Общински съветници в София решават да има ли комисия за проверка на павилионите

Идеята за създаването й е смъртта на 16-годишното момче след токов удар

по статията работи: iNews.bg | 24.02.2021 | 15:42
Общински съветници в София решават да има ли комисия за проверка на павилионите
inews.bg/Марио Евстатиев

Общинските съветници решават дали да бъде създадена комисия за извършване на проверка на всички преместваеми обекти, намиращи се на територията на Столична община.

Това ще се случи по време на утрешното заседание на Столичния общински съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Повод за предложението на групата на БСП в СОС е фаталният инцидент, при който 16-годишно момче беше убито от токов удар, стъпвайки върху капак на шахта на столичния булевард "Гешов".

Очаква се да бъде прието и предложението за създаване на работна група, която ще има за задача, в рамките на 3 месеца, да изготви актуализация на нормативната уредба на Столична община по отношение на преместваемите обекти.

По-рано днес Комисията по архитектура в Столичния общински съвет проведе изслушване във връзка със случая с убитото от токов удар 16-годишно момче. На него обаче не се появи представител на ЧЕЗ. Говориха главният архитект на София Здравко Здравков, районният кмет на "Триадица" Димитър Божилов и директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Председателят на комисията по архитектура в Столичния общински съвет Силивия Христова каза, че правила за преместваемите обекти има, но те са били нарушавани. Очевидно е, че няма акт за въвеждане в експлоатация на нито един от обектите на бул. "Иван Евстатиев Гешов", пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Главният архитект Здравко Здравков заяви, че след извършената проверка се е установило, че всички обекти там са незаконни. А въпросният, който се счита за виновник за смъртта на 16 годишния Людмил е електрифициран на базата на служебна бележка, издадена от район "Триадица".

Здравков заяви, че са изпратени поредица писма, с които иска районните администрации да кажат какво е положението с преместваемите обекти, но обратна информация не е била върната. След последното му писмо от този месец повечето райони вече са подалри информация, но район "Триадица" и "Панчарево" все още не са подали изискуемата информация.

"С 6 напомнителни писма, изпратени в периода от септември до януари се моля на районните главни архитекти да извършат тези проверки. До 19.02.2021 г. съм поискал да ми предоставят имената на отговорните лица, които не са си свършили работата и да бъдат глобени", каза той и уточни, че има регистър на издадените разрешителни и той е достъпен през сайта на НАГ.

Представител на ЧЕЗ не взе участие в заседанието. Вместо това изпратиха позиция. Общинските съветници изразиха възмущението си от отсъствието им по този важен казус и опитът да отговорят с писмо, в което се казва, че са готови да съдействат на разследващите.

От ЧЕЗ казаха, че към 2011 г. обектът е бил свързан законосъобразно до електромера. Попитани защо подават ток без да са изградили инфраструктура от дружеството отговориха, че те изграждат инфраструктура за обектите, изградени по ЗУТ, а преместваемите обекти не са такива. В писмото си обясняват още, че павилионът е бил захранен на база договор за присъединяване с клиента, декларация от клиента, че всички съоръжения след електромера са изградени при спазване на техническите норми и безопасност и документ от общината.

От своя страна районният кмет Димитър Божилов обясни, че са извършили проверка както на терен, така и по документи.

"Правомощията, които имаме не ни позволяват да отваряме шахти. Цялата ситуация на място е отразена в констативен протокол", обясни той и добави, че обектът, за който се счита, че е причина смъртта на момчето, има преписка от 2017 г., която през юни същата година е била върната в района с указания от НАГ. Това обаче се случва по време, когато Божилов не е кмет.

Той подчерта, че схемите за разполагане на обектите не са били спазени. Божилов коментира, че собственикът на павилиона, който е бил препродаден, не е имал договор за наем с болница "Св. Иван Рилски”, а той е за договорни отношения.

Директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева заяви, че по Закона за устройство на територията те нямат правомощия, но увери, че през годините на място са извършвани проверки съгласно компетенциите им.

"Установени са нарушения. Последните 3 акта са от юни 2020, защото е продавал череши и закуски без необходимото разрешение. Само в неделя имаме 4 акта и са премахнати колички от централната градска част", посочи тя.

В същото време независимият общински съветник Борис Бонев окачестви случая като институционално убийство, а не инцидент. Той обвини инспекторатът, че не налага адекватни глоби.

"Глобата за поставен незаконен обект е 50 000 лв., както и за ползването на такъв. Това, което не правят е да се възползват от дадените им правомощия", заяви Бонев и уточни, че откакто действа този Закон няма нито една наложена такава глоба.

Стана ясно още, че в шахтата има слаботокови кабели. Въпросният кабел, с който е бил захранен обектът, е поставен незаконно.

По време на заседанието стана ясно, че е правен ремонт на булеварда и след него се е появила делена ивица. Не стана ясно обаче кой е стопанинът на шахтата.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.