че не планира да отвърне с американско ядрено устройство. "Аз съм човекът, който отправя препоръките към шефа си за това какво трябва да направим и как трябва да го направим, така че ще се уверя, че той има надеждни отговори, които са действително ефективни по отношение на това, което искаме да направим", каза Остин, без да уточнява подробности.

За Путин използването на тактическо ядрено оръжие с по-малък обсег на действие в Украйна представлява по-голямо усложнение, отколкото заповедта за изстрелване на стратегическо оръжие - например междуконтинентална балистична ракета. Преместването на тактическо ядрено оръжие не е просто въпрос на заповед и на действията на двама души, които да завъртят ключовете. Ще има практически стъпки, за които руските командири ще бъдат предупредени да бъдат готови да изпълнят, включително как да намалят риска за руския военен персонал в зоната на взрива.

"Ако има заповед от Кремъл, това не може да се случи по магически начин", каза в интервю миналата седмица Питър Цвак, бивш генерал от армията, който беше аташе на САЩ по отбраната в Москва от 2012 до 2014 г.

От началото на войната американските разузнавателни служби търсят признаци, че Путин предприема подготвителни стъпки за използване на ядрено оръжие, като например необявени ядрени учения или привеждане на стратегическите сили в бойна готовност. Но американски служители заявяват, че системите за предупреждение за откриване на такива стъпки са несъвършени и че няма гаранция, че военните или разузнавачите ще могат да предупредят Белия дом навреме.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.