САЩ обявиха Арктика за своя отбранителна линия

Арктика скоро ще се превърне в ново място за противопоставяне на глобалните играчи.

по статията работи: iNews | 09.05.2019 | 19:39
САЩ обявиха Арктика за своя отбранителна линия
Росатом
Повече за:

САЩ обявиха Арктика за своя отбранителна линия, пише руският вестник "Независимая газета", цитирана от Агенция "Фокус". 

Арктика скоро ще се превърне в ново място за противопоставяне на глобалните играчи. Такива заключения могат да бъдат направени от последното заседание на Арктическия съвет във финландския град Рованиеми. Краят на международния форум, в който бяха разгледани не само климата, но и въпросите на сигурността, съвпадна с изслушванията в един от подкомитетите на комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ, на която говори говорителят на Северното командване генерал Терънс О'Шонеси. Командирът открито заяви, че Вашингтон трябва да увеличи военното си присъствие на север. Това, според него, е предната линия на отбраната на САЩ и Канада. 

О'Шонеси, на чиито рамене лежи защитата на континенталната част на САЩ и администрацията на американско-канадската аерокосмическа отбрана на Северна Америка (NORAD), трябваше да се яви по искане на конгресмени. Законодателите поискаха от командира да изясни забележките от писменото си становище от февруари до членовете на подкомисията за стратегически сили. В писмото се казва, че "Арктика е водеща в защитата на Съединените щати и Канада". 

"Ние мислим така в светлината на заплахите, които съществуват днес", потвърди на 8 май ръководителят на Северното командване. Видеозапис на речта му е публикуван на официалния сайт на комисията по въоръжените сили на САЩ в Камарата на представителите. 

Според О'Шонеси тези заплахи са свързани с възможността за използване на крилати ракети, самолети и хиперзвукови оръжия срещу американски военни. "Ревизионистките сили - Русия и Китай - са променили световния стратегически импулс, като са разгърнали напреднали оръжейни системи на далечни разстояния и участват във все по-агресивни операции за разширяване на глобалното си присъствие и влияние", каза генералът. "Ако не предприемем действия сега, ще има ситуация, когато имаме неравни възможности", каза О'Шонеси. 

"Например, ако погледнете от позицията на Русия, тогава, ако ще атакувате Северна Америка, вероятно ще изберете тази посока", предложи О'Шонеси, имайки предвид арктическия регион. Командирът се изказа в подкрепа на "разширяването на възможностите за провеждане на операции" на север, както и за САЩ да бъдат "проактивни" пред потенциалните заплахи. 

Изявлението на шефа на Северното командване предшестваше срещата на Арктическия съвет във Финландия. Участниците в международния форум не се опитваха да скрият, че Северът постепенно се превръща в ново поле на борба за международни играчи. 

"Регионът вече се превърна в арена на световни сили и тяхната конкуренция", заяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео. Според експерти на ООН до 2050 г. температурата в Арктическия регион ще се повиши с 3-5 градуса. В действителност, това означава, че ще бъде по-лесно и по-удобно да се стигне до находищата на въглеводороди, намиращи се там. Това отваря нова страница на енергийната конфронтация на световните сили. 

Ръководителят на Държавния департамент потвърди това в речта си, като отбеляза, че топенето на ледниците отваря нови морски пътища. Невъзможно е да не се забележи, че "загряването” на Арктика се дължи и на растежа на парниковите газове, които подписалите Парижкото споразумение за климата са се опитали да ограничат. Администрацията на президента Доналд Тръмп бойкотира тези споразумения, публично оспорвайки всички аргументи на защитниците на климата. 

По-интересното е изказването на Помпео във Финландия, което, опитвайки се да критикува американските стратегически съперници, призова за необходимостта от опазване на климата. "Действията на Китай са довели до екологични бедствия в други региони, така че ние сме загрижени за поведението му в Арктика", заяви шефът на американската дипломация. Арктика винаги е била голяма екосистема, нейната защита е нашата обща отговорност." 

Парадоксално, както отбелязва The New York Times, членовете на американската делегация, макар и да се съгласяват с окончателната декларация във Финландия, категорично се противопоставиха на документа, който споменава по някакъв начин Парижките споразумения или миналогодишния доклад на експертната група на ООН, който се отнася до необходимостта от намаляване на вредните емисии газове в атмосферата. Очевидно е, че темата за екологията все още не е така добре представена от американската администрация. Нейните представители изглеждат много по-убедителни, когато говорят за геополитическото съперничество. 
Говорейки на заседание на Арктическия съвет, Помпео не може да не обърне внимание на интересите на Руската федерация и Китай в региона, което, разбира се, противоречи на интересите на САЩ. 

"Ние сме загрижени за претенциите на Русия към международните води на Северния морски път, включително нови планове за неговата връзка с Китайския морски път на коприната", каза Помпео, говорейки във Финландия. Според него, "по Северния морски път Москва вече е поискала от други страни да искат разрешение за преминаване, пускайки чужди кораби само с руски пилоти под заплаха от използване на военна сила и потопяване на тези, които не изпълняват това изискване." 

Когато дойде ред на руския външен министър Сергей Лавров, той очерта целите на Москва в Арктика по следния начин: "Стратегическата цел на Русия остава да осигури устойчиво развитие на региона в три измерения - икономически, екологичен и социален. Ние последователно вярваме, че икономическото развитие на Арктика трябва да се извършва в съответствие с високите екологични стандарти, като същевременно се зачитат интересите на хората, които живеят там, включително начинът на живот на коренното население."


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.