Руски самолет се разби над Синайския полуостров, 224 жертви - 17 деца (допълнена)

Откритата черна кутия ще каже както е причинило катастрофата, по първоначални данни е неизправност на машината

по статията работи: iNews.bg | 31.10.2015 | 12:27
Руски самолет се разби над Синайския полуостров, 224 жертви - 17 деца (допълнена)
ТАСС

Загинали са всичките 244 души, от които 17 деца, на борда на руския самолет, разбил се тази сутрин над Синайския полуостров. Всичките пътници и екипажа са руски граждани. По предварителни данни канастрофата е причинена от техническа неизправност и е паднала от близо 10 км височина.

Няма оцелели от катастрофата с руския самолет, предаде "Асошиейтед прес". Агенцията се позова на неофициални изявления на представители на египетските власти. По-рано през деня спасители съобщиха, че са чули гласове в един отсек на разбитата машина, но информацията не се потвърди. 

Министерството на гражданската авиация на Египет потвърди, че останките от "Еърбъс" А321 на авиокомпания "Когалимавиа" са открити в планински район край Хасна, южно от средиземноморския град Ариш. В официалното съобщение се казва, че самолетът с 224 души на борда е изчезнал от радарите, когато е бил на височина от 31 000 фута (около 9500 метра).

По-късно следобяд египетския клон на "Ислямска държава" пусна съобщение в социалната мрежа, че поема отговорността за катастрофата. Групировката заяви, че е свалила руския граждански самолет заради военните удари на Русия срещу силите на ислямистите в Сирия.

Руското правителство категорично опроверга тази информация. 

Междувременно първите екипи на аварийните служби на Египет пристигнаха на мястото на трагичния инцидент на руския пътнически самолет, но отломките са в такова състояние, че едва ли има оцелели, предават египетските медии. По последни данни досега са извадени над 100 тела на загинали, както и една от черните кутии на самолета. 

Първоначално бе обявено, че всички на борда на катастрофиралия "Еърбъс" са били руски граждани. Няколко медии в Русия вече публикуваха списъка на пътниците и имената на две туристически компании, за които се предполага, че са организирали пътуването.

По-късно обаче в съобщение на руското правителство бе уточнено, че трима души от намиралите се на борда са били украинско гражданство, предаде "Ройтерс". В списъка на пасажерите фигурират зам.-ръководителят на Псковска област Александър Купилов и съпругата му. 

В района на катастрофата е обявена кризисна ситуация и всички болници са готови да приемат пострадали, но египетски медии описват такава разруха, че едва ли някой от 200-та възрастни пътници, 17-те деца и 7-членния екипаж е оживял.

5ab9a603-0f16-b062-41db-ad9229bb6529

Самолетът е изчезнал от радарите 23 минути след излитането от курорта Шарм ел Шейх към Санкт Петербург. Според местните авиодиспечери пилотът е казал, че има технически проблеми и е поискал незабавно разрешение да се приземи в Кайро.

След това връзката е прекъснала, а порталът Flightradar24 за проследяване в реално време на граждански полети показва, че в последните си мигове машината е падала с близо 2 км на минута.
Египетският в. "Ал Ахрам" цитира Айман ал Мукадам, оглавяващ комисията за разследване на катастрофата, според когото водеща версия се очертава техническа неизправност.

Източници от силите за сигурност на Египет посочват за "Ройтерс", че засега изключват версията за сваляне със зенитна ракета или взрив на борда.

За РИА "Новости" представител на летищните власти в Шарм ел Шейх казва, че египетските специалисти не са правили оглед на самолета преди полета, защото "тази авиокомпания си има свои инженери, които летят със самолетите и самостоятелно правят огледа им".

Опровергани бяха и първоначалните твърдения, че А321 е навлязъл в кипърското въздушно пространство.  

1590271

Руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС, изрази съболезнования на близките на загиналите и обеща, че обстоятелствата на катастрофата ще бъдат най-внимателно разследвани. Руският министър на транспорта Максим Соколов съобщи пред журналисти, че страната му ще участв

а най-активно в разследването на злополуката. Той подчерта, че за причини ще може да се говори, след като бъдат анализирани всички данни и бъде извършено международно разследване в съответствие с документите на Чикагската конференция. Руският Следствен комитет вече е започнал разследване на катастрофата.

Руското министерство на извънредните ситуации ще изпрати в Египет пет самолета със спасители, предаде още ТАСС. Работата им ще бъде координирана по нареждане на президента Владимир Путин от министъра на извънредните ситуации Владимир Пучков.

Компанията "Когалимавиа" заяви, че не вижда основания да се предполага, че катастрофата е резултат от човешка грешка, предаде "Ройтерс", цитирайки Интерфакс и РИА Новости. Говорител на компанията каза, че пилотът е бил опитен, а самолетът - в добро техническо състояние. Командирът на полета Валерий Немов е имал е 12 хиляди летателни часа, от които 3 800 с този тип самолет, уточнява ТАСС.

Компанията "Когалимавиа", която от 2012 г. смени търговската си марка на "Метроджет", е създадена през 1993 г. под името "Колавиа". Тя е на 19-то място в Русия по брой на превозвани пътници , сочат руски статистически данни, цитирани от БТА. Работи с два "Еърбъс"- А320 и седем "Еърбъс" А321. 

Самолетът, който се разби днес на Синайския полуостров, е извършил първия си полет през 1997 г. за ливанската компания МЕА, след това е бил използван от турската "Онур еър" и Саудитските авиолинии, а от 2012 г. - от руската компания за чартърни полети.

С указ на президента Владимир Путин, утре - 1 ноември е обявен за ден на национален траур в Русия в памет на загиналите при самолетната катастрофа в Египет, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Националните знамена ще бъдат спуснати на цялата територия на страната. Развлекателните прояви ще бъдат отменени.  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.6...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.59
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.