Амир Вайнтрауб: Предимството на загубата - не всичко в живота е работа

Представяме ви петата част от поредица истории за тенисиста Амир Вайнтрауб, чиято гледна точка ни дава представа какво сe случва извън топ 100 на голeмия тенис

по статията работи: Ивайло Ачев | 17.05.2011 | 15:35

SPORTA.BG ще ви направи съпричастни към гледната точка на един не толкова известен тенисист, който играе тенис за да живее, и живее, за да играе тенис. Нека да хвърлим един поглед на тенисистите извън топ 100 или топ 200. Какви проблеми имат те? С какво се сблъскват в ежедневието, опитвайки се да практикуват любимата игра? Всеки знае какъв е живота на любимците си, какво могат и какво правят... но дали всеки си дава сметка каква е цената?

Поредицата материали ще ви направи свидетели на преживяванията на израелския тенисист Амир Вайнтрауб. Това е петата част от общо шестте материала от поредицата. Очаквайте следващата шеста част в началото на следващата седмица.

Предимството на загубата - не всичко в живота е работа

Какъв спорт е тенисът - сметките преди всичко, но да не забравяме живота

В Русия хората ме питат "Здрасти, как си?" Въпрос на любезност, бихте казали вие. Всъщност всички визират болезнените ми загуби в Ейлат. Искат да знаят какво е психическото ми състояние, да преценят как се чувствам - ще поддам ли или съм си върнал увереността?

1. В първия кръг на "Чаланджър"-а в Русия губя от тенисист, който е номер 201 в света. След мача правя оценка на представянето си, за да открия в какво състояние съм всъщност. За целта използвам проверена с времето система от три простички въпроса:

Умора - обикновено по време на активния сезон играя максимум три поредни седмици и след това почивам една. Под почивам обаче не се разбира да лежа с бира на дивана. Тогава тренирам, работя върху елементи от играта си, които не се получават добре и които нямам време да подобрявам, когато съм по турнири. В редки случаи играя повече от три седмици поред - преди първия си мач в Русия вече съм в серия от седем поредни седмици. Помня какво ми се случи последния път след такъв маратон - контузих се по време на мач. А според сегашния ми календар ще играя още две седмици преди "почивката" - имам турнир във Франция и след това Купа "Дейвис".

Предвид натоварения си календар аз вече виждам всеки мач само като точки за ранглистата - точки, точки, точки, нагоре, нагоре, нагоре по стълбицата. Играя не за да се усъвършенствам, а за да поглеждам след всеки мач къде съм в ранглистата.

2. Грешките на новака - преследването на точки за ранглистата често означава грешен избор на турнири - къде да участваш. Поглеждайки назад осъзнавам, че с участието си в Ейлат действах все едно не съм виждал ракета и топка за тенис. Не трябваше да играя и двата "Фючърс"-а, но се полакомих. А всъщност трябваше да пропусна втория турнир.

Освен липсата необходимата ми почивка, "Фючърс"-ите по принцип и конкретно този в Ейлат в частност всъщност имат и още едно неприятно последствие - играя с играчи, които са под мен в ранглистата и това често води до спад в собственото ти ниво до това на противника.

Тенисът е чудна игра - доста честно се случва така, че по-добрият по ранкинг играч (особено когато говорим за играчи извън първата стотица) в даден мач сваля нивото си на игра до това на ужким по-слабия противник, вместо с опита и качествата си да покаже възможностите си в пълна степен и лесно да спечели. При мен стана точно така. Да не говорим, че всъщност един спечелен "Фючърс" нямаше да ми помогне с нещо особено в ранглистата - това са само 17 точки. Рафа Надал има над 12 хил. за Бога - нямаше да го стигна с един изигран повече или по-малко "Фючърс".

Отделно в Ейлат играех и двойки, тъй като приятели от Израел ме молеха да съм им партньор. Така вместо да си пазя силите за турнира на сингъл, аз се товарех допълнително. В спорт, в който активният сезон продължава 11 от 12 месеца в годината, това е груба грешка.

3. Специфична подготовка - заради забавяне на полета пристигнах в Русия в 10 вечерта, а първият ми мач беше в 11 на другата сутрин. Обикновено така става - пристигаш на даден турнир често без да си тренирал три поредни дни, да не говорим за умората от полета или пък часовата разлика. И така седмица след седмица. Само преди 20-тина дни се потях на 40 градуса в Австралия, миналата седмица играх на 25 градуса в Ейлат, а сега кацах в Русия на минус 20 градуса - приятна картинка, нали?

Да не говорим за настилката - в Казан, където се провеждаше в "Чаланджър"-а, се играеше в зала. Това е съвсем различно от типичните за Израел кортове - с твърда настилка, но отвън. В зала топката отскача по-ниско, движи се по-бързо, няма странични фактори като вятър и жега, които да променят условията - там силата на сервиса, бързото придвижване и камшичните плоски удари са решаващи.

Трябват ти два-три дни да свикнеш, че топката идва по-бързо и да нагодиш ударите си от основна линия. Аз имах едва 13 часа - съответно пробвах настилката едва при официалната десетминутна загрявка преди срещата и заслужено бях натупан още в първи кръг.

Не всичко от руския ми опит обаче беше черно. Заради ранното отпадане имах повече време за почивка и тренировки, даже контузията в крака ми, която получих в Нова Каледония, се пооправи. Отделно вече съм в състава на Израел за Купа "Дейвис" и тенис федерацията на моята страна прати с мен треньор - Моти Маарави.

Да имаш треньор до себе си е голямо предимство - освен страничен поглед върху играта и някой, който да ти казва къде бъркаш, не бива да се подценява и социалният ефект - казах му, че за четвърти път минавам през Москва, а не съм виждал Червения площад.

Затова след отпадането ми двамата отидохме на кратка екскурзия и се снимахме там. Би било срамно да свърша като повечето професионални тенисисти - обикаляш турнири по цял свят и виждаш само хотели, ресторанти и кортове. Дори нямаш една снимка от известно място, на което си бил, която да покажеш на децата си. Може и да не спечелих точки за ранглистата от участието в Русия, но си имам снимка от Червения площад.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Алекс Г. 17.05.2011 | 15:50
Следя поредицата от самото начало с интерес и мога да заявя, че спорта не е само победи на всяка цена, пари до безкрай и кариера на топ играч. Тук някои хора се наслаждават на малките неща, виждат един свят, в който досега никога не са били, а са гледали това само от телевизора.
1 Георги Петров 17.05.2011 | 15:50
Пожелавам му успех на израелеца и дано продължа да участва на турнири. Все пак е нужно да ги намали малко, защото оставам с убеждението, че е уморен още с пристигането си и няма как да играе на ниво във всеки един от тях.

ТВ програма

Кино

  • Сега Ранчо "Седмица пика" тв филм /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.1, еп.35 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Черешката на тортата" - риалити
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.